Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10862

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
«Συνομίλησε» με την ψυχή του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες από τις 3 Ιανουαρίου του 1911 οπότε άφησε την τελευταία του πνοή ένας «ογκόλιθος» της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ανεξάρτητα από το ποιος επιλέγει τι να μελετήσει, να θυμηθεί ή να προτάξει σήμερα, έναν αιώνα μετά, από το έργο αυτού του εκρηκτικού πνεύματος, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Παπαδιαμάντης μιλούσε για την - και στην - ψυχή του λαού, για τα πάθη και τους πόθους του, τα οποία ο ίδιος είχε βιώσει από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον κόσμο. Και το έκανε όχι «φολκλορικά», αλλά ουσιαστικά, αφού δεν έμεινε μόνο στη μαστοριά του λόγου, αλλά χρησιμοποίησε αυτή την ικανότητα για να ξεσκεπάσει και να καταγγείλει τους πλουτοκράτες του καιρού του. Γι' αυτό και ο Παπαδιαμάντης είναι κλασικός, επειδή τα νοήματά του είναι διαχρονικά. Ισως γι' αυτό σήμερα να «ξεχνιούνται» όλες οι διαστάσεις του έργου του.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
«Για την Ιστορία της Ενωσης των Κομμουνιστών»

Εκτενή αποσπάσματα της καταγραφής της Ιστορίας της «Ενωσης των Κομμουνιστών» από τον Ενγκελς (γράφτηκε τον Οκτώβρη του 1885), που αναδεικνύουν όλη τη δράση της και τη συνεισφορά της στο εργατικό κίνημα της εποχής.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Η φωνή της καρδιάς μας

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της φωνής που μας «ταξίδεψε» σε αμέτρητες «θάλασσες» ποίησης και μουσικής.


ΣΕΛ.  6
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Σε όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων

Τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύκλο συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο των κατασκευών της χώρας, ανοίγει η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  24
«ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ»
Είκοσι χρόνια συνεπούς δημιουργικής πορείας

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αίμα δεινοσαύρων σε απολιθώματα;

Οπως δείχνουν κάποια απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων ηλικίας δεκάδων εκατομμυρίων ετών, η διαδικασία της απολίθωσης ίσως να μην οδηγεί πάντα στην εξάλειψη κάθε ίχνους μαλακού ιστού.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ