Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ/ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στόχος η ενίσχυση του κεφαλαίου

Στο τραπέζι διάφορα σενάρια

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και το περαιτέρω συντονισμένο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στην ΕΕ, οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ευρωένωσης και οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού ευρωοικοδομήματος, υπερθεματίζουν του κυοφορούμενου «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας» που αναμένεται να συζητηθεί στις συνόδους κορυφής ευρωζώνης και ΕΕ στις 11 και 25 Μάρτη, αντίστοιχα.

Υπέρ των αυστηρών μέτρων σε βάρος των λαών και των κυρώσεων στα κράτη - μέλη αν δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν «οι αμαρτίες του παρελθόντος». Παράλληλα, η Α. Μέρκελ σημειώνει ότι «σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι ούτε όχι» στην επαναγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ο οποίος το 2013 θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ωστόσο, επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν «στοιχεία άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη λύση μιας κρίσης».

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «στεγανής λύσης» και υποστηρίζει ότι υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να εντατικοποιηθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική και εκείνο που απομένει είναι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, μιλώντας σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι, καλεί τα κράτη - μέλη να μη χαλαρώσουν τη επίθεση στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο βελτιωμένο μακροοικονομικό outlook να υποβαθμίσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας ή να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων». Ακόμα, τάσσεται υπέρ του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», σημειώνοντας: «Αν το σύμφωνο παρέχει πολιτική βούληση και υποστήριξη σε ενέργειες επείγουσες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενο».

Φουντώνουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

«Μία αναδιάρθρωση του χρέους, είτε δημόσια, είτε ιδιωτική είναι αναπόφευκτη (...) Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε αν θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πότε θα πραγματοποιηθεί και με ποιους όρους. Οσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο: Η καθυστέρηση σημαίνει μεγαλύτερες ζημιές για τους επενδυτές», εκτιμά ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκτιμά ότι είναι «αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας» και σημειώνει: «Ενας στους τρεις Ελληνες καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να τα φέρει βόλτα. Ηδη τον Οκτώβρη η ανεργία άγγιζε το 13,5% και όπως φαίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται συνεχώς (...) Τώρα αναζητούν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διέξοδο από το δεδηλωμένο τους "όχι" στην αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση του χρέους (...) Η γερμανική κυβέρνηση είναι όμως αυτή που διστάζει ακόμη να δώσει την συγκατάθεσή της για μια ευρεία μείωση του χρέους».

Την ίδια στιγμή, κατά της εξόδου των υπερχρεωμένων χωρών από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, όπως σημείωσε, ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές, τοποθετήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ