Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Από κοινού και στην εκμετάλλευση της Μαύρης Θάλασσας

Στις 27 Γενάρη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, η ρωσική εταιρεία Rosneft και η αμερικανική Exxon Mobil ανακοίνωσαν πως υπέγραψαν συμφωνία για κοινή διερεύνηση κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε διερεύνηση μιας περιοχής 11.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται στα ρωσικά χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τουάπς, που βρίσκεται κοντά στη ρωσική επαρχία του Κρασνοντάρ.

Η αμερικανική εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζει να επενδύσει σ' αυτό το σχέδιο κοινής εκμετάλλευσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ στην κοινή ρωσο-αμερικανική εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει το 33,3% των μετοχών. Μάλιστα την περίοδο των γεωλογικών ερευνών την χρηματοδότηση των εργασιών θα την αναλάβει αποκλειστικά η αμερικανική πλευρά.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Rosneft, Ιγκορ Σέτσιν, «οι τεχνολογίες της Exxon Mobil νομοτελειακά θα συμπληρώσουν την πείρα και το αποθεματικό της Rosneft. Η εξερεύνηση της περιοχής αυτής θα δώσει την εκκίνηση στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα απαιτήσει τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών κρατών κι εταιρειών της περιοχής». Ο Σέτσιν υπογράμμισε πως η συμφωνία αποτελεί «απόδειξη» πως το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία «βελτιώνεται».

Να σημειωθεί πως η Exxon Mobil κι η Rosneft συνεργάζονται ήδη στην εκμετάλλευση των κοιτάσματα στη Σαχαλίνη, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία της ρωσικής Rosneft μ' άλλη αμερικανική εταιρεία, την Chevron. Ετσι, Rosneft και Chevron έχουν ανακοινώσει την από κοινού εξερεύνηση κι εκμετάλλευση του ρωσικού κοιτάσματος στην περιοχή Βαλ Σάτσκι.

Υπενθυμίζουμε πως στις 14 Γενάρη η ρωσική Rosneft και η βρετανική BP ανακοίνωσαν την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αρκτικής. Η συμφωνία των δύο πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπει πως οι δύο εταιρίες από κοινού θα διερευνήσουν και θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα της Αρκτικής και για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Rosneft θα αποκτήσει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡ κι η βρετανική εταιρεία το 9,5% της Rosneft.

Οι εξελίξεις αυτές, έχουν αντανάκλαση όχι μόνον στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, όπως είναι γνωστό, μια σειρά αμερικανικές εταιρείες, που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους με τη Ρωσία, όπως η Chevron κι η Boeing κ.ά., έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα πίεσης» ζητώντας να αρθούν όλα τα (αμερικανικά) εμπόδια για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αφού προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από μια τέτοια εξέλιξη.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και κόντρες...(2017-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-03-31 00:00:00.0)
Η «ρώσικη ρουλέτα» της ΒΡ(2011-01-23 00:00:00.0)
Συνεργασία της βρετανικής ΒΡ με τη ρωσική «Rosneft»(2011-01-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-11-08 00:00:00.0)
Το μεγάλο παζάρι για τα κοιτάσματα του Ιράκ(2008-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ