Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο σε ιδιώτες

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ

Την παράδοση της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, επιταχύνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή, ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θ. Σώκος υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων του Δήμου Ορεστιάδας για την εκμετάλλευση του βιομηχανικού ορυκτού Ζεόλιθου, με την εταιρεία «GEO-VET».

Η λατομική έκταση βρίσκεται στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών. Η συμφωνία παρουσιάστηκε ότι «θα φέρει αναπτυξιακά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» και η «τελική επένδυση, μετά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου, θα φθάσει σταδιακά στο ποσό των 40.000.000 ευρώ».

Πριν από μερικά χρόνια, στις συζητήσεις της εταιρείας με τους τοπικούς φορείς, προβάλλονταν ότι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα φτάσει τους 5.000 τόνους παραγωγής, και σε επίπεδο 5ετίας θα δημιουργηθούν 28 θέσεις εργασίας. Τώρα μιλούν για δημιουργία, άμεσα, 100 θέσεων εργασίας και κάνουν λόγο για μια επένδυση που θα κατατάξει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των εξαγωγικών χωρών ζεολίθου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ανάγκες της χώρας σε ζεόλιθο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Στην περιοχή των Πετρωτών του Εβρου, ο ζεόλιθος είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τον καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, για την παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, την κατεργασία ζεολυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, την εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, τη δέσμευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ως υλικό αποσμητικών, ως βελτιωτικό αγροτικών καλλιεργειών και συμπληρώματα διατροφής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι χρήσεις του ζεόλιθου είναι αναγκαίες για την προστασία και θεραπεία του περιβάλλοντος.

Αυτό το πολύτιμο ορυκτό παραδίδεται για εκμετάλλευση με «πάγιο μίσθωμα 10 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία και εβδομήντα δύο (72) ευρώ μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Το αναλογικό μίσθωμα ορίζεται σε 7% στην τιμή πώλησης επί μεταφορικού μέσου του εξορυσσομένου βιομηχανικού ορυκτού μέσα στο μίσθιο λατομείο και 8% επί της τιμής των ακατέργαστων υποπροϊόντων και παραπροϊόντων και των πάσης φύσεως απορριμμάτων αυτών».

Η «επένδυση» είχε μπλοκάρει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ΙΓΜΕ το Νοέμβρη του 2005 είχε ενημερώσει ότι εκτελεί ερευνητικά έργα στην περιοχή από το 2003 και δε θεωρούσε σκόπιμο να μισθωθούν απ' ευθείας λατομικές εκτάσεις πριν την ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων. Ανέλαβε να την ξεμπλοκάρει τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Το ΚΚΕ

Η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους μαζικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να καταδικάσουν την παράδοση του ορυκτού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

Ξεκαθαρίζει ότι «ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται - δωρίζεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται από το κράτος, σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, μόνιμης σταθερής δουλειάς, με πλήρη δικαιώματα». Και καλεί το λαό να συμπορευτεί σήμερα με το ΚΚΕ για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας που θα βάλει στόχο τη Λαϊκή Εξουσία, στην οποία ο πλούτος θα περάσει στα χέρια του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ