Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου

Στην αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων των 12 Περιφερειών της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις του κεφαλαίου μέσω της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά και να θωρακίσει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Αυτό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη.

Ο Ν. Σηφουνάκης χαρακτήρισε το χωροταξικό σχεδιασμό «κλειδί για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων σε ορθολογικά και θεματικά προσδιορισμένους χώρους». Ο ίδιος ανάφερε ότι «ένας από τους κυριότερους λόγους της αναθεώρησης είναι και η περαιτέρω θωράκιση της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη". Με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων των Περιφερειακών Πλαισίων θα υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέες Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όταν θα καταρτίζουν τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Κατευθύνσεις θα δοθούν, επίσης, στους Καλλικράτειους Δήμους, ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα». Ουσιαστικά, ο υπουργός αποκαλύπτει με τον τρόπο αυτό ότι οι φορείς της νέας τοπικής διοίκησης θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί για να περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου και στον τομέα αυτόν.

Ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης, άλλωστε στην παρέμβασή του σημείωσε πως «προϋπόθεση για την αναθεώρηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας θα πρέπει να είναι, κατ' αρχήν η χωροθέτηση τουριστικών δράσεων και υποδομών». Παράλληλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης Γ. Ντόλιος, σημείωσε πως «στα πλαίσια του ενισχυμένου ρόλου τους, οι Περιφέρειες θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην αξιολόγηση και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας, γι' αυτό και η συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αναθεώρησης με γνωμοδοτήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι υποχρεωτική».

Τέλος, ο Ν. Σηφουνάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση και οριστικοποίηση και των ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, τις ΑΠΕ και τη βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ