Ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά βρίσκονται πεθαμένοι άνθρωποι στην πληγείσα περιοχή της Φουκουσίμα |
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η εταιρεία TEPCO έκανε χτες κάποιες πρώτες νύξεις για απολύσεις και μείωση των αποδοχών που παίρνουν τα διευθυντικά στελέχη.
Ο κυβερνήτης της Φουκουσίμα, Γιουχέι Σάτο, επέκρινε την εταιρεία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ανικανότητα, αλλά και για τις πενιχρές, όπως σημείωσε, αποζημιώσεις, λέγοντας ότι θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προκειμένου τα 8.300 ευρώ (ή 1.000.000 γεν) ανά νοικοκυριό να είναι το αρχικό και όχι το τελικό ποσό των αποζημιώσεων προς τους αναξιοπαθούντες κατοίκους της περιφέρειάς του. Πάντως, οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των μολυσμένων με ραδιενέργεια περιοχών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι αγανακτισμένοι όχι μόνον από την ευτελή κοστολόγηση της ζωής τους, αλλά και από την απαράδεκτη ολιγωρία που επέδειξαν οι αρχές στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων στέγασης, περίθαλψης, εργασίας και οικονομικής κατάστασης που προέκυψαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη...
Στο μεταξύ, παραμένουν στα ύψη τα αποτελέσματα μετρήσεων για ραδιενεργά σωματίδια, όπως το καίσιο και το ιώδιο-131, που συναντώνται στα υπόγεια ύδατα πέριξ του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα, σημάδι πως συνεχίζεται η διαρροή νερού μολυσμένου με ραδιενέργεια.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, δηλώνοντας ότι η σοβαρή πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία δε θα πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. «Οι καταστροφές», είπε, «δεν πρέπει να σταματήσουν την ανθρώπινη πρόοδο, αλλά πρέπει να τις εκμεταλλευόμαστε για να εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα».
Τέλος, οι ΗΠΑ, επανεκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν τις επόμενες μέρες οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών που είχαν εγκαταλείψει την Ιαπωνία από τα μέσα του περασμένου Μάρτη. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη σύσταση προς τους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά σε απόσταση 80 χλμ από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα (απόσταση διπλάσια απ' αυτή των 40 χλμ που έχει ανακοινώσει η ιαπωνική κυβέρνηση).