Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι πρόθυμοι «διαφωνούντες»

Το «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας» (ΕΣΥΠ) είναι ένα όργανο προσχηματικού «διαλόγου» για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΕΣΥΠ δεν είχε ενεργοποιηθεί, αλλά προχτές η κυβέρνηση το «θυμήθηκε» και η υπουργός Παιδείας, μπροστά στο ακροατήριο των μονίμως συμμετεχόντων στους κοινωνικούς «διαλόγους» (εκπρόσωποι υπουργείων, κομμάτων - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες), έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε για το σχολείο της «αγοράς», το «Πανεπιστήμιο ΑΕ», την έρευνα και όλες τις άλλες αλλαγές έχουν αποφασιστεί και διατυπώνονται σαφώς στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Με λίγα λόγια μίλησε για τις ειλημμένες αποφάσεις, όπως τις έχει χαρακτηρίσει η ίδια λίγες μέρες πριν: «Η αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η αλλαγή στο σύνολο του Εκπαιδευτικού Συστήματος είναι μια ειλημμένη απόφαση και κεντρικός πυρήνας του εθνικού σχεδίου της κυβέρνησης», είχε πει στη Θεσσαλονίκη στις 11/1/2011.

Ολοι οι «διάλογοι» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τέτοιοι είναι: Προειλημμένες αποφάσεις και συντεχνιακά «παζάρια» για τις ...λεπτομέρειες. Στο «διάλογο» συμμετέχουν οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και το κάνουν γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων. Συμφωνούν, μάλιστα, τόσο πολύ που ακόμα και στις δηλώσεις «διαφωνίας» και «αποχώρησης» δεν μπορούν να αποτινάξουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τους. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της ΟΙΕΛΕ μετά την προχτεσινή μάζωξη του ΕΣΥΠ:

  • Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ δήλωσε: «Οπως έχουμε διακηρύξει από την αρχή είμαστε απ' αυτούς που άνοιξαν το διάλογο, επομένως δεν μπαίνει θέμα για εμάς συμμετοχής ή όχι. Για μας μπαίνει, όμως, το θέμα της σοβαρής συμμετοχής όλων των πλευρών σε αυτόν το διάλογο, ο οποίος θα πρέπει, προφανώς, να είναι αποτελεσματικός και με συγκεκριμένο χρονικό όριο».
  • Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ είπε: «Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ συμμετέχει στο διάλογο. Το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί για εμάς βάση διαλόγου, όμως έχουμε κάνει τις δικές μας προτάσεις»! Στη συνέχεια σημείωσε: «Είμαστε ανοιχτοί όταν δούμε το προσχέδιο να κάνουμε τις επιμέρους παρατηρήσεις μας».
  • Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ έκλεψε την «παράσταση». Αποχώρησε «δηλώνοντας την αντίθεση και την αποδοκιμασία μας στην προσχηματική και επικοινωνιακή χρήση του διαλόγου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ». Η ΟΙΕΛΕ είναι η ομοσπονδία που - «παραδοσιακά» - μένει πάντα μέχρι τέλους στα τραπέζια των διαλόγων. Τώρα μούτρωσε όμως γιατί λέει: «Δεκάδες επιστολές μας που ζητούν διάλογο έχουν σταλεί προς την ΥΠΔΒΜΘ και την ΥφΠΔΒΜΘ. Δυστυχώς, όλες αναπάντητες»...

Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ