Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Συναγερμός» για τη σωτηρία των δασών

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή των άρθρων 24, 94 και 95 στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 ουσιαστικά καταργεί τη συνταγματική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, ενώ αυτή των άρθρων 94 και 95 αφαιρεί τη δυνατότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να θέτει φραγμούς σε κάθε λογής καταπατητές και να μπλοκάρει ακόμα και κυβερνητικές αποφάσεις που πλήττουν το περιβάλλον.

Από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του άρθρου 24 εκδηλώθηκε ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας από δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δάση σε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και να τα παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα 90 περιβαλλοντικές οργανώσεις δίνουν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Μαθηματικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους) και ώρα 12 το μεσημέρι, προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις και η δράση τους, με σκοπό να εντατικοποιηθεί ο αγώνας που δίνουν ενάντια σε όσους μεθοδεύουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που εντείνει τα συντηρητικά και αντιδραστικά χαρακτηριστικά του. Ιδιαίτερα για τα άρθρα 24, 94 και 95 ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είχε επισημάνει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι ο λόγος που «...δεν αποχαρακτηρίστηκαν χιλιάδες στρέμματα μέχρι σήμερα, τα οποία επιζητούσαν διαφόρων ειδών καταπατητές, είναι γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας όρθωσε πολλές φορές το ανάστημά του. Δε συμφωνούμε με την τροποποίηση του άρθρου 24. Πρέπει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι δασικές οργανώσεις, ο λαός να αντιταχθούν σε μια τέτοια τροποποίηση...». Στα ίδια πλαίσια, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει στις αρχές Νοέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 24, είχε επισημάνει ότι οι εκπρόσωποι του δικομματισμού μέσω της αναθεώρησης έχουν θέσει ως στόχο «να θέσουν φραγμούς στο ΣτΕ και να παρακάμψουν όλη τη μέχρι τώρα νομολογία για την έννοια του δάσους και των δασικών εκτάσεων, βασισμένη στους κανόνες της επιστήμης...» και να την προσαρμόζουν κάθε φορά όπως αυτοί θέλουν. Ακόμα τόνισε ότι «με αυτό τον τρόπο αλλάζουν τον προορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συναφείς υποδομές για νέες οικιστικές επεκτάσεις». Στην ίδια εκδήλωση ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο πολλές φορές εμπόδισε την καταπάτηση και οικοπεδοποίηση των δασών, είχε τονίσει ότι επιχειρείται να εξυπηρετηθεί το πελατειακό σύστημα, που «αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως μέσο αποκόμισης κερδών...», καθώς και να κλείσουν οι «ανοιχτοί λογαριασμοί των εκάστοτε κυβερνώντων» με αυτούς που είχαν αγοράσει κατά το παρελθόν δασικές εκτάσεις και περιμένουν να νομιμοποιηθούν τα κτίσματά τους, αφού το περιβάλλον είναι «ο νέος επενδυτικός ορίζοντας για τους οξυδερκείς επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ