Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μαφία, μαύρο χρήμα και πολιτικά παιχνίδια τα όσα επιβάλλει ο καπιταλισμός

Ο Μισελ Πλατινί πήγε στη Σόφια για εξηγήσεις...αλλα και να σωσει τα προσχήματα

ASSOCIATED PRESS

Ο Μισελ Πλατινί πήγε στη Σόφια για εξηγήσεις...αλλα και να σωσει τα προσχήματα
Eδώ και μια εικοσαετία περίπου, τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ανατολικής Ευρώπης είναι γνωστό ότι αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για να αλωνίζουν η μαφία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το μαύρο χρήμα. Οι άλλοτε ...ποδοσφαιρικές ομάδες παραγωγής ταλέντων στο άθλημα, οι σύλλογοι με τις αξιόλογες και αξιοθαύμαστες από ...φίλους και εχθρούς ακαδημίες σήμερα έχουν μετατραπεί στο μέσο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται από ανθρώπους που κινούνται στο περιθώριο και στο οργανωμένο έγκλημα. Σε κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία, τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που ακόμα και η ΟΥΕΦΑ, η ΦΙΦΑ έχουν αναγκαστεί να παρέμβουν με σχετικές έρευνες (και, βέβαια, για τους δικούς τους λόγους), προκειμένου να σώσουν τα προσχήματα.

Το όσα συμβαίνουν στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας απασχολούν ακόμα και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, που έκαναν αίσθηση, του διαδικτυακού τόπου Wikileaks, στις οποίες ως γνωστό περιλαμβάνονταν απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και των πρεσβειών των ΗΠΑ.

Οταν η Μαφία παίζει... μπάλα

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το βουλγαρικό ποδόσφαιρο, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες και στελέχη μυστικών υπηρεσιών.

Αρκετές φορές οι βουλγαρικες ομάδες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών για ύποπτα παιχνίδι εντος η εκτός της χώρας (φωτο απο το παιχνίδι ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Αμβούργο για το Γιουρόπα Λιγκ)

Eurokinissi

Αρκετές φορές οι βουλγαρικες ομάδες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών για ύποπτα παιχνίδι εντος η εκτός της χώρας (φωτο απο το παιχνίδι ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Αμβούργο για το Γιουρόπα Λιγκ)
Σύμφωνα με το Wikileaks, η συντάκτρια του κειμένου, Αμερικανίδα διπλωμάτης, Σούζαν Σάτον υπογραμμίζει - στη σχετική της έκθεση, με τίτλο «Το βουλγαρικό ποδόσφαιρο πήρε "κόκκινη κάρτα" λόγω της διαφθοράς. Υστερα από την κατάρρευση του κομμουνισμού, το βουλγαρικό ποδόσφαιρο μεταμορφώθηκε σε σύμβολο της επιρροής του οργανωμένου εγκλήματος για τη διαφθορά των θεσμών στη Βουλγαρία».

Το έγγραφο φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» και αναδημοσιεύτηκε αμέσως στα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία.

Ξέπλυμα χρήματος και εγκλημάτων

Η βουλγαρική εφημερίδα «Σεγκά», στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα της κ. Σάτον σχετικά με την «ευρύτατα διαδεδομένη άποψη εδώ (στη Βουλγαρία) ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονταν, για να νομιμοποιηθούν στα μάτια της κοινής γνώμης, για να "ξεπλένουν χρήμα" και για να μαζεύουν γρήγορα κέρδη».

Η κ. Σάτον προσθέτει - σύμφωνα με τον ιστότοπο - ότι «παρά τις επίμονες φήμες για "στημένους αγώνες" και φοροδιαφυγή, είναι ελάχιστες οι συλλήψεις και οι πετυχημένες δικαστικές υποθέσεις».

Η ίδια συμπληρώνει ότι «οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για διαλεύκανση της φοροδιαφυγής και του "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος" δεν έχουν σπουδαία αποτελέσματα, λόγω του γεγονότος ότι το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες».

Καταλήγοντας, συμπεραίνει ότι «η εκκαθάριση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου θα έστελνε μήνυμα στην κοινή γνώμη για τη σοβαρότητα των προθέσεων του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, στη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα».

Οι αθλητικοί συντάκτες ορισμένων βουλγαρικών μέσων υπενθύμισαν, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου, την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) Μισέλ Πλατινί, ο οποίος έφθασε στη Σόφια, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά «στημένα» παιχνίδια, στα οποία εμπλέκονταν τα ονόματα οκτώ ντόπιων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Πρόσφορο έδαφος για πολιτικά παιχνίδια

Δώδεκα μήνες μετά τη συγγραφή της εμπιστευτικής έκθεσης της Αμερικανίδας διπλωμάτη, στην κοινή σύσκεψη παραγόντων της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ένωσης και του δικαστικού συστήματος της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Μπόικο Νάιντενοφ ανήγγειλε ότι η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει... απολύτως τίποτα για το θέμα των υποτιθέμενων «στημένων» αγώνων. Για τον απλούστατο λόγο, ότι ούτε στον Ποινικό Κώδικα, ούτε πουθενά αλλού στη νομοθεσία της Βουλγαρίας δεν προβλέπονται...ποινές για παρόμοιο έγκλημα.

Εξάλλου, εντύπωση προκάλεσαν και οι αποκαλύψεις της - πρώην - Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Σόφια, Νάνσι Μακέλντονεϊ, που υποστήριξε ότι «η Βουλγαρία παίρνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο στο βαθμό που χρειάζεται για να λάβει "καλή έκθεση" κι όχι για να οικοδομήσει καλύτερο δικαστικό σύστημα στη χώρα».

Μάλιστα, εντύπωση προκαλούν και τα όσα συμπληρώνει η προκάτοχος του νυν Αμερικανού πρέσβη στη Σόφια, αφού ανέφερε σε εμπιστευτικό της τηλεγράφημα (τον Ιούλη του 2009) - σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο Wikileaks - ότι «μόνο το ραβδί βοηθάει στην περίπτωση της Σόφιας, υπό τη μορφή της μόνιμης επιτήρησης και του "παγώματος" ευρωπαϊκών πόρων για τη Βουλγαρία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σαθρό σύστημα και η άλλη πραγματικότητα

Τα όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες στις εκθέσεις τους δε συνιστούν, βέβαια, και την...ανακάλυψη της Αμερικής. Η επαγγελματοποίηση και η εμπορευματοποίηση του αθλήματος και στη Βουλγαρία δε θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο από τις πρακτικές και τους νόμους που επιβάλλει το συγκεκριμένο οικοδόμημα. Οτι όλα κινούνται στις λογικές του κέρδους και φυσικά για να συμβεί αυτό χρησιμοποιούνται όλοι οι τρόποι και ιδιαίτερα αυτοί του παρασκηνίου. Τα όσα συμβαίνουν στη Βουλγαρία κάθε άλλο παρά μεμονωμένα περιστατικά αποτελούν. Αντίθετα, αποτελούν τη χαρακτηριστική εικόνα των όσων πρεσβεύει το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο έχει μετατρέψει το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό σε προϊόν προς πώληση και εκμετάλλευση από τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα με σκοπό το κέρδος κάποιων. Και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα....

Και όσο να επιχειρούν κάποιοι να ξεχάσουν, να λασπώσουν ή να κρύψουν, δυστυχώς γι' αυτούς, πάντα θα υπάρχει και η πραγματικότητα ενός αθλητισμού φτιαγμένου και ενταγμένου στις ανάγκες του λαού, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με επιστημονική και υλικοτεχνική φροντίδα για τους αθλούμενους που θα τους στοιχειώνει...Και αυτή, η άλλη πραγματικότητα υπήρξε και μόνο ουτοπία δεν ήταν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ