Μέρα με τη μέρα, με τις πλάτες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, οι μεγαλοεκδότες κάνουν πράξη τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι αντίστοιχες πλειοψηφίες των διοικήσεων των Ενώσεων των υπαλλήλων (ΕΠΗΕΑ) και των τεχνικών Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ), αλλά και της Ομοσπονδίας των Δημοσιογράφων ΠΟΕΣΥ, στις διοικήσεις των οποίων - όπως και της ΕΣΗΕΑ - κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να αποφασίσει σχετικά με την τελευταία πρόταση των εκδοτών, για μείωση μισθών κατά 10%, πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και εφαρμογή κυλιόμενου πενθήμερου (δηλαδή δραστική μείωση της αμοιβής για εργασία Σάββατο και Κυριακή). Η πρόταση αυτή έγινε, αφού ήδη σε ΣΚΑΪ, STAR, συγκρότημα Μπόμπολα, «Πρώτο Θέμα», «Κόσμο του Επενδυτή», αλλά και στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει πράξη οι ατομικές συμβάσεις, μέσω «ατομικών συμφωνιών» και μετά από τις αλλεπάλληλες «επαφές» των προέδρων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, ερήμην βέβαια των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και της δημόσια εκφρασμένης θέσης του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου για μείωση των μισθών. Βέβαια, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέρριψε χτες την πρόταση των εκδοτών (ακόμη και ο Π. Σόμπολος ψήφισε κατά), όμως αποφάσισε κατά πλειοψηφία (οι προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεις) ότι επιμένει στην υπογραφή ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, έναντι «δέσμευσης» για «μηδενικές απολύσεις».
Την πρόταση έκανε για άλλη μια φορά η «Συσπείρωση» και συμφώνησαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Δημοσιογράφοι για την Δημοσιογραφία» Χρ. Κυρίτσης και Ε. Μαγιάση (ο Π. Σόμπολος επέμενε σε μειώσεις μισθών πάνω από 1.300 ευρώ «καθαρά»), ο Δ. Κουμπιάς («Δημοσιογραφική Ενότητα» και η Ν. Νταουντάκη («Αριστερή Οχθη»). Ομως, ακόμη και γι' αυτόν τον τάχα στόχο, παρέπεμψαν ουσιαστικά την όποια διεκδίκηση για μετά τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ που πρόκειται να γίνουν στα τέλη του μηνός.
Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», Π. Ράμμος, κατήγγειλε την υποκρισία των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενώ υποτίθεται ότι διεκδικούν «αγωνιστικά» την υπογραφή ΣΣΕ, εμφανίζουν ως «σωτηρία» τις μηδενικές αυξήσεις, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν τους δημοσιογράφους έκθετους στις πιέσεις των μεγαλοεκδοτών, που τους εξαναγκάζουν να υπογράφουν «ατομικές συμφωνίες». Κατέθεσε για άλλη μια φορά το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στις σημερινές ανάγκες και αγωνίες των εργαζόμενων δημοσιογράφων (1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των ΔΠΥ, επέκταση των ΣΣΕ στους εργαζόμενους στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.) και επέμενε στην ανάγκη ξεδιπλώματος ουσιαστικών διεκδικητικών αγώνων.
Την ίδια στιγμή, σε μια επίδειξη «αγωνιστικότητας», η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, χωρίς η ίδια να παίρνει θέση, έστελνε επιστολή στις Ενώσεις - μέλη της να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της 11ης του μήνα! Ανταποκρινόμενο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε μεν τη συμμετοχή στην απεργία, παρέπεμψε το θέμα στη συνεδρίαση του Διασωματειακού την ερχόμενη Δευτέρα, όμως, για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία απέφυγε να ορίσει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και αιτήματα. Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» συμφώνησε με τη συμμετοχή στην απεργία, δήλωσε όμως ότι η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν σε αυτήν με το αγωνιστικό πλαίσο του ΠΑΜΕ και στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων.