Κυριακή 29 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ιαπωνική εταιρεία εξοπλισμού γραφείου «Ricoh» ανακοίνωσε την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% του προσωπικού της παγκοσμίως, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια «να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία της». Οπως πολλές άλλες ιαπωνικές εταιρείες, η «Ricoh» έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του ισχυρού γεν, καθώς αυτό μειώνει τα κέρδη της στο εξωτερικό, ενώ αρνητικές επιπτώσεις υπήρξαν και από την παγκόσμια κρίση.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μειώθηκαν κατά 12,5% οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Απρίλη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, περιοριζόμενες στα 5,16 τρισεκατομμύρια γεν (62,79 δισ. δολάρια ΗΠΑ, 44,6 δισ. ευρώ). Ανέφερε, ακόμα, ότι διαμορφώθηκε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που ανέρχεται σε σχεδόν 464 δισ. γεν - είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται εμπορικό έλλειμμα φέτος, ύστερα από ένα συνεχές πλεόνασμα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

ΚΙΝΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την Κίνα για αγορά πορτογαλικών ομολόγων, συμβάλλοντας έτσι στη «διάσωση» της χώρας, όταν - τον επόμενο μήνα - το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ξεκινήσει τη διάθεση τίτλων της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ανέφερε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προβεί σε περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ