Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Με ενιαίο ταξικό αγώνα για την Υγεία του λαού

Ανέστειλαν την απεργία οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΝ, ΑΡΣΙ και προετοιμάζουν συμμετοχή στο διάλογο με την κυβέρνηση...

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Την αναστολή των απεργιών και της κατάληψης του ισογείου του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν χτες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΙΣΑ, ΠΙΣ κ.ά.) που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΣΥΝ, την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό «παράθυρο» για διάλογο με την κυβέρνηση, στη βάση των 12 αιτημάτων που αποτελούν κοινό πλαίσιο όλων των παραπάνω πλειοψηφιών. Ενα πλαίσιο που σε κανένα σημείο δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στο να είναι όλοι οι γιατροί δημόσιοι υπάλληλοι με πλήρη αποκλειστική απασχόληση. Και που κατά συνέπεια δεν ακουμπά τη ρίζα του προβλήματος που είναι η εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας με την επιβολή χαρατσιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν την εργατική τάξη, τους υγειονομικούς, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες, τους νέους να δώσουν μάχη για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης για την Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΜΕ και οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν και το επόμενο διάστημα τη δράση τους για τα θέματα της Υγείας και την κατάργηση του νόμου, την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια, τις γειτονιές, τα νοσοκομεία. Καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα για να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και στην Υγεία. Να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη, να αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα νοσοκομεία (αποκλεισμοί ταμείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.).

Προετοιμάζουν συμμετοχή στο διάλογο

Σε συνέντευξη Τύπου χτες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αναστολή των κινητοποιήσεων, ότι θα συνεδριάσουν την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους, ενώ η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είπε ότι θα προσφύγει και δικαστικά, διεκδικώντας την καθιέρωση τουλάχιστον 20λεπτης εξέτασης, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

Κοινή βάση των παρατάξεων των γιατρών που πρόσκεινται στη ΝΔ, ΣΥΝ, ΑΡΣΙ, τα λεγόμενα «12 σημεία» (πρόκειται για το κοινό πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει). Στη συνέντευξη, οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων μίλησαν για άλλη μια φορά για δωρεάν Υγεία, τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και την ανάγκη κοινής δράσης, όμως για άλλη μια φορά δεν είπαν λέξη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Είπαν ότι δέχονται το διάλογο με την κυβέρνηση μόνο στη βάση των 12 αυτών σημείων. Προετοιμάζοντας έτσι τη συμμετοχή τους στον προσχηματικό διάλογο, που δίνει δημοκρατική επίφαση στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τον αντιδραστικό νόμο και τα συνολικότερα αντιλαϊκά μέτρα που υποθηκεύουν την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 12 σημεία καταγγέλλουν το υπάρχον σύστημα προμηθειών, τα «ύποπτα ιδιωτικά χέρια» και τις υπόγειες «συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών». Αίτημα που αποτελεί αποδοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, αφού δε συνοδεύεται από το αίτημα για τη δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διανομής των φαρμάκων και των υλικών στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι διεκδικήσεις αυτών των ηγεσιών είναι μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και είναι αναγκαίο σε κάθε χώρο δουλειάς να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ, που θα οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων. Για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας και κάθε πληρωμής των ασθενών για την Υγεία, για γιατρούς μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο με αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ