Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ιμπεριαλιστική «ηθική»

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει τη δική του μοναδική «ηθική». Μοιάζει με το πολύ γνωστό ένστικτο του καρχαρία, που τον τραβάει το αίμα και δε βλέπει τίποτα μπροστά του, παρά μόνο να φτάσει στο στόχο. Κάπως έτσι, εκείνοι που κινούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και όλοι οι άλλοι που σύρονται «είτε από τη μύτη», είτε από το γνωστό «τραβάτε με και ας κλαίω...», είτε και από τους δύο τρόπους μαζί, δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά τους, παρά μόνον την οριστική «νίκη».

Οπου «νίκη», για τον ιμπεριαλισμό και το παγκόσμιο σινάφι του, σημαίνει, πρακτικά, άλλη μια καλή μερίδα στην αχόρταγη διαδρομή του να υποτάξει τον κόσμο όλο και να εγκαταστήσει τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων. Οταν, λοιπόν, επικρατεί η λογική «εδώ κέρδη χάνονται, ανθρώπινες ζωές πού πάτε...», είναι φυσικό να μην μπαίνουν στο λογαριασμό της νίκης, ή της ήττας, όχι μόνο οι απώλειες του αντιπάλου, αλλά ούτε και εκείνες του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Ακόμα σωστότερα, αν μπαίνει κάποιος λογαριασμός, είναι «τι χρειάζομαι για να πετύχω;». Οχι για να βάλει φρένο στην αλόγιστη - ασύδοτη χρήση των μέσων, αλλά, το αντίθετο, για να τα ενεργοποιήσει έτσι που να υπερέχει του αντιπάλου.

Αυτές οι κοινότοπες αλήθειες δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά στους πρόσφατους πολέμους στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία. Οι ιμπεριαλιστές δεν υπολόγισαν τίποτα, προκειμένου να γίνει το δικό τους και να κάνουν άλλο ένα βήμα στο σχέδιο υποταγής των λαών. Δε μέτρησαν αμάχους, μικρά παιδιά, εργοστάσια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αγορές και τόσα άλλα.

Είναι τόσα πολλά τα τέτοια εγκλήματα που συνεχίζουν να γίνονται καθημερινά (π.χ. εμπάργκο και βομβαρδισμοί στο Ιράκ), που μια ολόκληρη γενιά υποχρεώνεται ίσως καθυστερημένα να «ωριμάσει πολεμικά» και να περιμένει όλα τα χειρότερα από τον ιμπεριαλισμό, όταν δε συναντά τη λαϊκή αντίσταση.

Οι τωρινές «αποκαλύψεις», για τις συνέπειες με την απελευθέρωση ραδιενέργειας από τις βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, εκτός του ότι ήταν αναμενόμενες, ουσιαστικά, δε θα αποκαλύψουν ποτέ το αληθινό μέγεθος της καταστροφής. Ακόμα και όταν είναι χιλιάδες τα θύματα, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του Κόλπου, πάλι οι συνέπειες είναι πολύ περισσότερες, αφού εξελίσσονται ξεχωριστά μέσα στο χρόνο και σε διαφορετικά επίπεδα (π.χ. τα θύματα της άμεσης έκθεσης, της εισπνοής, της διατροφικής αλυσίδας κλπ.). Αρα, μάλλον περιττές είναι οι δηλώσεις εφησυχασμού της κοινής γνώμης. Τέτοια παραμύθια ας τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι συνένοχοι και όσοι βαυκαλίζονται με αυταπάτες.

Εδώ είναι και η «Αποκάλυψη τώρα», όχι μόνο για την ιμπεριαλιστική δράση στην περιοχή, αλλά και για την πολιτική, που ακολούθησαν κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, που «ξυνότανε στην γκλίτσα του τσοπάνη...» να βρεθεί στη σύγκρουση με την πλευρά των εγκληματιών, αντί με τις δυνάμεις εκείνες που αποκάλυπταν και κινούσαν σε αντίσταση.

Κανένα άλλοθι, τόσο για εκείνους που στόχευαν και πατούσαν τα κουμπιά της καταστροφής, όσο και γι' αυτούς που τους «κρατούσαν το χέρι...» την ώρα της σφαγής. Κανένα άλλοθι, ούτε για τώρα, που, μαζί με τους μαζικούς δολοφόνους, πατάνε πάνω στα ερείπια που δημιούργησαν και ονειρεύονται «διεισδύσεις» - κόκαλα από την ιμπεριαλιστική μοιρασιά. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής από την περιοχή των Βαλκανίων.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ