Από νωρίς γονείς και εκπαιδευτικοί ανάρτησαν πανό ενάντια στις συγχωνεύσεις, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου.
Ο δήμαρχος κατέθεσε ψήφισμα, στο οποίο ανάγει τις συγχωνεύσεις σε πρόβλημα που σχετίζεται με την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και την... «κηδεμονία του ΔΝΤ», λες και αν δίνονταν περισσότερα χρήματα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις... Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους άλλους συνδυασμούς, που συναινούν στην πολιτική του νέου σχολείου της αγοράς (την οποία υπηρετούν οι συγχωνεύσεις), φτάνει αυτή να... χρηματοδοτείται επαρκώς! Το καταψήφισαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι γιατί, όπως εξήγησε στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, «οι διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι σημερινές εξελίξεις δεν μπορούν να σκεπαστούν με τη συμφωνία μόνο στις μη συγχωνεύσεις. Εμείς θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς». «Μέσα από το νέο σχολείο που ετοιμάζουν, επισήμανε, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ετοιμάζουν τον ευέλικτο απασχολούμενο. Δεν φτάνει μόνο να λέμε "όχι" στις συγχωνεύσεις αλλά πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη σήμερα και με δραματικές επιπτώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, στη λαϊκή οικογένεια».
Ο δήμαρχος πρότεινε επίσης να ενταχθεί ο Πειραιάς σε «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Το μέσο δηλαδή για την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Απέναντι σ' αυτό η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι πρόκειται για «γραμμή της ΕΕ που στοχεύει στην ανέγερση σχολείων με ΣΔΙΤ και στην κατηγοριοποίηση στο περιεχόμενο σπουδών κατά το δοκούν των επιχειρηματιών». Τελικά το σημείο αυτό απαλείφθηκε από το ψήφισμα.
Η Ελπ. Παντελάκη ζήτησε ξεκάθαρα να σταματήσει η διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων και κατέθεσε προτάσεις πάλης για το κίνημα: Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών αναγκών και υποδομών των σχολείων και των σχολικών επιτροπών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εκπαίδευση. Πρόγραμμα σχολικής στέγης χωρίς εμπλοκή επιχειρηματιών. Να χορηγείται δωρεάν ρεύμα, πετρέλαιο, τηλέφωνα στα σχολεία και να μην υπάρχει ΦΠΑ για κάθε σχολική δραστηριότητα. Να μην επιβαρύνεται σε τίποτα, ούτε για τις εκδρομές, η οικογένεια. Να υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμες, καθαρίστριες) με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» στον αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Αττικής Κ. Μανιάτη και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, ζητώντας να μην προχωρήσουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων. Στην παράσταση συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων και συλλόγων γονέων, συλλόγων γυναικών, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι από τις περιοχές Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις συγχωνεύσεις, σημειώνοντας όμως ότι η Περιφέρεια δεν έχει τη σχετική ευθύνη. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απουσίαζε, γεγονός που καταγγέλθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης».
Να μη συγχωνευτεί κανένα σχολείο ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική του "νέου σχολείου"».