Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Οι εργάτες στην πρώτη γραμμή

Μπροστά στα άκρως επικίνδυνα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα το χρέος του εργατικού κυρίως, αλλά και ευρύτερου λαϊκού κινήματος έγινε τεράστιας σημασίας. Ο αγώνας της επιβίωσης όσο αναγκαίος κι αν είναι, όσο κι αν αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση στοιχειώδους ύπαρξης κι αντοχής δεν μπορεί να σταματά εδώ. Ο αγώνας έχει ιστορική διάσταση που υπερβαίνει τις καθημερινές λαϊκές ανάγκες. Αποτελεί ταυτόχρονα τη βάση συσπείρωσης, οργάνωσης και πολιτικής κατανόησης, του συνόλου των εργαζομένων. Σ' αυτό το ζήτημα ο ρόλος της οργανωμένης εργατικής πολιτικής πρωτοπορίας είναι ιστορικά, κοινωνικά και πρακτικά αναντικατάστατος. Εκείνοι που δεν το βλέπoυν αυτό και σταματούν σε στενά συντεχνιακά αιτήματα καθιστούν στην ουσία ανέφικτη την ικανοποίησή τους.

Το εργατικό κίνημα ως ο επίκαιρος και ιστορικά αναγκαίος φορέας της ιστορικής εξέλιξης είναι ενιαίο. Η εργατική τάξη είναι ο ιστορικός φορέας κατάλυσης των κοινωνικών αντιφάσεων του καπιταλισμού. Ως η υποψήφια νέα ανερχόμενη εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας εγκολπώνεται το σύνολο των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων στο όνομα και το συμφέρον του λαού. Η ενότητα του κινήματός της στις διάφορες μορφές της κοινωνικής οργάνωσης, η επαναστατική βάση του χαρακτήρα της ως πολιτικής οργάνωσης, η ενιαία της έκφραση αποτελούν προϋποθέσεις και εχέγγυα έμπρακτης απόδειξης κι εφαρμογής. Είναι η εκ των πραγμάτων επιβεβαίωση της επαναστατικής της ιδεολογίας και αποστολής. Ο συνδικαλισμός της για να είναι προοδευτικός πρέπει να είναι επαναστατικός. Οταν μένει ερμητικά κλεισμένος στα συντεχνιακά του αιτήματα και δεν τα συνδέει με το ζήτημα της κοινωνικής της απελευθέρωσης γίνεται αντιδραστικός και ενίοτε αντικοινωνικός. Μοιάζει με το συντεχνιασμό αστικών ομάδων και στρωμάτων που ενίοτε η ικανοποίησή τους λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η εργατική τάξη επιβεβαιώνοντας το ιστορικό της χρέος, της ανάληψης του συνόλου των κοινωνικών προβλημάτων, ασχολείται για παράδειγμα με τους Δήμους ως κύτταρα δημιουργίας και οργάνωσης της λαϊκής πάλης και λαϊκής πρωτοβουλίας. Εκεί μεταφέρει την ταξική της συνείδηση ως πολιτική θέληση οργάνωσης της κοινωνίας. Είναι μια σημαντική πλευρά του ταξικού της κινήματος. Είναι το ίδιο το κίνημά της. Οι σέχτες αυτής ή εκείνης της μορφής βρίσκονται έξω από το ιστορικό χρέος και την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης ως επαναστατικού φορέα του συνόλου της κοινωνίας. Οι Λακεδαιμόνιοι δεν συγχωρούν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ