Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερές» λίστες για τους ασφαλισμένους

Με την εισαγωγή τροπολογίας για τη «θετική λίστα φαρμάκων» θα εισαχθεί την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις.

Η επαναφορά της θετικής λίστας - ίσχυε και στη δεκαετία του 1990 - όχι μόνο δε «συγκράτησε τη φαρμακευτική δαπάνη», που είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, αλλά οδήγησε και σε ταλαιπωρία τους αρρώστους. Η θετική λίστα σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφούν μόνο απ' αυτή και να αποκλείονται άλλα φάρμακα, τα οποία θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι άρρωστοι. Ηδη έχει καθιερωθεί και η «αρνητική λίστα» με περισσότερα από 1.100 φάρμακα που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους - το 2011 θα πληρώσουν 132 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το 2011 και 20,9 εκατ. ευρώ για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Βέβαια, με την εφαρμογή της θετικής λίστας είναι αντίθετοι και οι φαρμακοβιομήχανοι - αλλά κάτω απ' το πρίσμα της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, όπου η τιμή του φαρμάκου θα διαμορφώνεται ελεύθερα. Πάντως, είτε με λίστα είτε χωρίς, όταν το φάρμακο χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα τότε η φαρμακοβιομηχανία θα βρει τους τρόπους και θα διαμορφώσει τους όρους ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής που πέρυσι απέσυρε απ' την αγορά τις ινσουλίνες απ' τη χώρα μας γιατί οι τιμές δεν ευνοούσαν την κερδοφορία της. Ετσι συνολικά η φαρμακοβιομηχανία κατάφερε - παρά την κρίση - να έχει το 2009 περιθώρια του μεικτού κέρδους 34,33%, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP (31.5.2011).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ