Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς

Προάγγελος και για τις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ οι εξελίξεις στον Ομιλο

Εξω από τα γραφεία της εταιρείας συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι
Εξω από τα γραφεία της εταιρείας συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο κτίριο της «Cosmote» στην Αχαρνών, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της διοίκησης του Ομίλου για μείωση του προσωπικού μέχρι και 120 άτομα. Οι σχεδιασμοί αυτοί ανακοινώθηκαν προχτές, ταυτόχρονα με τα μέτρα για την περικοπή αποδοχών, αύξηση του ωραρίου εργασίας και εντατικοποίηση της εργασίας στο σύνολο ή σε τμήματα του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη απολύσεις στο «Γερμανό» (επίσης εταιρεία του Ομίλου), 15 στο τεχνικό τμήμα της Θεσσαλονίκης και 20 στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ αναδεικνύονται προάγγελος για όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περικοπή του λειτουργικού κόστους με περιορισμό υπερωριών, προμηθειών και αποζημιώσεων για εκτός έδρας μετακινήσεις θα επιδιώξει το 2011 η ΔΕΗ, που επικαλείται στελέχη της επιχείρησης. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν έχει ληφθεί επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση μισθών.

Την ίδια στιγμή, τα γεγονότα στον ΟΤΕ μαζί με τις αντίστοιχες μειώσεις αποδοχών και απολύσεις στον Ομιλο «Ιντρακόμ» και τις μειώσεις αποδοχών στη «WIND» δείχνουν ανάγλυφα την ευθεία επίθεση που εξαπολύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου προκειμένου να ανακτήσει ή να αυξήσει την κερδοφορία της. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνει τους εκβιασμούς ενάντια σε όσους αρνούνται να υποκύψουν στα σχέδιά της - όπως έγινε χτες στην «Ιντρακόμ» - χαλώντας τη σούπα της συναίνεσης και της υποταγής. Κάτι που φανερώνει πόσο την προβληματίζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων, της αλληλεγγύης, της ενότητας και ταξικής οργάνωσης με την οποία μπορούν να οχυρωθούν ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα.

Τη σημασία ενίσχυσης αυτής της οργάνωσης ανέδειξε με τη συμμετοχή του στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το οποίο παρενέβη αποφασιστικά όταν εκπρόσωπος της εργοδοσίας προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους μιλώντας για κίνητρα αποχώρησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλ. Περράκης, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τον ακούσουν γιατί προσπαθεί να τους διασπάσει. Οπως και έγινε, οι εργαζόμενοι δεν τον άκουσαν. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους ταξικά συνδικάτα και δυνάμεις, αναδεικνύοντας ότι η εργατική τάξη σαν μια γροθιά πρέπει ν' απαντήσει στην επίθεση που εκδηλώνεται κατά κλάδο και συνολικά. Παραβρέθηκαν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αθήνας στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αθήνας στην Κλωστοϋφαντουργία, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Χρηματοπιστωτικού, Λιθογράφων, Πρακτορείων Εφημερίδων, Ξενοδοχείου «Νοβοτέλ», Συνταξιούχοι ΙΚΑ κλπ.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην «Cosmote» στο Μαρούσι.

Επιπλέον, χτες το μεσημέρι, το επιχειρησιακό σωματείο της COSMOTE και η διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της COSMOTE. Η τελευταία είπε πως οι 120 απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρηματικής απόφασης και τις εντάσσει στα προγράμματα της δήθεν «οικειοθελούς αποχώρησης». Σε ερωτήσεις συνδικαλιστών τι θα γίνει αν κανείς δε δηλώσει συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, η εργοδοσία δεν έδωσε απάντηση. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά, επιπλέον, επανέφερε το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με μπόνους ή απολύσεις. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν απαντήσεις με τη σημερινή τους γενική συνέλευση, όπου και θα προγραμματίσουν την παραπέρα δράση τους. Στο μεταξύ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 4 Μάρτη στον Ομιλο του ΟΤΕ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση που έκανε το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στους εργαζόμενους, το μέλος του ΔΣ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, Λένα Αναούνη δεν επέτρεψε τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΕΤΗΠ, λέγοντας «δε θέλω στο χώρο ξένους» (!) και «δε θέλω κόμματα» (!) σε μια προφανή προσπάθειά της να αποτρέψει την επαφή των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις. Να, πώς εννοούν οι δυνάμεις αυτές την ενότητα των εργαζομένων.

Αντεπίθεση τώρα

Κατά τη χτεσινή του παρέμβαση το ΣΕΤΗΠ μοίρασε ανακοινώσεις στους εργαζόμενους, καλώντας σε συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνει αύριο στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης).

Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι η εργοδοσία του ΟΤΕ μαζί με τους υπόλοιπους εργοδότες του κλάδου έχουν εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση στους εργαζόμενους. Τη στιγμή που ο Ομιλος ΟΤΕ ανακοινώνει προκλητικά κέρδη, ανακοινώνει απολύσεις και κάνει χρήση του διευθυντικού δικαιώματος για περικοπές αποδοχών.

Μόνη απάντηση σε αυτό, σημειώνει το ΣΕΤΗΠ, είναι οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής και να παλέψουν με βάση τις ανάγκες τους. Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους στην «Cosmote» να μην υπογράψουν καμία απόλυση, να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή γενική συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου και να στηρίξουν το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Απεργία στη «WIND»

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «WIND» ενάντια στην περικοπή των αποδοχών και στην παραβίαση των κλαδικών ΣΣΕ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Ταξική Ενότητα», καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για μισθούς που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους και να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση με το σύνολο του κλάδου και όλων των εργαζομένων. Βήμα σε αυτό αποτελεί και η ενίσχυση της «Ταξικής Ενότητας» στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου που γίνονται σήμερα και αύριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή συγκέντρωση ενάντια στη μονιμοποίηση ανατροπών που επιταχύνθηκαν μέσα στην πανδημία(2020-07-01 00:00:00.0)
Πετυχημένες οι χτεσινές απεργίες σε «Forthnet» και «Wind»(2014-12-12 00:00:00.0)
Αγώνας και ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο(2014-12-02 00:00:00.0)
Να δυναμώσει το Συνδικάτο σε κάθε χώρο δουλειάς(2012-11-28 00:00:00.0)
Απεργούν ενάντια στις απολύσεις(2011-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ