Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρίες για το κλείσιμο του «Αμφι-Θεάτρου»

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει το ΥΠΠΟ-Τ, γιατί οδήγησε σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας το «Aμφι-θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου.

«Το Αμφι-θέατρο» - αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΗ - «όλα τα χρόνια του έχει επιδείξει ιδιαίτερα αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Αυτή η εξέλιξη μας λυπεί, αλλά δε μας ξαφνιάζει, γιατί η γενικότερη τάση στον καπιταλισμό είναι να συγκεντρώνεται ο πλούτος στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Γι' αυτό το λόγο ανησυχούμε γενικότερα για την τύχη όλων των μικρών θεάτρων. Καλούμε τους μικρούς θιασάρχες σε συμμαχία με τους ηθοποιούς και τους άλλους εργαζόμενους, σε κοινό μέτωπο απέναντι στις αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Η επίθεση εναντίον του πολιτισμού, γενικότερα, δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι η πολιτική με την οποία εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αντιμετωπίζει το καλλιτεχνικό έργο ως εμπόρευμα, ακυρώνοντας την ουσία και τον κοινωνικό του ρόλο. Το επιχείρημα ότι, λόγω κρίσης, το κράτος δεν έχει χρήματα, είναι μεγάλο ψέμα. Τα δισ. που δίνει στις τράπεζες, οι φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες και, ειδικά στον πολιτισμό, η επιλογή να δίνει από το - όλο και μειούμενο - ποσοστό του προϋπολογισμού που αφορά στον πολιτισμό το μεγαλύτερο κομμάτι σε μεγάλους επιχειρηματίες (Μέγαρα μουσικής, ιδρύματα κλπ.) αφαιρώντας πόρους από τα κρατικά θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, κρατικές ορχήστρες κλπ. Θεωρούμε ότι η εμπορευματοποίηση του καλλιτεχνικού έργου παίζει καθοριστικό ρόλο στη χειραγώγηση της συνείδησης του λαού, ειδικά αυτή την περίοδο που χτυπιέται σε όλα του τα εργασιακά δικαιώματα».

Τέλος, το ΣΕΗ καλεί όλους τους ηθοποιούς, τους μικρούς θιασάρχες μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, αύριο, στην πορεία του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, στις 11 π.μ. «για να σταματήσουμε την προαποφασισμένη καταδίκη μας».

Η Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου (ΠΕΕΘ) με επιστολή της στον υπουργό επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το κλείσιμο ενός τέτοιου θεάτρου από ένα θεατράνθρωπο, που τίμησε και τιμά την Ελλάδα, αποκτά μια αξιοσημείωτη συμβολική σημασία. Ιδίως σε αυτή την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Προδιαγράφει δυσμενείς και αρνητικές εξελίξεις για τις περισσότερες προσπάθειες του ελεύθερου θεάτρου». Η ΠΕΕΘ προτείνει να δοθεί στον Σπύρο Ευαγγελάτο ένα από τα κτίρια που ανήκουν στο ΥΠΠΟ-Τ για να γίνει θέατρο, σημειώνοντας: «Συνιστά υποχρέωση της πολιτείας. Προσωπική ως προς τον Σπύρο Ευαγγελάτο. Γενική, όμως, ως προς το χρέος της ελληνικής πολιτείας να προωθήσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού».

Επιστολή έστειλε και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του «στο δάσκαλο και σημαντικό θεατράνθρωπο αυτής της χώρας» και επισημαίνοντας: «Τα τελευταία χρόνια η σχέση του υπουργείου Πολιτισμού με το ελληνικό θέατρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ενα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, με αποδεδειγμένη διαχρονική ύπαρξη και πορεία, η θεατρική τέχνη, συστηματικά παραγκωνίζεται... Ιστορικά θέατρα κλείνουν. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Νέοι δημιουργοί μένουν αβοήθητοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ-Τ, οι επιχορηγήσεις για την περίοδο 2010-2011 θα εξετάζονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απαντήστε, επιτέλους, στα θέατρα που έχουν ζητήσει επιχορήγηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ