Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Τέττιγες»... πετούν με «Φιάκα»

Το θέατρο «Τέττιγες» ξεκινάει τη φετινή χρονιά με την κωμωδία «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, αύριο και την Τρίτη. Το θέατρο «Τέττιγες» συνεχίζοντας τις δοκιμές του στη γλώσσα και την ιστορία, παρουσιάζει δύο έργα που συνδέονται άμεσα με το νησί της Σάμου: την κωμωδία «Φιάκας» του συγγραφέα που κατάγεται από τη Σάμο και τα «Σαμιώτικα αφηγήματα από δυο πολέμους - Μικρασιατική Καταστροφή και Γερμανική Κατοχή» (μια θεατρική προσέγγιση αφηγήσεων προσφύγων, στρατιωτών και αγωνιστών). Η συλλογή των αφηγήσεων και η επιμέλεια των κειμένων είναι του Χρήστου Λάνδρου.

Ο Δημοσθένης Μισιτζής με την κωμωδία «Ο Φιάκας» μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη του 2ου μισού του 19ου αιώνα και αναπαριστά χαρακτήρες και τάσεις της Πολίτικης κοινωνίας. Εχοντας ως έναυσμα την παμπάλαιη σχέση αφέντη - δούλου και μέσα από τα παθήματα των ηρώων, ασκεί κριτική στον μιμητισμό και τον ετεροφωτισμό της νεόπλουτης αστικής τάξης, στην παραλογοτεχνία και στο γλωσσικό χάος της συγκεκριμένης εποχής και κοινωνίας. «Ο Φιάκας», εκτός από τη θέση που καταλαμβάνει ανάμεσα στις καλύτερες κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου, αποτελεί μια θεατρική μαρτυρία για τις επιδράσεις που δέχεται ο Ελληνισμός από την απελευθέρωση μέχρι και τις μέρες μας.

Οι παραστάσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους θεατές, θα παρουσιαστούν σε δήμους της Αττικής, στο Αιγαίο, σε νησιά της μεθορίου και σε άλλες περιοχές. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Βαρδαρός, τα σκηνικά της Γεωργίας Πετρούλια, τα κοστούμια της Λίλης Θεοδωράκου, η μουσική επιμέλεια του Ορέστη Χατζηνάκη και η κίνηση Βάσια Ιονάκη. Παίζουν: Παναγιώτης Λακιώτης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Χάρις Καρνέζη, Ντίνα Κούτσιου, Μιχάλης Θεοδώρου και Σαράντος Φράγκος.

Το θέατρο «Τέττιγες» ξεκίνησε τις θεατρικές του αναζητήσεις το καλοκαίρι του 1999 επιχειρώντας να αναβιώσει εικόνες και φωνές από το πρόσφατο και μακρινό ιστορικό παρελθόν. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν η παράσταση «Μιαβ βολάγ κι εναγ καιρόν», μια δραματοποιημένη σύνθεση παραλογών, παροιμιών και αφηγήσεων βασισμένη στην παλαιότερη και νεότερη ικαριώτικη γραμματεία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε το έργο «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, που περιόδευσε στο Αιγαίο και σε πόλεις της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ