ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του συνιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ στη Σουηδία. Είναι η πέμπτη φορά, που ο Ασάντζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκέμβρη στο Λονδίνο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές και ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Η διαδικασία, ωστόσο, δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο δύο μέρες, ενδεχομένως θα διαρκέσει και μήνες, ενώ οι δικηγόροι του Ασαντζ προβάλλουν ως κύρια επιχειρήματα για την αποτροπή της έκδοσης τον κίνδυνο που ελλοχεύει, μετά τη Σουηδία ο Ασάντζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής. Επίσης προβάλλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες οδηγίες που ανακοίνωσε το νομικό γραφείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Materiel Command - AFMC), η πρόσβαση στα διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιεί το Wikileaks, τόσο από το στρατιωτικό όσο και από το πολιτικό προσωπικό, είτε στους υπολογιστές του στρατού είτε ακόμη και στο σπίτι τους, ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο περί κατασκοπείας.
Στη Βρετανία, σε μία διαφορετική εξέλιξη, που, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διαρροή εγγράφων και στο Wikileaks, η έκθεση του σερ Γκας Ο' Ντόνελ ήταν καταπέλτης, όσον αφορά τη συνέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, «καθώς έκανε τα πάντα» για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Αμπντέλ Μπασέτ αλ - Μεγκράχι, για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο της «Παναμέρικαν» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας με 270 θύματα.
Περίπου δέκα μέρες πριν έγγραφα που είχε δημοσιοποιήσει το Wikileaks αποκάλυπταν ότι υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Ραμέλ, υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Μέσης Ανατολής της κυβέρνησης Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν, η κυβέρνηση της Λιβύης κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρόωρη αποφυλάκιση και επιστροφή στην πατρίδα του Αλ - Μεγκράχι, ως «ανταλλαγή» για συμφωνία 900 εκατομμυρίων δολαρίων του πετρελαϊκού κολοσού ΒΡ με την κυβέρνηση της Λιβύης.