Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η αντιμεταναστευτική πολιτική οξύνει τα προβλήματα

Eurokinissi

Για ένατη μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται μοιρασμένοι σε δύο κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ. σκληραίνει τη στάση της. Επιμένει στην εφαρμογή των αδιέξοδων κι απάνθρωπων κανονισμών της ΕΕ που εγκλωβίζουν εδώ τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Ζητά παράταση της παραμονής στην Ελλάδα του ευρωενωσιακού οργανισμού επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων Frontex.

Από τους μετανάστες που έχουν βρει κατάλυμα στο κτίριο επί της οδού Πατησίων και Ηπείρου, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι, κυριολεκτικά στοιβαγμένοι σε μόλις 200 τ.μ. Πολλοί άλλοι που δεν χωρούν εντός του κτιρίου καταλύουν σε σκηνές στο προαύλιο. Υποφέρουν από το κρύο που γίνεται αφόρητο από την έλλειψη τροφής και την επακόλουθη αδυναμία.

Κι ενώ τα προβλήματα τόσο αυτών όσο και όλων των φτωχοδιάβολων (που φεύγουν απ' τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από τις βόμβες του ιμπεριαλισμού, την πείνα και εκμετάλλευση) παραμένουν, η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποβάλει ήδη αίτημα για παράταση της παρουσίας της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ετοιμάζει νέα κατασταλτικά αντιμεταναστευτικά μέτρα. Πρώτο βήμα η κατάργηση από πλευράς υπουργού Εσωτερικών προηγούμενης υπουργικής απόφασης που είχε νομιμοποιήσει το 2008, μετανάστες απεργούς πείνας με αντίστοιχο αίτημα. Με την κατάργησή της εκλείπει η δυνατότητα του υπουργού να παράσχει κατ' εξαίρεση άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς που δεν είχαν στο παρελθόν.

Ακολούθησε το προαναφερόμενο αίτημα στον Frontex, η πρώτη ανεπίσημη απάντηση του οποίου φέρεται να είναι θετική. Οτι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις, ώστε η χώρα μας να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα περικοπών κονδυλίων που δρομολογεί ο οργανισμός, οι δε δυνάμεις του να συνεχίσουν να επιτηρούν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Θυμίζουμε ότι η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τον οργανισμό προέβλεπε ότι η επιχείρησή του («Rabit») στον Εβρο θα ολοκληρώνονταν αρχές Μάρτη.

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, είχαμε δεκάδες μετανάστες πνιγμένους στο ποτάμι και τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης ή νεκρούς από υποθερμία στην ολοένα και πιο δύσκολη προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή. Για τουλάχιστον 45 τέτοιους νεκρούς μιλούν τα στοιχεία του ίδιου του Frontex. Οι 26 απ' αυτούς χάθηκαν στη «ζώνη επιχειρήσεων» στην Ορεστιάδα, εκεί ακριβώς όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να υψώσει φράκτη (μήκους 12,5 χλμ., με υπερσύγχρονα μέσα ανίχνευσης, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θορύβου). Θεωρείται βέβαιο ότι μετά την ύψωσή του οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβρη ακόμα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Ilkka Laitinen έλεγε ότι τα στελέχη του δε θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα με τη λήξη της «Rabit»: «Ενεργούσαμε στον Εβρο και πριν, θα συνεχίσουμε και κατόπιν», έλεγε παραπέμποντας από τότε στην επιχείρηση «Ποσειδών». Πρωτοξεκίνησε το 2006 σαν επιτήρηση (με μέσα και προσωπικό) των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ. Το 2009 εξελίχτηκε σε κοινή επιχείρηση στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Πλέον, καλύπτει και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με Τουρκία.

Ομως έτσι κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. δεν λύνουν κανέναν ανθρωπιστικό ή άλλο πρόβλημα, αντίθετα τα οξύνουν. Π.χ. υπερψηφίζοντας κι εφαρμόζοντας με θρησκευτική ευλάβεια τον διαβόητο Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ, εγκλωβίζουν εδώ δεκάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχοντας την Ελλάδα μόνο σαν ενδιάμεσο σταθμό. Κι όμως, δεν τους χορηγούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, τους κρατούν εδώ μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της «επιστροφής» τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

Καταστολή στα σύνορα

Συνολικά 132.524 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά πιάστηκαν το 2010 στα σύνορα της χώρας και στο εσωτερικό της σε επιχειρήσεις - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Παράλληλα 52.469 εκδιώχτηκαν από αυτή, είτε μέσω απελάσεων, είτε μέσω των λεγόμενων επαναπροωθήσεων. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και δείχνουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των εξαθλιωμένων κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Από αυτούς οι 50.175 προέρχονταν από την Αλβανία, 7.561 από την Παλαιστίνη, 28.299 από το Αφγανιστάν, 6.525 από τη Σομαλία, 4.968 από το Ιράκ, 1.133 από το Ιράν, 1.456 από τη Γεωργία, 1.628 από την Ερυθραία, 1.645 από το Μαρόκο, 3.264 από το Μπαγκλαντές, 7336 από την Αλγερία, 8830 από το Πακιστάν και 9.704 από άλλες χώρες. Από αυτούς οι 40.237 πιάστηκαν στο εσωτερικό της χώρας. Οσον αφορά τα αιτήματα επανεισδοχής προς την Τουρκία το 2010 ήταν 3.431 και αφορούσαν 62.816 άτομα, οι τουρκικές αρχές αποδέχτηκαν 7.359 και παραδόθηκαν 1.281 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ