Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνομιλίες για Κυπριακό και Ενέργεια

Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Παπούλια είχε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από τη χτεσινή συνάντηση των Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση των Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια
Το Κυπριακό και η Ενέργεια ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχε χτες στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Δ. Χριστόφιας έδωσε το στίγμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «το βάρος της απόδειξης της βούλησης για καλή λύση, βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας», τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες παρουσίασε θέσεις που αποδεικνύουν τη θέλησή της να προχωρήσει με τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Ο Δ. Χριστόφιας κατηγόρησε ευθέως την τουρκική πλευρά ότι «κωλυσιεργεί για να φτάσουμε σε αδιέξοδο, όταν ξανασυναντηθούμε και να ζητηθεί ξανά πιεστικά από τον γγ του ΟΗΕ να καλέσει τετραμερή, για να συζητήσει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, μαζί με το θέμα των εγγυήσεων και τις συνθήκες συμμαχίας».

Σημείωσε ιδιαίτερα την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς «να συναινέσει στη διασύνδεση περιουσιακού - εδαφικού και εποίκων», επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί εξακολουθεί να είναι στην Τουρκία. Οπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη - εφόσον δώσει το χέρι της η Τουρκία - να προχωρήσει ακόμα και μέσα στο 2011 σε λύση του Κυπριακού, η οποία, όμως, θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα μπορεί να γίνει «αποδεκτή από το λαό», βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικόλογα στα «συγκλίνοντα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου», προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές είναι «αυτονόητο» ότι συντονίζουν τις πολιτικές τους στο συγκεκριμένο θέμα και τις κινήσεις τους, όντας σε συνεχή επαφή σε ζητήματα που αφορούν ενεργειακή πολιτική ή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί νέων κοιτασμάτων, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να εξακριβωθούν και να προχωρήσουν μέσα από διαδικασίες που εμείς έχουμε δρομολογήσει».

Με διάθεση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εμφανίστηκε ο Κύπριος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα έργα και όχι λόγια. Ανέφερε ότι «αφετηρία της κοινής προσέγγισης είναι ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζοντας ότι η κάθε κίνηση έχει την πολιτική της σημασία και τις επιπτώσεις της.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει και για τις κινήσεις που πιθανόν να αποφασίσουμε να κάνουμε», ζητώντας να μη δημιουργείται θόρυβος γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο οποίος πολλές φορές σκοτώνει εν τη γενέσει τους δυνατότητες και πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης. Ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τον πρωθυπουργό και πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ