Associated Press |
Ολη τη νύχτα σκάβουν συγγενείς και σωστικά συνεργεία. Κάποιοι δεν άντεξαν την εξάντληση... |
Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και ουδείς μπορεί να πει πότε θα σταματήσει. Δεκάδες συνοικίες στις παρυφές της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ ισοπεδώθηκαν. Οι παράγκες δεν άντεξαν το βάρος των όγκων της λάσπης και του χώματος από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Αμερική. Μία έγκυος γυναίκα νεκρή και οι αρχές να προσπαθούν να σώσουν πάνω στα ερείπια το παιδί που δε θα προλάβει να φέρει ποτέ στον κόσμο. Ανθρωποι ψάχνουν στα ερείπια για επιζώντες, άλλοι ψάχνουν να βρουν ανάμεσα στα πτώματα τους οικείους τους, για να ανακαλύψουν ότι θάφτηκαν εσπευσμένα από τις αρχές σε ομαδικούς τάφους. Παιδιά που κλαίνε, χωρίς τροφή, νερό, στέγη ίσως και γονείς...
Η εικόνα αυτή της απίστευτης καταστροφής, προέρχεται από μία χώρα που χαρακτηρίζεται βάσει των στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών ως φτωχότερη της Λατινικής Αμερικής και μιας από τις δέκα φτωχότερες του κόσμου. Το Ελ Σαλβαδόρ που δεν έχει προλάβει να αναρρώσει από τις πληγές του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου, από τον τυφώνα Μιτς, τώρα ισοπεδώνεται σχεδόν κυριολεκτικά από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα την τελευταία εικοσαετία. Είναι ο σεισμός της τάξης από 7,6 έως και 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ, όπως καταγράφηκε από διάφορα σεισμολογικά Ινστιτούτα της υφηλίου, και που έπληξε το Σαλβαδόρ το Σάββατο στις 11.33 το πρωί - τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την ακτή Λος Μπλάνκος, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η ένταση και το μέγεθος του σεισμού ήταν τέτοιο που έγινε αισθητός από τις βόρειες περιοχές του Παναμά έως και τις νότιες περιοχές του Μεξικού, μία απόσταση 1.770 χιλιομέτρων. Από εκείνη την τραγική ώρα του Σαββάτου δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μέχρι και 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ δονούν τις φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αποτελειώνοντας ό,τι έχει μείνει «κατά λάθος» όρθιο.
Associated Press |
Από τη στιγμή μιας διάσωσης |
Εντούτοις, σύμφωνα με την Μίλντρεντ Σαντοβάλ, αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού, οι νεκροί και οι τραυματίες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον επίσημο αριθμό που δίνει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι τα συνεργεία διάσωσης και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή, εκτιμούν πως οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 1.200, ενώ υποστηρίζουν ότι οι αρχές μετά από εντολές της κυβέρνησης έθαψαν πάνω από 400 ανθρώπους σε ομαδικούς τάφους, που μάλλον ήταν αυτοσχέδιοι, αφού πιθανώς μεταφέρθηκαν με τους τόνους λάσπης και χώματος που καταπλάκωσαν ολόκληρες περιοχές. Οπως υποστηρίζει, ουδείς ποτέ δεν πρόκειται να μάθει το όνομά τους ή την ταυτότητά τους... απλώς η μοναδική πληροφορία που ποτέ θα υπάρχει θα είναι η εικόνα των αγαπημένων που τσακισμένοι από τον πόνο και το φόβο ψάχνουν απεγνωσμένα στα ερείπια. Και ίσως συνεχίσουν να ψάχνουν για καιρό.
Associated Press |
Η σορός του μωρού αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς στο νοσοκομείο |
«Πάντα ελπίζουμε ότι κάποιος μπορεί να βρεθεί ζωντανός, αλλά μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για να βρεθούν κάποιοι ζωντανοί», δήλωσε χτες ο δήμαρχος της Σάντα Τέκλα, Οσκαρ Ορτίζ, αναφερόμενος στο έργο των σωστικών συνεργείων και κυρίως στο γεγονός ότι οι ώρες εξανεμίζονται συμπαρασύροντας τις ελπίδες να εντοπιστούν και να ανασυρθούν επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε ο σεισμός που έπληξε και χωριά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, τα οποία παραμένουν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα καθώς οι δρόμοι έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις.
Πάντως, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και τις αντιξοότητες, ένα παιδί και ένας νεαρός ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα σωστικά συνεργεία έχοντας περάσει τριάντα ώρες παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, όπως δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λισάντρο Αλβαρένγκα, προσθέτοντας ότι για τη διάσωσή τους χρειάστηκε να μετακινηθούν τόνοι λάσπης.
Ωστόσο, η τραγική εικόνα, ακόμη και με αυτή τη χαραμάδα ελπίδας, δεν μπορεί να αλλοιωθεί και να λαμπρύνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πια, δεν είναι οι νεκροί αλλά αυτοί που απόμειναν ζωντανοί. Οι άστεγοι εκτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες καθώς δεν υπάρχει συνολική εικόνα της καταστροφής και φυσικά δεν έχουν γίνει καν οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών. «Παιδιά δεν έχουν γάλα, κανείς δεν έχει φάει από το Σάββατο... Χρειαζόμαστε βοήθεια... Παρακαλούμε φέρτε μας τρόφιμα», δηλώνει με περισσή αξιοπρέπεια μία από τους επιζώντες.
Associated Press |
Θρήνος μάνας για το παιδί της |
Ηδη, αρκετές χώρες έσπευσαν να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στους πληγέντες. Οι ΗΠΑ απέστειλαν την Κυριακή σωστικά συνεργεία και είδη άμεσης βοήθειας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της «Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης» - (USAID). Παράλληλα, χτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ταϊβάν, η Βρετανία, ο Παναμάς και η Γουατεμάλα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν και να βοηθήσουν τους πληγέντες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Κεντρική Αμερική θεωρείται από τους σεισμολόγους ως μια έντονα σεισμογενής περιοχή. Μόνο το έτος 2000 στην Κόστα Ρίκα καταγράφτηκαν περίπου 7.000 σεισμοί μικρής έντασης ενώ από ισχυρό σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ στις 10 Οκτώβρη 1986, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
Associated Press |
Νέος ψάχνει απεγνωσμένα για τους θαμμένους συγγενείς |