Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που «χτυπά» τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων
Το συμβολικό δρώμενο στα Προπύλαια |
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της εγκυκλίου, ζητά απ' τους φοιτητές που πήραν, ήδη, παραπάνω συγγράμματα να τα επιστρέψουν, διαφορετικά δε θα μπορούν λαμβάνουν βιβλία δωρεάν, αφού θα διαγράφονται απ' το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ». Οι φοιτητές επί πτυχίω, αν δεν επιτρέψουν τα συγγράμματα, μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορία για πειθαρχικό παράπτωμα και θα έχουν πειθαρχικές ποινές!
Ηδη πολλοί φοιτητές λαμβάνουν μηνύματα (στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο) για να επιστρέψουν τα «επιπλέον» συγγράμματα που έχουν λάβει! Με λίγα λόγια, τους ζητείται να επιστρέψουν βιβλία που, πιθανόν, ήδη έχουν χρησιμοποιήσει, σημειώσει κλπ! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ενημέρωσε τους φοιτητές για την εγκύκλιο και οργάνωσε άμεσα παραστάσεις διαμαρτυρίας.
Οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ), της Φυσικομαθηματικής, των Παιδαγωγικών και της Ιατρικής απέκλεισαν για περίπου 2 ώρες την είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος - έκτρωμα, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ είχαν στήσει συμβολικά κι έναν πάγκο που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό να πουλάει βιβλία στους φοιτητές.
Στο Πολυτεχνείο |
Ασαφείς απαντήσεις πήραν και οι Επιτροπές Αγώνα της Φιλοσοφικής στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στην Κοσμητεία, η οποία συνοδεύτηκε από θεατρικά δρώμενα.
Στην ΑΣΟΕΕ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας και πλατιά ενημέρωση των φοιτητών για το θέμα από την Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ.
Κινητοποίηση έγινε και στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου, όπου οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν πως μπορεί να υπάρξει δυνατότητα να διατεθούν τα «επιπλέον» συγγράμματα απ' το ίδρυμα. Η οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και οι περικοπές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες εφαρμογής μιας τέτοιας κίνησης στα περισσότερα ιδρύματα. Οπως και να έχει, όμως, η εφαρμογή μιας τέτοιας «λύσης» (με άγνωστη τη διάρκεια εφαρμογής της) σημαίνει παθητική αποδοχή της εγκυκλίου του υπουργείου, που αφαιρεί ένα ακόμα δικαίωμα των φοιτητών και τους «καλεί» να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη «δωρεάν» Παιδεία.