Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις επικείμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση προχωρά «σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις και μειώσεις στη φορολογία κεφαλαίου, σύμφωνα με αυτά που είχε εξαγγείλει προεκλογικά». Με ξεχωριστό, μάλιστα, κυνισμό και προκαλώντας τη νοημοσύνη των πάντων, υποστήριξε ότι «σήμερα προχωρούμε σε μια μείωση των φόρων σε κληρονομιές, σε δωρεές, σε γονικές παροχές και επίσης των φόρων μεταβίβασης των ακινήτων». Η αλήθεια βέβαια απέχει παρασάγγας από τους υπουργικούς ισχυρισμούς. Κι αυτό επειδή το χτεσινό νομοσχέδιο είναι «κολοβό», αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου, στόχος της κυβέρνησης είναι οι ρυθμίσεις του να τεθούν σε εφαρμογή μαζί με τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα. Ετσι, με βάση του πρώτους κιόλας υπολογισμούς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών πάνω από το 20% των σημερινών τιμών, θα προκύψει αισθητή φορολογική επιβάρυνση για κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει κάποιο ακίνητο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για τους υποψήφιους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, αφού με βάση τις επεξεργασίες του «Ρ» δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πλήρωναν καθόλου φόρου, θα κληθούν να καταβάλουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.
Με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
Αυτή είναι η μία πλευρά των ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν. Η άλλη, η πλέον ουσιαστική, είναι ότι όλες οι παραπάνω μεταβολές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, είναι απλά «στα χαρτιά», αφού το όποιο οικονομικό όφελος μπορεί να διαπιστώνεται - και το οποίο αποκλειστικά προβάλλει η κυβέρνηση - θα εξανεμιστεί πλήρως, από τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Βέβαια, ο υπουργός παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το χρόνο και το ύψος της επιβολής αυτών των αυξήσεων, αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως ...«θέλει να πιστεύει» ότι θα συμπέσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πάντως δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες και να ακολουθήσει η ισχύς των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών μέχρι και 60%, όπως υποστηρίζουν επίσημα οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Μάρτη, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν εκ νέου τις τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, αναμένεται νέα φοροεπιδρομή. Από την επεξεργασία στοιχείων που έκανε ο ο «Ρ», προκύπτουν τα ακόλουθα εντυπωσιακά αποτελέσματα:
Για τη μεταβίβαση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ., με βάση τους νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το ύψος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Ετσι σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 20% σε διάφορες περιοχές που οι υφιστάμενες σήμερα αντικειμενικές τιμές ποικίλλουν από 200.000 το τ.μ. μέχρι και 500.000 το τ.μ., προκύπτει αύξηση φόρου από 0,6% μέχρι και 1,2%. Το ποσοστό της αύξησης του φόρου θα είναι τόσο μεγαλύτερο όσο υψηλότερες θα είναι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Στην ακραία, κατά το υπουργείο, περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών τιμών κατά 60%, τότε ο επιπλέον φόρος μεταβίβασης φτάνει μέχρι και 35,8%! Αυξήσεις φωτιά, που στόχο έχουν να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, στα πλαίσια της δημοσιονομικής ευρωπειθαρχίας, ενώ το όνειρο της φτηνής λαϊκής στέγης απομακρύνεται.
Ιδιαίτερα δυσμενείς θα αποδειχθούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις και για τους δικαιούχους φοροαπαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε, όπως σημειώνεται παραπάνω, αύξηση των αφορολόγητων ορίων, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:
Εδώ βέβαια η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει το «επιχείρημα» των «ακριβών περιοχών». Το επιχείρημα δηλαδή που θέλει να υποστηρίζει πως η τύχη των εργαζομένων και η προοπτική απόκτησης στέγης πρέπει να είναι ταυτισμένη αποκλειστικά με τις υποβαθμισμένες περιοχές, όπου η κυβέρνηση υποτίθεται πως κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες. Ενα επιχείρημα καθ' όλα επικίνδυνο και - εν πολλοίς - ρατσιστικό, αφού εντείνει τη λογική της δημιουργίας γκέτο μέσα στα ίδια τα αστικά κέντρα. Επιχείρημα που άλλωστε ανατρέπεται και από την ίδια την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας στις υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ήδη κορεσμένες.
Πιστός στις παραδόσεις του κόμματός του, ο υπουργός επιχείρησε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου να εξαπατήσει την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, ενεργοποιώντας το μηχανισμό παραπληροφόρησης, περί... «ελαφρύνσεων στις φορολογίες μεταβιβάσεων κεφαλαίου». Ετσι το Σχέδιο Νόμου φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις», όπου αναφέρονται τα αναπροσαρμοσμένα όρια απαλλαγών φόρου για τις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών (άρθρο 1) και η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων (άρθρο 2).
Οπως ομολογούν και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα είναι τέτοιες που όχι μόνο εξανεμίζουν τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά στο τέλος θα υπάρξει και φορολογική επιβάρυνση.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία «πριονίζεται» το δικαίωμα απαλλαγής φόρου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις κληρονομιών, γονικών παροχών προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
Τους οδηγούς αυτοκινήτων η κυβέρνηση τους επιφυλάσσει νέα δυσάρεστη έκπληξη, καθώς εξομοιώνει τους φόρους της αμόλυβδης και της μολυβδούχας βενζίνης στις 114,5 δραχμές το λίτρο. Αυτό απλά σημαίνει ότι η βενζίνη χωρίς μόλυβδο επιβαρύνεται με φόρο 17,2 δραχμές ανά λίτρο, σε σχέση με τα κατώτατα όρια που έχουν επιβληθεί από κοινοτικές ντιρεκτίβες.