Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Συμβολική κινητοποίηση στο ναό του Ποσειδώνα

«Σκουπίδια - ανεργία - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός». Το σύνθημα αυτό αντήχησε την Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο όταν ταυτόχρονα μια ομάδα κατοίκων και φορέων του Λαυρίου άνοιξε στο χώρο ένα τεράστιο πανό με σύνθημα γραμμένο στα αγγλικά: «Εναντιωνόμαστε στην κατασκευή χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου» και από κάτω στα ελληνικά «Οχι χωματερή στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου».

Η κινητοποίηση αυτή διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από κατοίκους και φορείς στο μπλόκο του Λαυρίου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να τρομοκρατήσει και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η κινητοποίηση, με τους συγκεντρωμένους να κρατάνε αναρτημένο το πανό και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». «Ηταν μια συμβολική κινητοποίηση, όπως είπε ο Αποστόλης Παμφίλης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής συσπείρωσης Λαυρίου», που θέλει να δείξει ότι και η περιοχή του Οβριοκάστρου έχει την ίδια αρχαιολογική αξία όπως ο ναός του Ποσειδώνα. Η κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή αποτελεί προμελετημένο έγκλημα, καθώς, εκτός από τα αρχαία, κινδυνεύει με μόλυνση όλος ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς το υπέδαφος είναι γεμάτος πηγάδια και στοές».

Οι συγκεντρωμένοι ενημέρωναν τους επισκέπτες που έφταναν στο σημείο για το περιεχόμενο της κινητοποίησης, ενώ από την ντουντούκα ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Συντονιστικής, σημείωσε: «Η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι εδώ και χρόνια επιβαρυμένη από τη μολυβδίαση των μεταλλείων, τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ ακόμα δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας από την έκρηξη του εργοστασίου χημικών ΧΥΜΑ. Δε θα επιτρέψουμε την κατασκευή ΧΥΤΑ, ούτε άλλου είδους διαχείριση απορριμμάτων. Να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός με κεντρικό έλεγχο από δημόσιους φορείς με ανακύκλωση στην πηγή για να δοθεί συνολική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού(2020-06-03 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση αύριο 20 Μάη, συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές(2020-05-19 00:00:00.0)
Οι αρχαιολόγοι ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας(2011-01-20 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τη «σιωπή» του ΥΠΠΟΤ(2010-12-23 00:00:00.0)
Παγώνουν οι σχεδιασμοί για τις χωματερές(1997-08-19 00:00:00.0)
Και η Κερατέα στο ΣτΕ(1997-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ