Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να παραλύσει το αστικό σύστημα

Τα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, βάσει του σχεδίου κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας, ήταν δεδομένα πριν ακόμα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Περιγράφονται στις στρατηγικές της ΕΕ και στα προγράμματα των αστικών κομμάτων. Αποσκοπούν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παροχή περαιτέρω προνομίων στο κεφάλαιο για τη γρήγορη επάνοδό του σε τροχιά κερδοφορίας. Σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό επιταχύνουν τους ρυθμούς της επίθεσης. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι μονόδρομος για το το κεφάλαιο, σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις που φουντώνουν γύρω από την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης» και «συνεννόησης» δείχνουν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός.

Καμία «συνεννόηση» των αστικών πολιτικών κομμάτων δεν πρόκειται να απαλύνει, πολύ περισσότερο να αποσείσει το τεράστιο βάρος που σηκώνουν ήδη στις πλάτες τους οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα. Τα αστικά κόμματα είναι στρατηγικά ταγμένα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού. Αυτό το έργο επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν, είτε σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε σε κυβερνήσεις «τεχνοκρατών», είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο λαός, από την πλευρά του, δεν πρέπει απλά να πει ένα βροντερό «όχι» στα κελεύσματα για συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά με την πάλη του να οξύνει κόμη περισσότερο τα προβλήματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να δημιουργήσει συνθήκες αδυναμίας λειτουργίας του, να το κάνει να περνά τέτοια κρίση που να παραλύσει, να μην μπορεί να περνά αντιλαϊκά μέτρα. Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας της κλιμακούμενης επίθεσης των μονοπωλίων στο δικαίωμα στη δουλειά, στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα στην Υγεία και την Παιδεία κ.ο.κ. Ο λαός, αν πατήσει την μπανανόφλουδα της συναίνεσης, θα βρει μπροστά του ακόμα χειρότερες μέρες, ακόμα χειρότερα μέτρα, ακόμα μεγαλύτερες απώλειες δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι καθήκον του λαού να πιέσει, να οργανώσει την πάλη του, να πυκνώσει τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας με στόχο να δημιουργήσει ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην καρδιά του, την εξουσία των μονοπωλίων. Να δημιουργήσει πόλους αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς, να πολλαπλασιάσει τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων και των συσπειρώσεων, να ενισχύσει τον αγώνα στο πλευρό του ΠΑΜΕ.

Να ξεκαθαρίσει με την αγωνιστική του δράση ότι δεν παρέχει καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Με αλλεπάλληλα πολιτικά χτυπήματα στο αστικό σύστημα και τα κόμματά του, να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επέλαση και τα σχέδια καρατόμησης των εργατικών δικαιωμάτων. Να ξεκαθαρίσει ότι η λαϊκή αγανάκτηση δεν ησυχάζει από κάλπικες «συνεννοήσεις» αποπροσανατολισμού, ότι όποια φτιασιδώματα κι αν επιχειρήσει το αστικό πολιτικό σύστημα ο λαός δεν ξεγελιέται. Ο δρόμος του λαού είναι εκείνος της παλλαϊκής αντίστασης, άμυνας και αντεπίθεσης. Ο δρόμος της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, της ανάπτυξης της ταξικής πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ