Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
FRONTEX
Νέα επιχείρηση σε βάρος προσφύγων στη Μεσόγειο

Το απάνθρωπο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, δείχνει η ΕΕ παντού στην επικράτειά της. Δεν είναι μόνο τα εγκλήματα στον Εβρο ή το Αιγαίο. Απ' αφορμή των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική, μπρος στο ενδεχόμενο εισροής περισσότερων μεταναστών από όσους χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, επισπεύδει την υλοποίηση από τον FRONTEX της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ηermes». Κινητοποιεί ταχύτατα πλοία, αεροσκάφη και «ειδικούς» από όλη την Ευρώπη για να εμποδίσει κάθε είσοδο σε Τυνήσιους, Λίβυους, Αιγύπτιους και άλλους, όλους κυνηγημένους από βόμβες, εκμετάλλευση, πείνα.

Η «HERMES» διοργανώνεται συνεχώς από το 2007 για επιτήρηση με θαλάσσια και εναέρια μέσα των ιταλικών θαλασσών, γενικά της κεντρικής Μεσογείου. Φέτος, επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιούνη, όμως κατόπιν αίτησης της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε στις 20 Φλεβάρη για να απαγορεύσει την αποβίβαση «λαθρομεταναστών» στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα (λίγα μίλια από τις αφρικανικές ακτές), τη Σικελία, γενικά την Ιταλία.

Προς υλοποίηση της επιχείρησης, ναυτικά μέσα περιπολίας διαθέτει η Ιταλία. Εναέρια οι Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Μάλτα, Ισπανία. Συνδράμουν «ειδικοί» στο ανθρωποκυνηγητό από Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία και Ισπανία. Μάλιστα, στο νησάκι της Λαμπεντούζα εγκαταστάθηκε ήδη και κλιμάκιο της EUROPOL.

Σημειωτέον ότι το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στον FRONTEX για να ξεκινήσει την «HERMES» κατατέθηκε στις 15 Φλεβάρη. Τους χρειάστηκαν μόλις πέντε μέρες για να κινητοποιήσουν μέσα και στελέχη τους από δώδεκα χώρες της ΕΕ. Δείγμα της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητάς τους όποτε είναι να καταστείλουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ