Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Αντίσταση στα σχέδια κατάργησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας

Κάλεσμα στους μικρούς πτηνοτρόφους να διαχωρίζουν τη θέση τους από τα σχέδια της διοίκησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας και των μεγαλοπτηνοτρόφων, να σταθούν στο πλευρό των απλήρωτων εργαζομένων και μαζί τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τα σχέδια της κατάργησης του συνεταιρισμού μέσα από τη συγχώνευσή του στο Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 μηνών.

«Η απλήρωτη εργασία, σημειώνει, είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με απαρέγκλιτο στόχο την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων παραγωγών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους συνεταιρισμούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενα θεσμικό πλαίσιο που εξαφανίζει όλο και περισσότερο τα όποια συνεταιριστικά χαρακτηριστικά υπάρχουν στους εναπομείναντες συνεταιρισμούς. Στο πλαίσιο αυτό και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας αντιμετωπίζει τις διατροφικές ανάγκες του λαού ως μέσο αύξησης των κερδών του με αποτέλεσμα να κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους και να δίνει τμήματα παραγωγής σε εργολάβους. (Διπλασίασε την ημερήσια σφαγή των πτηνών από 30.000 στις 60.000, αξιοποιώντας επενδυτικό πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ το οποίο κατά την υλοποίησή του ξεπέρασε τα 20.000.000 ευρώ. Ο δε ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ).

Αναφέρεται στο βάθεμα της εκμετάλλευσης εργαζομένων και μικρών πτηνοτρόφων που οδηγούνται στον αφανισμό, τις παραπέρα επιπτώσεις που θα έχουν τα σχέδια κατάργησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας και συγχώνευσής του με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στο φόντο της συγκέντρωσης και του κλάδου της πτηνοτροφίας σε λίγα χέρια. «Η αντιλαϊκή - αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ στόχο έχει να συγκεντρωθεί σε όσο το δυνατόν λιγότερα χέρια και ο κλάδος της πτηνοτροφίας. Να ενισχυθούν οι ελάχιστες μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που δουλεύουν με μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, με ένα ιδιότυπο σύστημα-φασόν. Πουλάνε νεοσσούς και αγοράζουν πουλερικά, καθορίζουν τις τιμές χρέωσης των πτηνοτροφικών εφοδίων - κερδίζουν δηλαδή και από το φασόν - και καθορίζουν και τις τιμές αγοράς των πουλερικών. Τα συμβόλαια που κλείνονται χρόνο με το χρόνο είναι όλο και χειρότερα».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους συλλόγους, στην Ομοσπονδία, στην ΠΑΣΥ. Μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της πτηνοτροφίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων. Να παλέψουν ενάντια στην κυρίαρχη αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική σε κοινή δράση και πάλη με τους άλλους αγρότες, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των εκμεταλλευτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ