Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, εμφανίζοντας μάλιστα το μέτρο σαν «παιδαγωγικό». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς. Συνδέεται με την επιδίωξη να δημιουργηθούν πολυδύναμα σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία όπου θα στοιβάζονται οι μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια να αποφοιτούν μαζικά ως ευέλικτοι, καταρτίσιμοι εργαζόμενοι.

Παρέμβαση στον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων και τις συγχωνεύσεις έκαναν την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και η Ενωση Γονέων του Δήμου. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονιών σημείωσαν ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία (χρέη από λογαριασμούς, πετρέλαιο, επισκευές, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.), ότι πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστεί το φάσμα της κατάργησης σχολείων. Τόνισαν, δε, ότι η Μεταμόρφωση έχει ανάγκη από ίδρυση νέων σχολείων και κατασκευή νέων κτιρίων: Ενα ακόμα Λύκειο, ένα Δημοτικό και δύο Νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, από την πλευρά του δημάρχου δεν υπήρξε καμιά δέσμευση. Ο Σύλλογος Δασκάλων και η Ενωση Γονέων δηλώνουν ότι «μια ενδεχόμενη απόπειρα κατάργησης σχολείου είναι αιτία πολέμου» και καλούν τους δασκάλους και νηπιαγωγούς, τους συλλόγους γονέων, την τοπική ΕΛΜΕ κι όλο το λαό της Μεταμόρφωσης σε επαγρύπνηση.

Τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών προκαλεί η κυβερνητική απόφαση κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, στη Θεσσαλία. Στα Μεγάλα Καλύβια οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αντιδρώντας στα σχέδια για κλείσιμο του Λυκείου, αποδοκίμασαν, για τη στήριξη που παρέχουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - βουλευτές και τοπικούς παράγοντες - που παραβρέθηκαν εκεί. Στη συνέλευση, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αύριο το πρωί στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Και στο χωριό Πλάτανος Αλμυρού Μαγνησίας, οι φήμες περί συγχώνευσης του τριθέσιου δημοτικού σχολείου, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των γονιών που αποφάσισαν να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα, προχτές Δευτέρα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του σχολείου.

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τις Δημοτικές αρχές, τους Συλλόγους καθηγητών, τις μαθητικές κοινότητες και τους τοπικούς Συλλόγους να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων, να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις ενάντια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις(2021-10-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων(2014-06-03 00:00:00.0)
Μέρα δράσης σήμερα κατά απολύσεων και συγχωνεύσεων σχολείων(2013-07-31 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα(2011-03-09 00:00:00.0)
Ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων(2011-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ