Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ετήσιες ανατιμήσεις 66,6%!

Σε ύψη ρεκόρ κινούνται ήδη οι τιμές των καυσίμων. Κατά 139% αυξήθηκαν οι φόροι που πληρώνουμε για κάθε λίτρο βενζίνης

Eurokinissi

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από τις ληστρικές ανατιμήσεις στα καύσιμα επιχειρεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποποιηθεί των ευθυνών της για την πλήρη παράδοση των λαϊκών εισοδημάτων βορά στην κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων της «ελεύθερης αγοράς» και για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους.

Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, παραδέχεται προκλητικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, δε βλέπει κανένα λόγο να παρέμβει προκειμένου να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα, έστω και με τα γνωστά ημίμετρα - κοροϊδία, όπως είναι το πλαφόν, γιατί, όπως ισχυριζόταν χτες ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας, δε διαπιστώνονται ...«εναρμονισμένες πρακτικές» στη διαμόρφωση των τιμών!

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας για χρυσάφι τη βενζίνη που από πέρσι το Δεκέμβρη μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί κατά 66,6%. Πέρσι τέτοιο καιρό η αμόλυβδη πωλούνταν στα 96 λεπτά το λίτρο περίπου, ενώ χτες στην Αττική πωλούνταν κατά μέσο όρο στα 1,60 λεπτά το λίτρο.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τιμές της βενζίνης οφείλεται στις αλλεπάλληλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, πέρσι σε κάθε λίτρο βενζίνης οι εργαζόμενοι πλήρωναν 19,10 λεπτά για ΕΦΚ και ΦΠΑ, ενώ η σχετική επιβάρυνση φέτος φτάνει 46,7 λεπτά! Οι φόροι, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 139%.

Ενδεικτικά, χτες η αμόλυβδη πωλούνταν στην Αττική μέχρι 1,697 ευρώ το λίτρο, στον Πειραιά μέχρι 1,786 ευρώ, στο Ηράκλειο έφτανε τα 1,77 ευρώ, στη Μαγνησία 1,74 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,667 ευρώ το λίτρο, στη Βοιωτία 1,737 ευρώ, στην Κεφαλονιά 1,724, στη Λέσβο 1,73 ευρώ, ενώ στο Λασίθι η αμόλυβδη πωλούνταν ακόμα και 1,8 ευρώ το λίτρο.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που φουντώνει τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», αποδίδοντας την ακρίβεια στις διεθνείς τιμές - τις «θυμάται» όποτε ακριβαίνουν τα καύσιμα, αλλά όχι και αντίστροφα - και στους φόρους, λες και δεν είναι η ίδια που τους επιβάλλει, και δε διαπιστώνει κανένα λόγο να παρέμβει για την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων. Αντί γι' αυτό, προτρέπει τους καταναλωτές να συμβουλεύονται το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων πριν βάλουν βενζίνη!

Παράλληλα, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την καταλήστευση των εισοδημάτων τους και να εστιάσει το ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων κλοπής μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων που δίνουν σε «αετονύχηδες» βενζινοπώλες τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις αντλίες και να παραδίδουν μικρότερες ποσότητες από αυτές που αναγράφει ο μετρητής και βλέπει ο καταναλωτής. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έδωσε στη δημοσιότητα την τροπολογία που προωθεί το υπουργείο με την οποία προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις και τη διάταξη για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ