Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Σκηνικό ακρίβειας και κερδοσκοπίας

Οι στατιστικές αλχημείες της κυβέρνησης δεν κλείνουν την «τρύπα» που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά

Στο φόντο της αντιλαϊκής λαίλαπας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να τα βγάλουν πέρα αυτές τις μέρες. Με δραματικά μειωμένα εισοδήματα μέσα σε ένα χρόνο από τη μια και την ακρίβεια της κερδοσκοπικής δράσης των μονοπωλίων και της «ελεύθερης αγοράς» από την άλλη, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις ανελαστικές και συσσωρευμένες ανάγκες όλου του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις αυτών των ημερών. Η κίνηση στην αγορά όλες τις προηγούμενες μέρες είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Οι αγορές περιορίζονται στα ελάχιστα και απολύτως απαραίτητα, ενώ ακόμα και η ιεράρχηση των αγορών με βάση την αναγκαιότητά τους έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά για χιλιάδες νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι μισθοί έχουν ισοπεδωθεί, οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής παραμένουν στο ύψος τους. Τα αμνοερίφια πωλούνται περίπου στα περσινά υψηλά επίπεδα και ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς διαμορφώνονται τα έξοδα για μια οικογένεια εάν μόνο για ένα αρνί περίπου 6 κιλών απαιτούνται πάνω - κάτω 48-60 ευρώ. Τις τελευταίες μέρες στη Βαρβάκειο τα ντόπια αρνιά και κατσίκια πωλούνται στα 8-10 ευρώ το κιλό, φτάνουν και τα 11 ευρώ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία φτάνουν τα 13 ευρώ το κιλό. Βρίσκει κανείς μεγαλύτερα με 6-8 ευρώ και εισαγωγής στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα έντερα πωλούνται ως επί το πλείστον στα 5-6 ευρώ το κιλό και οι συκωταριές στα 6-7 ευρώ.

Και ενώ οι εργαζόμενοι γονατίζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της λεηλασίας των πενιχρών τους εισοδημάτων με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί με αλχημείες και ξετσιπωσιές περί ...στατιστικής μείωσης των τιμών φέτος σε σχέση με πέρσι.

Με τιμές αμνοεριφίων από σούπερ μάρκετ και μάλιστα πριν τη Μεγάλη Βδομάδα - γιατί έτσι της «προκύπτει» το ...επιθυμητό αποτέλεσμα - ανακοίνωσε με περίσσιο θράσος ότι μια και σύμφωνα με τα στοιχεία του «παρατηρητηρίου τιμών» του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το κατσίκι πωλείται «κατά μέσο όρο» (!) φθηνότερα κατά 74 λεπτά το κιλό (λες κι αυτό κάνει τη διαφορά) και το αρνί κατά 1,5 περίπου ευρώ φθηνότερα, κατά μερικά λεπτά φθηνότερα δείχνουν οι τιμοληψίες του υπουργείου ότι πωλούνται ορισμένα οπωροκηπευτικά (πράγμα αναμενόμενο μια και το Πάσχα φέτος είναι 20 μέρες αργότερα από πέρσι), το κόστος «πασχαλινού τραπεζιού» φέτος είναι «φθηνότερο» κατά 4,43%!

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τις λαϊκές οικογένειες που θα ταξιδέψουν για τις ημέρες των γιορτών καθώς τα μονοπώλια των καυσίμων έχουν εκτινάξει τις τιμές της βενζίνης σε ύψη που δεν έχουν προηγούμενο, ενώ τα διόδια ανεβάζουν το συνολικό κόστος σε ακόμα πιο δυσβάσταχτα επίπεδα. Η αμόλυβδη χτες πωλούνταν μέχρι και 1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ η «μέση» τιμή πανελλαδικά διαμορφώθηκε στα 1,709 ευρώ το λίτρο.

  • Τα εμπορικά καταστήματα σήμερα θα λειτουργήσουν 1 μ.μ.-7 μ.μ. και αύριο Μ. Σάββατο 9 π.μ.-3 μ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ