Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Πλιάτσικο με πρόσχημα την «Αραβική Ανοιξη»

«Πακέτο βοήθειας» προς Τυνησία και Αίγυπτο ανοίγει το δρόμο στα μονοπώλια και τη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, μαζί με αστούς εκπροσώπους της Αφρικής, στη Σύνοδο του G8
Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, μαζί με αστούς εκπροσώπους της Αφρικής, στη Σύνοδο του G8
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη δήθεν βαθιά προσήλωσή τους στις «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» εξέφρασαν οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ρωσία - καθώς και η ΕΕ και το ΔΝΤ και η ΠΤ, με το τελικό ανακοινωθέν με το πέρας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντοβίλ της Γαλλίας. Φυσικά, δεν πρόκειται για καμιά δημοκρατία, αλλά για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που πραγματοποιούνται εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις που δρομολογούνται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ). Η τύχη που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς της περιοχής αποτυπώνεται πιο συγκεκριμένα και στη διακήρυξη στην οποία κατέληξαν για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Στη διακήρυξη τονίζουν ότι «οι αλλαγές που συντελούνται είναι ιστορικές και προσφέρουν τη δυνατότητα της διάνοιξης ενός διαύλου για ένα μετασχηματισμό της περιοχής ανάλογο με αυτόν που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», δηλαδή τις ανατροπές του σοσιαλισμού. Για την εξασφάλιση αυτού του μετασχηματισμού λοιπόν, οι ηγέτες της G8 κατέληξαν στην πρωτοβουλία ...«Deauville Partenship» («Συνεταιρισμός του Ντοβίλ»).

Η «εταιρική σχέση» στηρίζεται σε δύο πυλώνες όπως διατυπώνεται: Την «πολιτική διαδικασία για τη στήριξη της δημοκρατικής μετάβασης» και την «προώθηση των μεταρρυθμίσεων και το οικονομικό πλαίσιο για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» άλωσης και πλιάτσικου, που για να επιτευχθεί προσφέρεται και το ανάλογο «πακέτο» οικονομικής «βοήθειας» (κυρίως μέσω δανείων) ύψους συνολικά 40 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας και οικοδεσπότη της Συνόδου Νικολά Σαρκοζί, τα «20 δισεκατομμύρια» θα δοθούν από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και οργανισμούς (εξαιρουμένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), ενώ «περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διμερών συμφωνιών» και «περίπου 10 δισεκατομμύρια από τις χώρες του Κόλπου».

Επόμενοι στόχοι «μετάβασης»: Λιβύη και Συρία

Η βοήθεια προς το παρόν, όπως καθορίζεται, θα κατευθυνθεί προς την Τυνησία και την Αίγυπτο, όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Οσο για τα υπόλοιπες, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Εξάλλου η πρωτοβουλία «έχει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».

Στους μεσοπρόθεσμους, προφανώς, συγκαταλέγονται η Λιβύη και η Συρία. Για τη Λιβύη, όπου ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το ΝΑΤΟ διανύει τον τρίτο του μήνα, υπάρχει ομοβροντία: «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει». Οι κυριότερες εξελίξεις αφορούν στην κατηγορηματική στάση της Γερμανίας, πλέον, ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει και η αλλαγή στάσης της Ρωσίας, που ήρε τις αντιρρήσεις της και υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν.

Η αλλαγή δεν είναι τυχαία, καθώς υπήρξε «κοινό αίτημα» από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - πρόσκληση στο πλιάτσικο - προς τον Ρώσο ομόλογό τους, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την «επίλυση της κρίσης», την ίδια στιγμή που δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες οσονούπω πρόκειται να συμμετάσχουν βρετανικά και γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα.

Aπευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Ντοβίλ, o Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε ανοικτά τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί, σημειώνοντας επίσης πως η Μόσχα δεν θα του προσφέρει άσυλο. Ομως η κατάσταση στη Συρία είναι «ριζικά διαφορετική», διευκρίνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στο τελικό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της G8 εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία και ζητούν τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η πρόταση που είχε αναφερθεί σε προσχέδια του κειμένου για ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αλλαγή στη διατύπωση προς μία πιο ασαφή προειδοποίηση για «περαιτέρω μέτρα» αντικατοπτρίζει τη «διστακτικότητα» της Ρωσίας. Πάντως, ο Πρόεδρος Σαρκοζί συντάχθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη θέση ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία ή να εγκαταλείψει την εξουσία, θέση που ο Ομπάμα διατύπωσε την προηγούμενη βδομάδα κατά την ομιλία του για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ως τώρα η Γαλλία περιοριζόταν να ζητά το τέλος της καταστολής στη Συρία και την έναρξη μεταρρυθμίσεων.

Επίσης ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε με το πέρας της Συνόδου ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις στο Ιράν, καθώς κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις στην περιοχή για να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και χαιρετίζει την «επιθυμία του ιρανικού λαού για ελευθερία».

Τέλος, οι ηγέτες της G8 καταδίκασαν τη βία του καθεστώτος της Υεμένης κατά των διαδηλωτών και ζήτησαν από τον Πρόεδρο Σάλεχ να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για την παράδοση της εξουσίας, καλώντας συνάμα σε μία «ειρηνική και ομαλή μεταβίβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ