Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί στο στρατόπεδο των αστών

Συναίνεση ενάντια στο λαό, αλλά και κόντρες μπροστά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Στη βαθύτερη εμπέδωση της ταξικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων πρωτοστατεί η κυβέρνηση, ενόψει της επικείμενης κλιμάκωσης του πολέμου σε βάρος του λαού. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ακολούθησε, με θέμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με αιχμή τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης της κρίσης προς όφελός της, όπως επιβεβαιώνει η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Ευαγ. Βενιζέλου έθεσε θέμα ανικανότητας στην «πολιτική διεύθυνση της χώρας» και πρότεινε διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση του «νέου μνημονίου».

Κατά τη χτεσινή τους συνάντηση, ο Κ. Παπούλιας και ο Γ. Παπανδρέου αναλώθηκαν σ' ένα προκλητικό κήρυγμα υποταγής των εργαζομένων στα νέα βάρβαρα μέτρα, ζητώντας «πανεθνική συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση». Η συνάντηση έγινε στο φόντο του επικείμενου «νέου μνημονίου», με κυβερνητικές πηγές να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται «ευρύτερη συναίνεση» για να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος - σε αξιομνημόνευτη σύμπλευση με τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο - πρότεινε να «ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών». Χρειάζεται να υπάρξει «διευρυμένη συναίνεση χωρίς προσφυγή στις κάλπες», υποστήριξε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».

Η παρέμβαση Βενιζέλου ερμηνεύτηκε και σαν αιχμή προς τον πρωθυπουργό, που συντηρεί παράλληλα το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τροφοδοτεί τις διεργασίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα ευρύτερο κάλεσμα προς τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης να βάλουν μεγαλύτερη πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική. «Οι στόχοι του μνημονίου έπεσαν έξω», ισχυρίστηκε ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος ουσιαστικά επιχείρησε να εμφανίσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» σαν αφετηρία μιας «νέας προσπάθειας», στην οποία χρειάζεται «εθνική ενότητα», δείχνοντας ότι η τοποθέτησή του αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου, ώστε να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα τα νέα μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος επιχείρησε να ανασκευάσει την αρχική του τοποθέτηση και με δήλωσή του υποστήριξε ότι «στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση περιλαμβάνει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση». Πρώτιστο μέλημα, ανέφερε ο ίδιος, «πρέπει να είναι η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας. Αν στον επιμερισμό των ευθυνών μείνει μόνη η κυβέρνηση να σύρει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Πρέπει όλοι να συμπράξουν. Η αντιπολίτευση δεν έχει μόνο δικαίωμα κριτικής, αλλά έχει και υποχρέωση συναίνεσης».

Την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης ενάντια στο λαό υπηρετεί και η τοποθέτηση κορυφαίου υπουργού μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «αν δούμε κάτι ενδιαφέρον από όσα ανακοινώσει ο Σαμαράς στο Ζάππειο θα το υιοθετήσουμε».

Αντιλαϊκή σύμπνοια

Χτες, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί από τη Βουλή με 151 ψήφους. Το «νέο μνημόνιο» ή «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» συνδέεται με τα σενάρια για τη χορήγηση νέου δανείου προς την κυβέρνηση και χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χτες ότι οι «Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ζητούν διευρυμένη συναίνεση ανάμεσα στα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να συμφωνήσουν στη χορήγηση νέου δανείου».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αν. Μέρκελ, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας της χώρας στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ». Μεταξύ άλλων, στην εισηγητική του ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δε γίνεται «καμιά συζήτηση για έξοδο από το ευρώ, για εκλογές και ανασχηματισμό. Υλοποιούμε απολύτως την πολιτική μας». Ο ίδιος ζήτησε τη «συνδρομή όλων των υπουργών και αλληλεγγύη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Θ. Πάγκαλο, Ανδρ. Λοβέρδο, Αν. Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλο, Χρ. Παπουτσή, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδη. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν νέες ανατροπές στην «κοινωνική ασφάλιση» (επικουρικές συνάξεις και ΒΑΕ), αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει με νέα μέτρα και αποπροσανατολισμό(2011-08-24 00:00:00.0)
Με φωτιά και σίδερο η εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου»(2011-07-01 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα στο λαό για να σκύψει το κεφάλι(2011-06-22 00:00:00.0)
Θα συνεχίσει την επίθεση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας(2011-06-18 00:00:00.0)
Μεθοδικές κινήσεις για πιο επιθετική συναίνεση(2011-05-14 00:00:00.0)
Τροχιοδεικτικές για πιο επιθετική συναίνεση(2011-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ