Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τέρμα στις αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τούτη η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι που τη στηρίζουν, κι ας κάνουν στα λόγια ότι δήθεν «δεν εκβιάζονται» και «δε συναινούν», είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει μέχρι κεραίας τα κέρδη της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, βυθίζοντας ολοένα και πιο πολύ τα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Το πετσόκομμα του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος που ξεκίνησε από πέρσι με την είσοδο της χώρας στο λεγόμενο «μηχανισμό διάσωσης», η παράδοση του συνόλου του δημόσιου πλούτου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελούν μόνο την αρχή της ολομέτωπης επίθεσης που κήρυξε το πολιτικό προσωπικό για λογαριασμό της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Οι περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, οι διαρκείς αυξήσεις στα είδη και τις υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης και στα επιτόκια δανεισμού, το κλείσιμο σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών - τεχνολογικών ιδρυμάτων και νοσοκομείων, που γίνονται στο όνομα της περιστολής των κρατικών δαπανών, θα συνεχίζονται και θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που λέει ότι «κάνουμε θυσίες σήμερα για να βγούμε από την κρίση και αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους»...

Αν ο εργαζόμενος λαός θέλει πραγματικά να έρθουν καλύτερες μέρες γι' αυτόν και τις επόμενες γενιές οφείλει να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα που του θέτουν. Αν αποδεχτεί σήμερα το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας», αύριο θα έρθει ένα άλλο ακόμη χειρότερο και την επόμενη ακόμη ένα άλλο. Οι θυσίες του θα είναι δίχως τέλος και κυρίως δίχως καμία προοπτική. Η πλουτοκρατία έχει αποδείξει και στη χώρα μας και διεθνώς και χτες και σήμερα ότι δεν έχει ηθικές αναστολές στην επιδίωξή της να συμπιέσει το κόστος εργασίας. Θα το κάνει μέχρι σημείου πλήρους αφαίμαξης του εργάτη. Οι όποιες αυταπάτες στην κρίσιμη αυτή ιστορική καμπή είναι καταστροφικές.

Η πάλη για να εμποδίσει ο λαός τα νέα μέτρα, η πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών του, συνδέεται άμεσα με τον ανειρήνευτο αγώνα για την ανατροπή του απάνθρωπου εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον κόσμο της δουλειάς.

Αυταπάτες τα περί σχεδιασμού

Στην εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας ότι 24 Τμήματα των ΤΕΙ δε θα δεχτούν φέτος εισακτέους, «αντέδρασε» η Δημοκρατική Αριστερά, με σχετική δήλωση της υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας του κόμματος, Μαρίας Ρεπούση. Στη δήλωση λέει ότι η διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έγινε «άναρχα» και ζητάει νέο χωροταξικό σχεδιασμό με ...«συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Αραγε, τι είδους σχεδιασμό εννοούν; Οταν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής, μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρόβλεψη των αναγκών της χώρας σε αποφοίτους (δηλαδή σε επιστημονικό δυναμικό); Φυσικά και όχι. Οι όποιες ιδρύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης υπακούουν εξ ορισμού σε επιμέρους ανάγκες που έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Επιπλέον, «συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς» σημαίνει συνεννόηση με τα ίδια τα ιδρύματα, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους δημάρχους και περιφερειάρχες, αυτούς ακριβώς που είχαν γνωμοδοτήσει και πριν μια δεκαετία για ...«κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ»!

Κι ενώ εκφράζουν τόση ευαισθησία για το σχέδιο και για το «πώς» της κατάργησης Τμημάτων, όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι, ανάμεσά τους και η ΔΗΜΑΡ, δε λένε κουβέντα για τους σπουδαστές και το προσωπικό των Τμημάτων.

Κόντρα στις αυταπάτες περί σχεδιασμού και συνεννόησης που σπέρνουν διάφοροι ευαίσθητοι, το κίνημα πρέπει να απαιτήσει: Κανένας σπουδαστής να μη μείνει εκτός σχολής, να μη χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος μέχρι το πτυχίο. Αμεση επιδότηση ενοικίου. Κανένας εργαζόμενος (εκπαιδευτικός, διοικητικός κ.λπ.) να μη χάσει τη δουλειά του. Εκτακτο κονδύλι για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων.

Φοβούνται και διαστρεβλώνουν

Στην ανάγκη... «αποσοβιετοποίησης του κράτους» με την έννοια, όπως «διευκρίνισε», του «πελατειακού κράτους», αναφέρθηκε προχτές ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Και... εξηγώντας, μέσα στον όρο που με τόση ελαφρότητα (;) επέλεξε να ξεστομίσει, συμπεριέλαβε πρακτικές όπως: «ο καθένας μπορούσε να πιέζει κατά καιρούς, μπορούσε να εισπράττει, να αρμέγει το κράτος αυτό, είτε ήταν πολύ πλούσιοι άνθρωποι, είτε ήταν προνομιούχες ομάδες της πλουτοκρατίας και της επιχειρηματικότητας, είτε ήταν εργαζόμενοι, είτε ήταν συναλλασσόμενοι προμηθευτές και κατασκευαστές»!..

Αυτό είναι «σοβιετικό κράτος» κατά τη χυδαία και ανιστόρητη επιχειρηματολογία του υπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτής, δηλαδή, που επί δεκαετίες εκχωρούσε, και σήμερα αυτό συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, στην πλουτοκρατία γην και ύδωρ ξεπουλώντας το λαϊκό πλούτο, καταληστεύοντας τους εργαζόμενους, καρατομώντας λαϊκά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ολα αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τα σοβιέτ και ο κύριος υπουργός το γνωρίζει πολύ καλά.

Αλλοι και ολοφάνεροι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και δε χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης της ιστορίας ή της πολιτικής για να το διακρίνει. Είκοσι χρόνια μετά τις ανατροπές, εξακολουθούν και λοιδορούν όλα εκείνα που το σοβιετικό κράτος είχε προσφέρει στους πολίτες του, την ώρα που οι Χρυσοχοΐδηδες χρεοκοπούν το λαό εφαρμόζοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου. Το κάνουν νομίζοντας πως έτσι γίνεται πειστική η πολιτική που οδηγεί στην πτώχευση το λαό. Λοιδορούν την πραγματικότητα της Σοβιετικής Ενωσης και τη διαστρεβλώνουν για να διαιωνίσουν την εκμετάλλευση.

Το «Τεχνολογικό Λύκειο»

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, προχτές, τα «Τεχνολογικά Λύκεια», που θα αντικαταστήσουν τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Παρουσίασε, χωρίς καμία υπερβολή, έναν προσεκτικά μελετημένο προθάλαμο «διά βίου εκμετάλλευσης» προσκαλώντας σε αυτόν χιλιάδες μαθητές από τα λαϊκά στρώματα, δελεάζοντάς τους με το όνειρο της γρήγορης και εύκολης επαγγελματικής αποκατάστασης. Τι θα «προσφέρεται» στα «Τεχνολογικά Λύκεια»; Κατάρτιση, απλήρωτη δουλειά και εμπόριο ελπίδων. Οι μαθητές θα διδάσκονται πολλές ώρες μαθήματα ειδικότητας και θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πρακτική άσκηση και τη μαθητεία, που δεν είναι τίποτα άλλο από δωρεάν εργατικά χέρια στους «πρόθυμους» εργοδότες, οι οποίοι θα σπεύσουν να «βοηθήσουν».

Ποιος θα καθορίζει τις ειδικότητες των «Τεχνολογικών Λυκείων»; Μα, «φυσικά», η «αγορά» και οι «τοπικές ανάγκες» (των επιχειρήσεων). Ανάλογα με τις «ανάγκες» των εργοδοτών, θα απαξιώνονται και θα προωθούνται οι αντίστοιχες ειδικότητες. Τι αξία θα έχει το απολυτήριο; Τίποτα παραπάνω από μια ακόμα «βεβαίωση κατάρτισης», κι ας εμπαίζουν χιλιάδες παιδιά με τις υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα. Για ποια επαγγελματικά δικαιώματα μιλάει, σήμερα, η κυβέρνηση, όταν ο σκοπός είναι να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει απ' το δομημένο σύστημα εκπαίδευσης κι όταν διαρκώς τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα; Ο μαθητής του «Τεχνολογικού Λυκείου», είτε ακολουθήσει την τριετή είτε την τετραετή εκδοχή του, θα είναι υποχρεωμένος να κυνηγάει, αμέσως μετά και για μια ζωή, την κατάρτιση και την επανακατάρτιση, κυνηγώντας πιστοποιητικά και βεβαιώσεις σε διάφορες «εκπαιδευτικές δομές».

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνον ένα μέρος της πρότασης του υπουργείου Παιδείας, στην οποία μπορεί κανείς να βρει όλο το σκεπτικό της «νέας» αντίληψης για την «ατομική εκπαιδευτική διαδρομή», σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στη διαδρομή αυτή απουσιάζει το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, αφού και «επίσημα», πια, μετατρέπεται σε ευκαιρία. Στο σχολείο που οραματίζονται ο σκοπός δεν είναι η μόρφωση των μαθητών, αλλά η «εκπαίδευσή» τους στα «νέα δεδομένα». Τα «νέα δεδομένα», όμως, για το αστικό πολιτικό σύστημα δεν προσδιορίζονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών για μόρφωση, για δικαίωμα στη δουλειά, για δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Τα «νέα δεδομένα» τους είναι πάντα «εξαρτημένα» από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της εργατικής δύναμης, σε κάθε χρονική στιγμή.

Σε αυτά τα «νέα δεδομένα» εντάσσεται και η πρόταση για τα «Τεχνολογικά Λύκεια». Στην παρουσίαση του σχεδίου είπαν ξεκάθαρα πως έχουν στόχο την αύξηση του ποσοστού των νέων που θα επιλέγουν την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Υποστήριξαν, μάλιστα, πως θέλουν να καταπολεμήσουν την ανεργία. Η πραγματικότητα, βέβαια, απέχει πολύ από το συγκεκριμένο ισχυρισμό. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα κείμενα της καπιταλιστικής ΕΕ, για τους σκοπούς που έχει για την εκπαίδευση και την εργασία, θα διαπιστώσει ότι προσπαθούν να «κατασκευάσουν» χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενους που θα είναι ευέλικτοι, φθηνοί και αναλώσιμοι. Οι μαθητές των «Τεχνολογικών Λυκείων» θα είναι οι «πρώτοι» υποψήφιοι αυτής της στρατιάς εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, αν υλοποιηθούν όσα προγραμματίζονται. Οι μαθητές και οι γονείς τους έχουν κάθε λόγο να μην περάσει, όχι μόνο το «Τεχνολογικό Λύκειο», αλλά το σύνολο του σχεδιασμού για το σχολείο της «αγοράς».


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Υπερσυσσωρευμένα κέρδη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (προφανώς όχι μισθωτών και συνταξιούχων) στην Ελβετία είναι περίπου 600 δισεκατομμύρια, δηλαδή παραπάνω από το εκτιμώμενο δημόσιο χρέος.

Ε, λοιπόν, φανταστείτε πόσες είναι οι γερμανικές, οι γαλλικές, οι βρετανικές, οι ισπανικές, οι ιταλικές καταθέσεις. Σίγουρα πολύ παραπάνω...

Εν ολίγοις, η λύση της περίφημης «κρίσης χρέους», που φέρεται να «μαστίζει την Ευρώπη» και να «οδηγεί χώρες στη χρεοκοπία» και όλες μαζί στη λιτότητα, βρίσκεται ...στο κέντρο της Ευρώπης.

Μόνο οι ηγεσίες της ΕΕ την ψάχνουν κάπου ...στη Βόρεια Αφρική, κάνοντας πολέμους στη Λιβύη και ετοιμάζοντας επεμβάσεις στη Συρία.

Για να το πούμε ...παπανδρεϊκά, «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα πολλά και αποθηκευμένα, που ολοένα αυξάνονται και αγωνιούν να επενδυθούν για να πολλαπλασιαστούν.

Μόνο που αυτά τα ....λεφτά, δηλαδή τη λογιστική αποτύπωση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κανείς δε θέλει να τα ακουμπήσει. Αντιθέτως, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης σκίζονται για να τα φυλάξουν.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, εμείς - όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι - πρέπει να περικόψουμε τους μισθούς μας, να καταστρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα, να χάσουμε κάθε εργασιακό δικαίωμα. Πρέπει να γίνουμε πιο ...ανταγωνιστικοί.

Κι αν δε γίνουμε; Ε, δεν μας αξίζει τίποτε, πρέπει να πτωχεύσουμε, να πεινάσουμε, να ξεπουλήσουμε, να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Σαν πολύ έχει πάει το παραμύθι, λοιπόν, δε νομίζετε; Και είναι προκλητικό να μας εκβιάζουν κι από πάνω, και, μάλιστα, με τρόπους που δείχνουν πως μας θεωρούν ανίκανους έστω και να σκεφτούμε.

Επίσης, καλό είναι ο πρωθυπουργός να αφήσει αυτά τα ...χολιγουντιανά του είδους «εγώ βαδίζω μόνος»! Γιατί δεν είναι καθόλου μόνος του, έχει όλους τους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών της Ελβετίας από πίσω του.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μαζί και τα καράβια τους, τα κανάλια τους, τα εργοστάσιά τους, τις επιταγές τους και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Οπως για παράδειγμα ...τα κόμματά τους.

Μπούμερανγκ τα εκβιαστικά διλήμματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η δήλωση που έκανε χθες στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «δεν κινδυνεύει η πέμπτη δόση του δανείου», έρχεται να αποδείξει ότι η κυβέρνηση προβάλλει καταιγίδα αισχρών εκβιαστικών διλημμάτων με στόχο την υποταγή του λαού. Τον εκβιασμό πως αν δεν υπάρξει συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δε θα δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου, τον είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δηλώσει (στο «Εθνος» της περασμένης Κυριακής) ότι μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε χρεοκοπία. Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε μια μέρα μετά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κ.ο.κ. Οτι πρόκειται για έναν άθλιο εκβιασμό που είχε ενορχηστρωθεί από την κυβέρνηση, πράγμα άλλωστε που επιβεβαίωσαν και οι χθεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποδίδοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ το μερίδιό του για την 5η δόση, «σε πιέσεις προς τους Ελληνες πολιτικούς να επιδείξουν συναίνεση αλλά και στους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σύντομα στη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης». Η ίδια εφημερίδα θεωρεί «ιδιαίτερα μακρινό το σενάριο να δεχθεί η ευρωζώνη να προχωρήσει σε στάση πληρωμών η Ελλάδα». Φυσικά η τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα δε θα σταματήσουν. Ομως ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί, αλλά να περάσει στην αντεπίθεση και να τους φοβίσει.

Αφορμές για προβληματισμό

Η αυθόρμητη κινητοποίηση των τελευταίων ημερών στις πλατείες αποκαλύπτει την οξύτητα των συνεπειών στη ζωή της λαϊκής οικογένειας από την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Και καλώς κινητοποιούνται. Βεβαίως, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που δείχνει τη διέξοδο στην ανάπτυξη παλλαϊκής πάλης κόντρα σ' αυτή την πολιτική ως την ανατροπή της, που επίσης συνδέεται με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, επιδρά και σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν επιτελεία που επιδιώκουν να φέρουν σε αντιπαράθεση αυτό το κίνημα με το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα πρέπει να προβληματίσει. Για παράδειγμα, η υποστήριξη των αστικών ΜΜΕ σ' αυτές τις κινητοποιήσεις πρέπει να προβληματίσει όσους συμμετέχουν σε αυτές. Οπως πρέπει να προβληματίσει το ποιοι βρίσκονται πίσω από τα μπλογκ που καλούν σε τέτοια δράση και γιατί δεν εμφανίζονται. Γιατί όταν ξέρεις μπορείς να αντιμετωπίσεις και τις όποιες τρικλοποδιές προκύψουν, που μπορεί να οδηγούν και σε απογοήτευση. Είναι π.χ. ερώτημα το γεγονός ότι τα ΜΜΕ εκείνα που πρωτοστατούν στην πλύση εγκεφάλου για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, τα ίδια ΜΜΕ εκθειάζουν και υπερπροβάλλουν αυτές τις συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα ότι «κανείς δεν προέβαλε οποιαδήποτε ιδεολογία ούτε κάποια διχαστική επιδίωξη»(«Νέα»). Σ' αυτή την κοινωνία, όπως έχουν πει και κάποιοι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, υπάρχουν οι επιχειρηματίες που κερδίζουν και οι εργαζόμενοι που χάνουν. Πώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι ορκισμένοι εχθροί του λαϊκού κινήματος σπεύδουν να προβάλουν «το κίνημα στις πλατείες» και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δηλαδή τον αυθορμητισμό και κυρίως ότι είναι σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο λαϊκό - ταξικό κίνημα; Η αξία του κινήματος αυτού, σύμφωνα με τον γνωστό «φίλο» των λαϊκών αγώνων Ι. Πρετεντέρη, είναι «κυρίως ότι απέδειξαν ότι η κοινωνική δράση στην Ελλάδα, ακόμη και η διαμαρτυρία ή η αμφισβήτηση, μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς τους λόχους του ΠΑΜΕ...». Δεν περνάει απαρατήρητη επίσης η επισήμανση της «Καθημερινής» του εφοπλιστή Αλαφούζου ότι «χθες δεύτερη νύχτα της διαμαρτυρίας, έκδηλος ήταν ο προβληματισμός πολλών ομιλητών για το επόμενο βήμα και δεν φάνηκε να υπήρχε ο προχθεσινός αυθορμητισμός»... Οπως και η προβολή τους από τον «ΣΚΑΪ» που λοιδορούσε τους αγώνες των ναυτεργατών. Πρέπει να προβληματίσουν όλα τα παραπάνω. Το πώς δε θα εγκλωβίσουν τη δράση τους αυτοί που έγιναν δήθεν φίλοι τους στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Καμιά διαπραγμάτευση

«Τι είναι το μνημόνιο; Ευαγγέλιο; Πρέπει να διαπραγματευόμαστε και να επαναδιαπραγματευόμαστε διαρκώς το μνημόνιο, προκειμένου να βελτιώσουμε τους όρους υπό τους οποίους θα πάμε στο μέλλον, δεν είναι τίποτα, μια σύμβαση είναι, κάθε τρίμηνο επικαιροποιείται».

«Τίποτα» δεν είναι το μνημόνιο για τον Μ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο ανήκει η παραπάνω δήλωση. Και γι' αυτό το «τίποτα» εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι, κι άλλοι τόσοι απλήρωτοι, με τα μεροκάματα να κόβονται, τις συντάξεις να καρατομούνται, τα κοινωνικά επιδόματα να καταργούνται και πάει λέγοντας.

«Τίποτα» ίσως να είναι γι' αυτούς που κυβερνούν και τους πλουτοκράτες που ωφελεί, όχι για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οσο για την ...επαναδιαπραγμάτευση, καλά είναι τα παραμύθια, αλλά για τα μικρά παιδιά. Γιατί το μνημόνιο δεν παίρνει γιατριά, είναι εργαλείο της νέας εκμετάλλευσης που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτή του η επιδίωξη δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, πρώτα απ' όλα από το ίδιο. Πολύ περισσότερο, που η πρόθυμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καμία τέτοια διάθεση δεν έχει, το αντίθετο. Και το έχει δείξει με τις πράξεις της σε βάρος του λαού και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Τι να διαπραγματευτεί κανείς, τους όρους της κρεμάλας; Καμία συζήτηση, καμία διαπραγμάτευση, καμία υποχώρηση δεν νοείται. Μόνη διέξοδος είναι ο οργανωμένος αγώνας για την ολοκληρωτική ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων. Λύση για το λαό υπάρχει, αλλά με Λαϊκή Οικονομία και με Λαϊκή Εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η σωτηρία του λαού

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κυβερνητικό επιτελείο, και η άρχουσα τάξη συνολικά, να ξεπεράσει την οξύτατη οικονομική κρίση και μαζί οι συνεχώς διευρυνόμενοι ανταγωνισμοί σ' ολόκληρη την ΕΕ έφεραν στον αφρό την προπαγάνδα περί της «εθνικής ευθύνης» και την αναζωπύρωση επικοινωνιακών εκβιασμών στο πλαίσιο της υποτιθέμενης αναζήτησης «συνεννόησης για τη σωτηρία της πατρίδας».

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή. Πολύ πριν από τις εκλογές του 2009. Οχι μόνο για τις συνέπειες των επιλογών της άρχουσας τάξης να προσδέσει τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ. Αλλά και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί το λαό η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Για την επερχόμενη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε βάρος του λαού. Για τις προσπάθειες που θα καταβάλουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Για το ρόλο και τις επιπτώσεις του μνημονίου ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ, ως μια συμφωνία - μπούσουλα, που με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα επρόκειτο να επιδιώξει την υλοποίηση μιας ολόκληρης στρατηγικής της οικονομικής ολιγαρχίας με στόχο τη δημιουργία νέων ισορροπιών και δεδομένων, για την κερδοφορία του συσσωρευμένου κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες.

Ολο το 20μηνο της τωρινής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ήταν περίοδος μιας ιδιαίτερα άγριας, κυριολεκτικά βάρβαρης επίθεσης κατά των εργαζομένων, σε όλα τα μέτωπα. Οπως κυνικά διαφημίζουν και οι ίδιοι, μέσα σε αυτό το διάστημα, προωθήθηκαν νόμοι και ρυθμίσεις που σχεδιάζονταν εδώ και δεκαετίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να τις υλοποιήσει. Η κυβέρνηση Παπανδρέου βαυκαλίζεται ξεδιάντροπα ότι τόλμησε. Να ισοπεδώσει λαϊκά εισοδήματα. Να δημιουργήσει εκατομμύρια ανέργους. Να πετσοκόψει λαϊκές καταχτήσεις. Να οδηγήσει στα τάρταρα το βιοτικό επίπεδο ολόκληρου του λαού. Να σβήσει τα όνειρα του απλού κόσμου και της νεολαίας για μια ανθρώπινη ζωή. Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας και τις οδηγίες των εταίρων της, ζητάει «εθνική ευθύνη», εκβιάζοντας το λαό να υποταχθεί στη λεηλασία του, στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, ώστε να σωθεί το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, εδώ και καιρό βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης και δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να υποκύψουν στους νέους εκβιασμούς και την ιδεολογική τρομοκρατία κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, πολύ περισσότερο που τα σχέδιά τους προβλέπουν τον ολοκληρωτικό εξανδραποδισμό του λαού. Μοναδική διέξοδος είναι να τους γυρίσουμε την πλάτη. Με τη στάση μας, όλοι, εργάτες, υπάλληλοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, γυναίκες, νέοι και νέες είναι η στιγμή να συμβάλουμε στην όσο γίνεται πιο γρήγορη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία σε όλη τη στρατηγική του για μια οργανωμένη, λαϊκή μαζική αντεπίθεση, για να βάλουμε εμπόδια στα άγρια μέτρα, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, πάλη που συνδέεται με το στόχο ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Τώρα ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιηθεί ακόμα περισσότερο ότι για τη σωτηρία του λαού απαιτείται χειραφέτησή του από την πολιτική των αστικών κομμάτων, η μαζική καθολική συμμετοχή του σε ένα ρωμαλέο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ρήξης και ανατροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ