Το «σύνθημα» για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον πολιτιστικό τομέα έδωσε, ουσιαστικά, χτες ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες στο υπουργείο ενόψει των επισκέψεών του στις 13 περιφέρειες το επόμενο διάστημα.
Προσπαθώντας να «θολώσει» το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια διοικητική αναδιάρθρωση του αστικού κράτους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, ο υπουργός έκανε λόγο για «ανάγκη απόλυτης συνεργασίας και συντονισμού προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα, να αξιοποιηθούν όλες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες, να αναδειχθεί ο πλούτος της χώρας και να υπάρξει εξορθολογισμός κόστους στις λειτουργίες».
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ, «στόχος της συνάντησης ήταν να αναγνωριστούν οι τομείς συνεργασίας ΥΠΠΟΤ - περιφερειών που θα δώσουν τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του "Καλλικράτη", αλλά και η μεταφορά γνώσης και λειτουργιών προς την περιφέρεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους». Ειδικότερα για τον πολιτισμό, ο υπουργός μίλησε για «απόλυτη ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνοντας πάντως στους περιφερειάρχες ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον σύγχρονο πολιτισμό ως «πηγή πλούτου». Κάτι που στη «γλώσσα» των αστικών κυβερνήσεων σημαίνει βάθεμα της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού προς όφελος της «αγοράς».
Ακόμη πιο συγκεκριμένος για το αγοραίο περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής έγινε ο υπουργός μιλώντας για τα ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης). Εξέφρασε τη «βούληση» του ΥΠΠΟΤ κάποια εξ' αυτών να παραχωρηθούν στις περιφέρειες, «όπου κρίνεται ότι θα έχουν αποδοτικότερη λειτουργία». Ετσι, εκτός από την άμεση εκποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, μέσω των διαγωνισμών της ΕΤΑ, η κυβέρνηση προωθεί και την έμμεση, μέσω της παραχώρησης ορισμένων ακινήτων στις περιφέρειες. Είναι προφανώς ένα είδος «προίκας» για να βγάζουν κι αυτές ένα «χαρτζιλίκι» παραδίδοντας την εκμετάλλευση της λαϊκής περιουσίας στους ιδιώτες, αλλά και μια απλή μέθοδος συνενοχής.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι παραμένει η «δέσμευση να ανοίγουν προς χρήση στον πολίτη περιοχές ή εγκαταστάσεις (π.χ. Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά) που δεν μπορούν να αναδειχθούν με άλλες χρήσεις»! Δηλαδή, μόνο ό,τι δεν θέλουν οι ιδιώτες θα παραχωρείται προς δημόσια(;) χρήση! Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη επιβεβαίωση του κούφιου - αν όχι κυνικού - επικοινωνιακού χαρακτήρα της προχτεσινής επίσκεψης του υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου «Τάε Κβο Ντο», όπου παρέχεται σε άστεγες ομάδες θεάτρου μια αίθουσα για πρόβες.
Να σημειωθεί ότι η χτεσινή σύσκεψη και η επερχόμενη υπουργική περιοδεία στις περιφέρειες γίνονται στο «φόντο» έντονων φημών στο ΥΠΠΟΤ για αλλαγή του Οργανισμού του υπουργείου, κάτι που πάντως διαψεύδεται επισήμως προς τους συνδικαλιστικούς φορείς. Το βέβαιο είναι ότι η «προσαρμογή» του ΥΠΠΟΤ στον «Καλλικράτη» δεν αποτελεί «πρωτοτυπία» της σημερινής κυβέρνησης, αλλά συνέχεια της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι πρώτη φορά επιχειρήθηκε εφαρμογή περιφερειακής δομής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - εις βάρος της φυσικά - με το σχέδιο Οργανισμού το 2005, στο οποίο προβλεπόταν η ίδρυση «Περιφερειακών Υπηρεσιών Πολιτισμού» και αντίστοιχων συμβουλίων, στα οποία, εκτός άλλων, θα συμμετείχαν, με θεσμικό ρόλο, εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης και διαφόρων «μη κερδοσκοπικών» ιδρυμάτων και εταιρειών...