Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Δυναμική παρέμβαση από την Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων που απαίτησε τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας

Στις διαπιστώσεις και την καταγραφή των προβλημάτων (χωρίς να θίγεται η ουσία του προβλήματος που είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου) επιχείρησε να περιορίσει το 64ο Συνέδριο, που ξεκίνησε χτες, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δυναμική «παραφωνία» αποτέλεσαν οι δυνάμεις της Ενιαίας Κίνησης Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και του Συνδέσμου των συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων της Αθήνας που πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα την ώρα του συνεδρίου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες, κόντρα στο εκλογικό σύστημα «έκτρωμα» - φίμωσης και παραχάραξης της φωνής των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους συνταξιούχους σε συσπείρωση στις δυνάμεις που παλεύουν στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής για το δυνάμωμα και την ένταση των αγώνων του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, με ευθύνη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και με βάση το εκλογικό σύστημα ανάδειξης της διοίκησης και του προέδρου φιμώνεται στην πράξη η φωνή των συνταξιούχων, των διαφορετικών απόψεων, ενώ αποκλείονται οι ταξικές δυνάμεις από το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Με βάση το καταστατικό της, οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, απαγορεύοντας τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Με άλλο άρθρο του καταστατικού που αφορά την ανάδειξη των αντιπροσώπων από τα σωματεία για το συνέδριο προβλέπεται ότι το μέτρο είναι 1 αντιπρόσωπος ανά 150 μέλη οικονομικά τακτοποιημένα με όριο όμως τους 10 αντιπροσώπους. Δηλαδή, ένα σωματείο που μπορεί να έχει 2.000 μέλη οικονομικά τακτοποιημένα (άρα, με βάση το μέτρο εκλέγει 13 αντιπροσώπους) δεν μπορεί να στείλει στο συνέδριο πάνω από 10 αντιπροσώπους (και θα έχει την ίδια εκπροσώπηση με ένα σωματείο ακόμα και ... 5.000 μελών). Με το νέο καταστατικό που άλλαξε σε χειρότερη κατεύθυνση στο προηγούμενο συνέδριο και θα ισχύσει από το επόμενο, το ανώτατο πλαφόν των αντιπροσώπων έχει οριστεί στους 6! Για τον απόλυτο έλεγχο μάλιστα της διαδικασίας και της ψηφοφορίας με άλλο άρθρο προβλέπεται η ψήφος διά αντιπροσώπων. Δηλαδή, ένα σωματείο για παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εκλέγει 5 αντιπροσώπους, στο συνέδριο μπορεί να συμμετέχει μόνο ο ένας από αυτούς, ψηφίζοντας όμως πέντε φορές, όσες δηλαδή είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που δε συμμετέχουν.

Η δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων της ΕΚΣΔΥ χάλασε την «ωραία» ατμόσφαιρα του συνεδρίου όπως επιχειρήθηκε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, που νωρίτερα μάλιστα είχε απαγορεύσει τις ερωτήσεις στους εκπροσώπους της ΕΚΣΔΥ, ενώ είχε απειλήσει και με αποβολή όποιον δεν καθόταν φρόνιμα.

«Οχι» σε όσους σας θέλουν απόμαχους της ζωής

Νωρίτερα, στο συνέδριο μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΔΝΤ σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

«Απέναντι σε όλους αυτούς και σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, το ΚΚΕ πρωτοστατεί για τη συγκρότηση του αναγκαίου μετώπου όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροΕΒΕ, των αγροτών που η κοινωνική συμμαχία τους και οι δυναμικοί αγώνες τους μπορούν να γίνουν το αναγκαίο και αποτελεσματικό αντίπαλο δέος.

Ενα τέτοιο μέτωπο θα μπορέσει να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να αποτρέψει τα χειρότερα που σχεδιάζονται για το λαό μας, να ανοίξει δρόμους για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των σύγχρονων αναγκών για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και να ανοίξει προοπτικές για γενικότερες και ασφαλέστερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας για τον αποκλεισμό των συμβασιούχων(2016-12-01 00:00:00.0)
«Καρφί στο μάτι» εργοδοσίας και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών(2016-01-23 00:00:00.0)
Εκπτωτη η διοίκηση!(2005-02-23 00:00:00.0)
Σήμερα η ανάδειξη νέου ΔΣ(2003-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ