Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ερωτηματικά από τη δολοφονία Ιταλού

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νεκρός εντοπίστηκε χτες τα ξημερώματα από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας της «Χαμάς» ο Ιταλός Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος είχε απαχθεί λίγες ώρες νωρίτερα από μια μικρή περιθωριακή ισλαμιστική οργάνωση υπό την επωνυμία «Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος» που αυτοπροσδιορίζεται ως «παρακλάδι της "αλ Κάιντα"», με αίτημα την απελευθέρωση του επικεφαλής και άλλων δύο μελών της. Η δολοφονία του Αριγκόνι, που είναι η πρώτη ξένου υπηκόου μετά από απαγωγή στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1994, έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, καθώς και πλήθος ερωτηματικών για τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος που ωφελεί μόνο την ισραηλινή κατοχή.

Και αυτό γιατί ο Αριγκόνι, δημοσιογράφος, ανήκε στο «Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης» (ISM), του οποίου τα μέλη ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα παλαιστινιακά εδάφη για να καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κατοχή και να αποτρέπουν κατοχικά εγκλήματα με την παρουσία τους. Ο Αριγκόνι ζούσε εδώ και τρία χρόνια, σχεδόν συνέχεια, στη Γάζα, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Παλαιστινίους, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους τους ξένους ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της ισραηλινής αιματηρής επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» στις αρχές του 2009.

Οι αρχές της «Χαμάς» ανακοίνωσαν ότι η σορός του βρέθηκε πεταμένη και σε πολύ κακή κατάσταση και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δολοφονήθηκε πολύ πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι απαγωγείς του, οι οποίοι εκ των υστέρων δήλωσαν ότι δεν ευθύνονται για το θάνατό του, χωρίς, όμως, να δώσουν καμία πειστική ερμηνεία. Η «Χαμάς» καταδίκασε ως «απεχθές έγκλημα» τη δολοφονία του και υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει «παραδειγματικά» όσους στρέφονται κατά «των φίλων ακτιβιστών» με «τρόπους αντίθετους στις αρχές, την ιστορία, τη θρησκεία και τα ήθη μας». Τη δολοφονία Αριγκόνι καταδίκασαν η Π. Αρχή, η Ιταλία και η ΕΕ, ενώ διαδηλώσεις στη μνήμη του και ενάντια σε τέτοιου είδους ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τόσο η εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν στην Ιταλία -«Ιλ Μανιφέστο»- όσο και αρκετά μέλη του «Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης» έθεσαν σειρά ερωτημάτων για τη δολοφονία Αριγκόνι, όπως ποιοι είναι αυτοί οι περιθωριακοί ισλαμιστές που δολοφονούν φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές, όπως ο Αριγκόνι ή όπως ο Ισραηλινός Αραβας σκηνοθέτης, πριν μερικές μέρες στην Τζενίν, και ποιος ωφελείται τελικά από τέτοιες πράξεις, πέραν της ισραηλινής κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ