Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνες προτάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν έτοιμος από καιρό ο ΛΑ.Ο.Σ., «πατώντας» στη δολοφονία των δύο αστυνομικών, κατέθεσε χτες τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου προστασίας του πολίτη για «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», με την οποία αξιώνει τη χρήση κατά το δοκούν από τις δυνάμεις καταστολής των πυροβόλων όπλων τους! Οπως αναφέρει «τα συνεχή περιστατικά δολοφονιών αστυνομικών από εγκληματίες καθιστούν απαραίτητο μέχρι να τροποποιηθεί πλήρως ο Ν. 3169/03 να προστεθεί παράγραφος στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νόμου», που να ορίζει: «Σε περίπτωση καταδίωξης υπόπτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες ο αστυνομικός δύναται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου».

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μέτρο αν υιοθετούνταν θα άνοιγε τον «Ασκό του Αιόλου». Πολύ περισσότερο σε μια εποχή που το «έγκλημα» και η «τρομοκρατία» ερμηνεύονται απ' τους κρατούντες με εξαιρετικά διασταλτικό τρόπο, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν ακόμα και μορφές δράσης και πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος. Είναι κατανοητό τι είδους πρακτική εφαρμογή θα έβρισκε ένα τέτοιο μέτρο στο πλαίσιο της γενικότερης αυθαιρεσίας, με την οποία οι δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίζουν το κίνημα, τους αγωνιζόμενους ανθρώπους του μόχθου, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αυταρχισμού και καταστολής που θέλει την αστυνομία ισχυρή απέναντι στον εχθρό - λαό και όχι στο κυνήγι των κάθε είδους εγκληματιών. Είναι κατανοητό τι μπορεί να συμβεί ακόμα και σε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, που, κατά την υποκειμενική κρίση των αντρών της αστυνομίας, θα είναι «ύποπτος». Αλλωστε, σε άλλες χώρες αυτή η αυθαιρεσία έστειλε στο θάνατο αθώους, όπως π.χ. στο Λονδίνο που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς εν ψυχρώ Βραζιλιάνος νεαρός, επειδή ήταν μελαψός και φορούσε σακίδιο, άρα θεωρήθηκε «τρομοκράτης». Κακά τα ψέματα και η υποκρισία, το έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται με πιστολέρος στους δρόμους των πόλεων. Αυτό που οραματίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι μια κοινωνία που με το «πιστόλι στον κρόταφο» θα γονατίσει στο δόγμα «ησυχία, τάξη κι ασφάλεια». «Γύψος», δηλαδή.

Στα μέτρα της πλουτοκρατίας

«Εμείς έχουμε επιλέξει εποικοδομητική πολιτική αντιπολίτευση αλλά και προτάσεις» (...) «έχω θεσμική αλλά και εθνική υποχρέωση σαν πολιτικός ηγέτης ενός κόμματος να βοηθήσω την πατρίδα μου να ξεπεράσει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Η δουλειά μου είναι να δίνω και να προσφέρω λύσεις, ιδέες και προτάσεις. Η δουλειά μου είναι να μην βάλω τρικλοποδιές, να μην υπονομεύσω ή να μην ναρκοθετήσω την πορεία της χώρας για να αποκομίσω κομματικά οφέλη. Δεν θα κάνω ποτέ αυτό το οποίο κάνουν τα άλλα κόμματα».

Είπε και ελάλησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Είπε όμως μισές αλήθειες και σκοπίμως διαστρέβλωσε την πραγματικότητα. Πράγματι καταθέτει προτάσεις, ιδέες και λύσεις και πράγματι συναισθάνεται την υποχρέωση που έχει απέναντι στην αστική τάξη να την εκπροσωπεί πολιτικά όσο καλύτερα γίνεται. Γι' αυτό εξάλλου μία προς μία οι προτάσεις του είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της πλουτοκρατίας. Ολες χτυπούν αλύπητα το λαό και τα δικαιώματά του. Τη «χώρα» των πλουτοκρατών δεν θέλει να υπονομεύσει και να ναρκοθετήσει. Τα κέρδη της και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γιατί οι προτάσεις και οι ιδέες του ΛΑ.Ο.Σ. δεν ναρκοθετούν απλώς την Ελλάδα του λαού, αλλά την τινάζουν στον αέρα. Και δεν είναι μόνος. Και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για το κεφάλαιο «δουλεύουν».

Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ψήφισε το μνημόνιο και στήριξε την καρατόμηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα ίδια συμφέροντα τον έφεραν χτες να δηλώνει: «η διαχείριση της κατάστασης από τον κ. Παπανδρέου και από την κυβέρνησή του, ήταν εντελώς ανεπιτυχής, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, ο κ. Παπανδρέου (...) ή να προχωρήσει σε εκλογές ή να αλλάξει την κυβέρνηση». Στο σκέλος της «διαχείρισης» που αφορούσε στο τσάκισμα του λαού, ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν απολύτως σύμφωνος. Ενστάσεις καταθέτει μόνο γιατί δεν προχωρούν πιο γρήγορα μέτρα που θα κατοχυρώνουν την πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου να κερδοφορεί, ξεζουμίζοντας το λαό και ολόκληρο τον πλούτο αυτής της χώρας.

Ανατροπή της σαπίλας τους

Είναι δύο τραγικά περιστατικά, που αποτυπώνουν τη σάπια πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργατικές λαϊκές οικογένειες. Ο 90χρονος στην Πάτρα που παραλίγο να πεθάνει επειδή του έκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ ΑΕ με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η συσκευή οξυγόνου. Ο παππούς, που τον πρόλαβε ο γιος του λίγο πριν το θάνατο, έπαιρνε 570 ευρώ σύνταξη και δεν μπορούσε να πληρώσει το λογαριασμό των 400 ευρώ. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να ζήσει αν πλήρωνε; Στην άλλη περίπτωση, στο Ηράκλειο, ο νεφροπαθής δεν έζησε. Πέθανε και άφησε ...χρέη στο δημόσιο νοσοκομείο. Μετά το θάνατό του, η διοίκηση έψαξε να βρει όποιον συγγενή είχε ο άτυχος 58χρονος, για να αξιώσει το ποσό των 400.000 ευρώ που αντιστοιχούν στη νοσηλεία στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού την 3ετία 2007 - 2010. Είναι δύο περιπτώσεις, από τις χιλιάδες που δε βλέπουν ποτέ στο φως της δημοσιότητας, και που αποκαλύπτουν τι σημαίνει σύστημα Πρόνοιας και Υγείας για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο νεφροπαθής, λέει, χρεωνόταν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί δεν ήταν ασφαλισμένος. Στον άρρωστο 90χρονο, λέει, κόπηκε το ρεύμα επειδή δεν πλήρωνε το λογαριασμό. Από τη δική τους τη σκοπιά, από τη σκοπιά των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, είναι οι νόμοι του αστικού κράτους που πρέπει να εφαρμοστούν. Είναι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών που πρέπει να πληρωθούν, ανεξάρτητα από το εάν μπορούν ή δεν μπορούν. Αυτοί είναι οι νόμοι τους, αυτοί οι κανονισμοί τους, αυτή είναι η αγριότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που μόνον έτσι μπορεί να λειτουργήσει για να συνεχίσει να υπάρχει. Και συνεχίζει να λειτουργεί και να υπάρχει, ακριβώς γιατί υπάρχουν οι εργάτες που ζουν και πεθαίνουν, παράγοντας διαρκώς πλούτο και κέρδη για τα αφεντικά. Και όσο προχωρά αυτή η διαδικασία, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο καπιταλισμός, τόσο περισσότερες θυσίες μετρούν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Τόσο πιο συχνά εμφανίζονται φαινόμενα σαν αυτά της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Δεν αξίζουν οι εργάτες και οι οικογένειές τους, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, τέτοια ζωή. Μια ζωή, που κάθε στιγμή της περνά με τη σκέψη εάν έχουν λεφτά για να ζήσουν, αν έχουν λεφτά για να πεθάνουν... Δεν αξίζουν εκείνοι, που δημιουργούν με τα χέρια τους, με τη δουλειά τους, τον αμύθητο πλούτο, να πρέπει να επιλέξουν με τα λεφτά που βγάζουν αν θα φάνε ή αν θα πληρώσουν το ρεύμα ή το πετρέλαιο για να ζεσταθούν ή αν πάρουν γάλα στα παιδιά τους, αν τα μορφώσουν κ.λπ... Ηδη, κάθε μήνα αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Είναι το αποκορύφωμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, όταν, την ίδια στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες μετρούν τα κέρδη τους, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μετρούν σημαντικές απώλειες καθημερινά σε κατακτήσεις, σε δικαιώματα, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό το σύστημα, που σαπίζει, χρειάζεται να ανατραπεί. Για να οικοδομηθεί μια κοινωνία, που βασικός της νόμος θα είναι το δίκιο του εργάτη. Χρειάζεται ταξικός οργανωμένος αγώνας για να ανατραπεί. Χρειάζεται συσπείρωση και οργάνωση στο μετωπικό σχήμα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, συμπόρευση με το ΚΚΕ, ισχυροποίησή του.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Το «μήνυμα» της φτηνής εργατικής δύναμης...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ με το «σαφές μήνυμα» που πρόκειται να πάρουν «οι αγορές» (το ...αόριστο αυτό πράγμα) από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μάρτη. Προτάσεις επί προτάσεων και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων.

Και, βέβαια, πλήθος οι «αναλυτές» και οι «πληροφορίες» των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που το πιο πιθανό είναι πως ...δεν ξέρουν την τύφλα τους, ή, επειδή ξέρουν, φορτώνουν τον κόσμο με τα άσχετα...

Δηλαδή, είναι ...«ασαφές» το μήνυμα που έχουν δώσει έως τώρα όλες οι Σύνοδοι Κορυφής που έγιναν; Δεν ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο πως θα κάνουν το παν «για την ανταγωνιστικότητα»;

Τι πιο απλό; Παίρνουν αποφάσεις για μείωση του εργατικού κόστους και μείωση των κοινωνικών παροχών (μέχρι εξαφάνισης) σε όλη την Ευρώπη. Ανεξαρτήτως χρέους και ανεξαρτήτως spreads.

Αν αυτό δεν είναι ο ...ορισμός της σαφήνειας, τότε τι είναι; Σας βεβαιώνουμε, μάλιστα, ότι «οι αγορές», από τη μεγαλύτερη πολυεθνική μέχρι τον τελευταίο βιομήχανο ή εφοπλιστή, το έχουν καταλάβει εδώ και καιρό.

Κι ας μη μας κατηγορήσουν ότι ...απλουστεύουμε τα πράγματα, γιατί, αμέσως μετά τις κάθε λογής περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις, στο διά ταύτα το μόνο που μένει είναι οι περικοπές. Κάθε είδους.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ τραπεζών μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη - παρά τη σχετική φημολογία και τα χρηματιστηριακά παιγνιδάκια. Οι «συγχωνεύσεις», όμως, των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων ξεκινάνε.

Το είπε, άλλωστε, ευθέως χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Σαχινίδης, σχετικά με τις τράπεζες που εμπλέκεται το Δημόσιο: Μαχαίρι στα επιδόματα και τους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας και όλα τα σχετικά.

Προφανώς, η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη δήλωση που είχε κάνει προ καιρού ο Κ. Μητσοτάκης: «Οι τράπεζές μας περνάνε δύσκολες ώρες»...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αβάσταχτη κοροϊδία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θέλω να ξέρετε πως από μένα θα ακoύτε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε με ύφος που δε σήκωνε αντιρρήσεις ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του χτες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και μέχρι να τελειώσει είναι σίγουρο ότι είχε πείσει τους πάντες. Ενδεικτικά να παραθέσουμε ορισμένες χτυπητές αλήθειες από το στόμα του πρωθυπουργού: «Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Οτι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν καρπούς. Οτι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και αν ακόμη γύρω μας μοιάζει έρημος, στο βάθος είναι ο κόσμος που δεσμευτήκαμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας»... Μεγάλη αλήθεια είναι επίσης ότι η δραματική αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης του λαού είναι δημιουργήματα ...της εναλλακτικής πολιτικής του μνημονίου! Ιδού: «Οσοι μας κάνουν εύκολη κριτική για το μηχανισμό στήριξης ας μας πουν την εναλλακτική τους πρόταση. Ευθαρσώς. Διότι μία ήταν η εναλλακτική πρόταση: Η εναλλακτική θα 'ταν η φτώχεια και η μιζέρια. Οι μαζικές απολύσεις από ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Η πιθανή μας έξοδος από το ευρώ. Κλειστές οι τράπεζες, χρεοκοπημένες οι εταιρείες». Δηλαδή, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι... Η ύψιστη αλήθεια είναι φυσικά ότι όλα τα κάνει για την πατρίδα. Με τον Στρος Καν λοιπόν συζητούσε πριν και από τις εκλογές όχι βέβαια για να φέρει το ΔΝΤ για να βοηθήσει να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά για την «Ελλάδα ρε γαμώτο»: «Φυσικά για την πατρίδα μίλησα και θα μιλώ με τους πάντες. Με κάθε αρμόδιο ανά την υφήλιο, με κάθε έναν που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα», υποστήριξε με δικαιολογημένη αγανάκτηση... Τόση αλήθεια μαζεμένη πράγματι δεν αντέχεται. Πάνω απ' όλα όμως δεν αντέχεται ο εμπαιγμός και η καταστροφή της ζωής του λαού. Και αυτό και το γνωρίζουν και το φοβούνται.

Εισβολή ιδιωτών στα ΜΜΜ...

Η εισβολή ιδιωτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, μέσω και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που εγκαινιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, αποτελεί προμήνυμα των απανωτών δυσβάσταχτων για τα λαϊκά στρώματα αυξήσεων που επέρχονται στο κόστος των μετακινήσεών του με τις αστικές συγκοινωνίες. Ο ιδιώτης - «επενδυτής», που θα προκύψει από το μειοδοτικό διαγωνισμό και θα αναλάβει την εγκατάσταση του έργου, θα το εκμεταλλεύεται βάσει της αρχικής σύμβασης για διάστημα 12 ετών κατ' αρχήν και βλέπουμε. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ισχυρίζεται ότι με το εν λόγω έργο θα «παταχθεί» η λαθρεπιβίβαση, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα αγγίζει το 40%, οπότε θα σταματήσει η διαφυγή εσόδων από τους συγκοινωνιακούς φορείς και θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Με την πλήρη αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από το «ηλεκτρονικό», θα καταγράφεται ακριβώς ποιος επιβιβάζεται στα ΜΜΜ και πόση χιλιομετρική απόσταση διανύει με αυτά, έτσι θα καθορίζεται επακριβώς και το αντίτιμο που θα πληρώνει. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, ο νέος ΟΑΣΑ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά - και όχι κοινωνικά - κριτήρια, και η σχέση απόδοσης - κόστους του έργου που προσφέρει θα καθορίζει και την τιμολογιακή του πολιτική.

... και καταγραφή μετακινήσεων

Η κυβέρνηση λοιπόν, ενώ ψήφισε ένα νόμο που όλη του η φιλοσοφία καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, ιδιωτικοποιεί τμήματα της λειτουργίας τους - όπως η έκδοση και ο έλεγχος των εισιτηρίων - και διαμορφώνει τις συνθήκες για απανωτές αυξήσεις στο αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι χρήστες τους, ισχυρίζεται ότι «διασφαλίζει» το δημόσιο χαρακτήρα τους. Παράλληλα, υλοποιεί ένα έργο που αν ιδωθεί σε συνδυασμό με τις «χαφιεδοκάμερες» που αυξάνονται και πληθαίνουν, την «φοροκάρτα» και την «κάρτα του πολίτη», αλλά και... άλλες πιο... συνηθισμένες κρατικές λειτουργίες, θα μπορούσε να προκαλέσει, τουλάχιστον, ανησυχία... Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «διαβεβαιώνει» ότι η καταγραφή και ο έλεγχος των μετακινήσεων του πληθυσμού με τα ΜΜΜ, θα γίνεται μόνο για τη «βελτίωση» των παρεχόμενων υπηρεσιών και πάντα με «σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του πολίτη». Τους πιστέψαμε...

Σάπιοι μέχρι το μεδούλι

Στο χαβά του στημένου τάχα κοινωνικού διαλόγου έπαιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο της λεγόμενης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με τους κοινωνικούς εταίρους τους και με «πρώτους και καλύτερους» τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ. Μια μέρα νωρίτερα (2 Μάρτη) είχε προηγηθεί η κυβερνητική απόφαση για την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης προς την ΟΚΕ ύψους 162.400 ευρώ... Απόλυτα χρήσιμες οι υπηρεσίες που τους προσφέρει το σινάφι του «κοινωνικού εταιρισμού» και βέβαια το ποσό της κρατικής επιδότησης είναι μόνο λίγα ψίχουλα από τον πακτωλό που μοιράζουν για την εξυπηρέτηση και για τις «υποθέσεις» της πλουτοκρατίας.

Η «συζήτηση» αφορά στην εφαρμογή της επόμενης σφοδρής κλιμάκωσης απέναντι στο λαό, στο «πακέτο» με τα ακόμη 25 δισ. ευρώ που ήδη έχουν ετοιμάσει για την περίοδο 2011-2015. Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε πως «κανείς δε δικαιούται να λείψει από αυτόν το διάλογο» και ακόμη «όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Αυτά από τον ΣΕΒ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία εμπλοκή

Η κυβέρνηση, όσο και αν θέλει να συγκαλύψει το βάθος της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς που παγιδεύει τη χώρα στην πολεμική δράση στη Λιβύη, η ...χαρά για το πόσο καλά υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, δεν την αφήνει. Εκδηλώνεται από κυβερνητικά στελέχη, που εκφράζουν τη θέλησή τους για αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην ιμπεριαλιστική δράση, αψηφώντας για τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί, μέσα από την εμπλοκή στα πολεμικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό για την ελληνική αστική τάξη, συμμετέχοντας στη λεηλασία που κάνουν τα διεθνικά μονοπώλια. Οι προσανατολισμοί αυτοί μπορεί να μην είναι καινούριοι, η ίδια κυβέρνηση έχει στο ενεργητικό της την ελληνική συμμετοχή και υποστήριξη στους πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, όμως εκείνο που ξαφνιάζει αλλά και τρομάζει, περισσότερο από άλλοτε, είναι η κυνικότητα και το θράσος με το οποίο βγαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν τα όσα κάνουν.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, σε ΝΑΤΟικό σεμινάριο την Τετάρτη, αποκάλεσε την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Β. Αφρική, στη Μ. Ανατολή και τον Περσικό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε την προώθηση από την ΕΕ ενός «νέου σχεδίου Μάρσαλ» στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Βέβαια, αυτό που κάνουν και οι δύο είναι να δείξουν πόσο καλά έχουν ενσωματώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, μετά την υπό τον πρωθυπουργό κυβερνητική σύσκεψη της Πέμπτης, για τις «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν διαβεβαίωναν ότι «ισχύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ». Να θυμίσουμε ότι «συμβατική υποχρέωση», μετά το μνημόνιο Ελλάδας - ΝΑΤΟ, που ψήφισε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία μέρα πριν τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 4 Οκτώβρη 2009, σημαίνει πλήρης και εκ των προτέρων εκχώρηση, χωρίς άλλη νομιμοποίηση, στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία που ετοιμάζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, του ελληνικού εδάφους και των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι το αντίστοιχο μνημόνιο, με αυτό του ΔΝΤ - ΕΕ, μόνο που αφορά σε επιχειρησιακά - στρατιωτικά ζητήματα.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές της στοχεύσεις. «Είμαστε, είπε ο Ε. Βενιζέλος, παρόντες στις εξελίξεις. Θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ, γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή». Δηλαδή, τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Μάλιστα, δε δίστασε να συνδέσει την επικείμενη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας με την οικονομική κρίση. «Πρέπει, είπε, να το θεωρούμε αυτό ως θετική εξέλιξη, γιατί, σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προβάλουμε την κυριαρχία μας και τη σημασία μας σε κρίσιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας, και της Συμμαχίας και της ΕΕ»!

Ολα αυτά αποκαλύπτουν πως η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι επείγουσα ανάγκη. Συνδέεται με την πάλη ενάντια στον αντιλαϊκό τυφώνα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και πλουτοκρατίας. Καμιά εμπλοκή στη Λιβύη. Είναι δικαίωμα του λαού της να αποφασίσει την τύχη του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ