Κυριακή 29 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Παρέμβαση της Ρωσίας

Η Ρωσία με δραστήριο τρόπο δείχνει να ενεργοποιείται στο παλαιστινιακό πρόβλημα, όπου συμμετέχει ως μέλος του «μεσανατολικού κουαρτέτου», δηλαδή των χωρών που έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος. Στις αρχές του χρόνου, από την Ιεριχώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, διακήρυξε ότι η Ρωσία αναγνώρισε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το 1988 και πως δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση αυτή που είχε υιοθετήσει η πρώην Σοβιετική Ενωση. «Υποστηρίξαμε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ήδη από τον προηγούμενο αιώνα, και η ρωσική θέση, χθες όπως και σήμερα, είναι να υποστηρίζουμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Τη βδομάδα που πέρασε, η Μόσχα παραχώρησε το ρωσικό έδαφος για την εμβάθυνση της πρόσφατης συμφωνίας του Καΐρου, ανάμεσα στις ισχυρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις. Εκεί βρίσκονταν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της «Φατάχ» και της «Χαμάς», με τους οποίους συναντήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε κάποιες από τις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόφ, «μια ιδιαίτερα σημαντική» κοινή ανακοίνωση. Το ντοκουμέντο αυτό, ήδη, το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά που παραχώρησε έδαφος γι' αυτήν την πολύ χρήσιμη συνάντηση».

Ο Λαβρόφ, ωστόσο, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο αυτής της κοινής ανακοίνωσης, πέρα από το ότι οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στη Μόσχα πως οι εκλογές στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβρη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, το σχέδιο προβλέπει πως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης θα τεθεί ο σημερινός επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που θα διορίσει δύο αναπληρωτές του: Εναν στη Δυτική Οχθη, που θα ανήκει στη «Φατάχ», κι έναν άλλο στη Γάζα, που θα ανήκει στη «Χαμάς». Η «Χαμάς» έχει συμφωνήσει με αυτήν την επιλογή με την προϋπόθεση ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα έχουν ίσες αρμοδιότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συνεννόηση των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, που τη χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός» και κάλεσε σε δημιουργία κοινής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Σημείωσε πως «η αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας θα ενισχύσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου συνολικά».

Οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων ξεκαθάρισαν ακόμη πως θα επιδιώξουν τον προσεχή Σεπτέμβρη, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να προωθήσουν την αναγνώριση ως μέλους του ΟΗΕ της Παλαιστίνης. Το αίτημά τους αυτό αναμένεται να το υποστηρίξει η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εμφάνιση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, την επιστροφή των προσφύγων και την άμεση παύση των ισραηλινών εποικισμών.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η διπλωματική κίνηση της Μόσχας έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, για το Παλαιστινιακό, ο οποίος μίλησε για δύο κράτη με σύνορα που θα στηρίζονται σε αυτά του 1967 (με αμοιβαίες υποχωρήσεις). Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα τοποθετήθηκε ενάντια στη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς», που μάλιστα τη χαρακτήρισε «τεράστιο εμπόδιο για την ειρήνη».

Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις, εντελώς διαφορετική στάση παίρνει για το ζήτημα η Ρωσία, που ενισχύει τη στήριξή της προς τους Παλαιστινίους και, βέβαια, την παρέμβασή της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πρόσφατα αντιπαρατέθηκε με τις ΗΠΑ και στο ζήτημα της στάσης απέναντι στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ