Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ακέραιη και διαχρονική η πολιτική συνενοχή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν και παραμένει να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες στις οποίες μπορεί να ισχυροποιείται το μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους
Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν και παραμένει να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες στις οποίες μπορεί να ισχυροποιείται το μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους
Τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens, που είναι απόρροια της βάρβαρης για το λαό πολιτικής τους και της σύμφυσης των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο, ανέδειξε το ΚΚΕ με το πόρισμα, που κατέθεσε την Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Οπως τονίζεται, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνήφθηκαν και υλοποιήθηκαν. Κατά συνέπεια, το ΚΚΕ προτείνει να συσταθεί Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής (η λεγόμενη προανακριτική) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της γερμανικής πολυεθνικής).

Το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου, από τις οποίες αποκαλύφτηκαν τα σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια. Αυτά σχετίζονται πρώτα από όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος, όπως για παράδειγμα τις ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, τις δυνατότητες των «off shore» εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ.

Σχετίζονται, επίσης, όπως τόνισε σε σχετική του δήλωση ο Θ. Παφίλης, με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης, προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από την ίδια την Siemens σε κεντρικό επίπεδο.

Υποκριτική η έκπληξη για το σκάνδαλο

Στο πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση «Siemens» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Από αυτή τη σκοπιά, είναι υποκριτική η έκπληξη που σκόπιμα επιδεικνύεται για τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο προσπαθούν να αθωώσουν, ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες σε ανέντιμους πολιτικούς και επίορκους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αυτή η διαπλοκή αποκαλυπτόταν στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν έφθανε μέχρι το τέλος. Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο «Siemens» είναι οι στυλοβάτες της «εθνικής» οικονομίας, οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων (off shore) εταιρειών, οι κάτοχοι λογαριασμών στην Ελβετία και αλλού, το απαύγασμα του καπιταλισμού - οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι επιτυχημένοι χορηγοί λειτουργιών και δραστηριοτήτων, τα διάφορα «golden boys» των εταιρειών συμβούλων, που κυριολεκτικά λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Μαζί με αυτούς ακολουθούν πολιτικά στελέχη των κομμάτων της εξουσίας με χορηγίες, τις πολυδάπανες καμπάνιες με εκλογικές δαπάνες που κοστίζουν περιουσίες, με προνομιακές σχέσεις με τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Η πολιτική αυτή θέση του ΚΚΕ διαφοροποιεί το πόρισμά του από τα αντίστοιχα όλων των άλλων κομμάτων, τα οποία, είτε προσπάθησαν να συντηρήσουν τη συζήτηση στο επίπεδο της ονοματολογίας, για να συγκαλύψουν τη σύμφυτη με τα σκάνδαλα πολιτική τους, είτε αναδεικνύουν τη θωράκιση των θεσμών του αστικού κράτους σαν «πανάκεια» για τα φαινόμενα διαφθοράς. Με άλλα λόγια, παρουσιάζουν τα σκάνδαλα που προκύπτουν από τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του, σαν «στρέβλωση» του καπιταλισμού και όχι σαν συστατικό του στοιχείο.

Χρήματα στα ταμεία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Στο πόρισμά του περιγράφεται η διαδικασία με την οποία ένα ποσοστό του ετήσιου τζίρου της πολυεθνικής πήγαινε για δωροδοκία πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τονίζεται - σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς δηλώσει στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής - ότι χρήματα από το ταμείο της πήγαιναν σε «σημαίνοντα πρόσωπα».

Ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκος που έχει διαφύγει στη Γερμανία κατέθεσε στο Μόναχο ότι «έχει δώσει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της "Siemens" στα δυο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μέσω των τότε οικονομικών υπευθύνων τους, Ι. Βαρθολομαίου και Κ. Γείτονα, και κυρίως παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων. Επιπροσθέτως, ο Ρ. Σίκατσεκ κατέθεσε ότι είδε στο εξωτερικό να παραλαμβάνει ο Μ. Χριστοφοράκος χαρτοφύλακα με δυο εκατομμύρια ευρώ μετρητά τα οποία όλοι γνώριζαν ότι προορίζονταν για μίζες στην Ελλάδα.

Μαζί με την ομολογία του Θ. Τσουκάτου και την περίπτωση του Τ. Μαντέλη, ο οποίος έλαβε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της "Siemens" μέσω τραπεζικού λογαριασμού - πράγμα πέραν πάσης αμφισβήτησης - αποκαλύφθηκαν τα πρώτα ονόματα των ενεχομένων πολιτικών προσώπων τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», τονίζεται στο πόρισμα.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες για την εξέλιξη του σκανδάλου, στο πόρισμα του ΚΚΕ, τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Η όλη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής απέβη κατά τη γνώμη μας σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορη. Οι βουλευτές αντιμετώπισαν απρόθυμους στην πλειοψηφία τους μάρτυρες με κύριο μέλημα την αποφυγή ευθυνών τους, ενώ τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας είναι δύσκολα προσπελάσιμα».

Επισημαίνεται ακόμα η αδυναμία - έλλειψη βούλησης να ανοίξουν λογαριασμοί και να αποκαλυφθούν πρόσωπα και εξωχώριες εταιρείες που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για το αν στα χέρια της Δικαιοσύνης και της εξεταστικής επιτροπής έχουν φτάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, ενώ έχουν υπάρξει αμέλειες και καθυστερήσεις στο να γίνουν έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα ή και εταιρείες.

Αδιαμφισβήτητη δικομματική ευθύνη

Σύμφωνα με τη θέση του ΚΚΕ, «ανεξάρτητα από τη δυνατότητα άμεσου καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, υφίστανται βαριές πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την επικίνδυνη πολιτική που άσκησαν υπέρ της "Siemens" και άλλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Η πολιτική τους είχε κοινό παρονομαστή τη συνειδητή επιλογή της υπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ευθυγράμμισης με τις επιταγές της ΕΕ και η αντιλαϊκή αυτή πολιτική εκδηλώνεται ενιαία τόσο με τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα όσο και με το χτύπημα εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, το να διαμορφώσουν δηλαδή με την πολιτική τους τις συνθήκες εκείνες στις οποίες μπορεί να ισχυροποιείται το μεγάλο κεφάλαιο με μοναδική επιδίωξη την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους. Οι συμβάσεις της "Siemens" δεν αποτελούν παρά την υλοποίηση αυτής της πολιτικής σε πρακτικό επίπεδο. Είναι αδιαμφισβήτητες οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των στελεχών τους και όσων χρημάτισαν υπουργοί και διαχειριστές του δημοσίου χρήματος σε σχέση με το σκάνδαλο "Siemens".

Διερευνώντας τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, θα πρέπει κατ' αρχάς να αχθούμε στην παραδοχή ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι νοητή η σύναψη συμβάσεων τέτοιας σπουδαιότητας και τέτοιου ύψους όπως αυτές της "Siemens" με τον ΟΤΕ, για το C4i ή για τον ΟΣΕ χωρίς τη βούληση, σύμπραξη και συναίνεση των πολιτικών προσώπων τα οποία προΐστανται στους αντίστοιχους αντισυμβαλλόμενους οργανισμούς.

Στην πραγματικότητα, οι συμβάσεις αυτές αποτελούν στρατηγικές πολιτικές κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες συχνότατα αποτελούν και αντικείμενο της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας - όπως άλλωστε συνέβη και εν προκειμένω. Αυτό απλά σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην κυκλοφορία του μαύρου χρήματος, αφού οι κρίσιμες αποφάσεις εκπορεύονταν από την πολιτική ηγεσία και αποτελούσαν υλοποίηση των κεντρικών επιλογών της».

Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός

Καταλήγοντας στο πόρισμα τονίζεται: «Η αποκάλυψη του σκανδάλου της "Siemens" και των προεκτάσεών του πέρα από την επιβεβλημένη τιμωρία των άμεσα ενεχομένων μπορεί να προσφέρει μια μόνο σημαντική υπηρεσία στον ελληνικό λαό ιδιαίτερα τις στιγμές της σημερινής κρίσης και του ανελέητου ξεζουμίσματός του: Μπορεί να συμβάλει στο ξεσκέπασμα της πραγματικής φύσης του αστικού κράτους και της λειτουργίας των μηχανισμών του προς όφελος του κεφαλαίου. Μπορεί να αποκαλύψει τη λειτουργία του δικομματισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη σύμπνοιά τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μέσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής που υπηρετούν».

Ταυτόχρονα, ο λαός έχει κάθε συμφέρον να μην επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους συμμάχους τους να αξιοποιήσουν την όποια ονοματολογία και ενδεχόμενα την παραπομπή κάποιων από τα παροπλισμένα στελέχη τους, για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ότι το σάπιο σύστημα που υπηρετούν έχει δήθεν τη δυνατότητα να αυτοκαθαρίζεται.

Η σάπια πολιτική τους, τα καπιταλιστικά συμφέροντα που αυτή υπηρετεί, ακόμα κι αν υπάρχουν έντιμοι αστοί πολιτικοί, δεν μπορεί παρά να γεννά διαπλοκή και σκάνδαλα, με το μεγαλύτερο όλων να παραμένει η ατομική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη με τα χέρια και το μυαλό της. Οριστική αντιστροφή αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, το κέρδισμα της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org