Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2010
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στην γκιλοτίνα μισθοί και μεροκάματα

Η κυβέρνηση «λύνει τα χέρια» της μεγαλοεργοδοσίας να ποδοπατά τους εργάτες και να επιβάλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θέλει

Στην τελική ευθεία περνάει η επίθεση της κυβέρνησης κατά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς σήμερα το σχέδιο νόμου αναμένεται να λάβει την έγκριση και του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, έχουν «κλειδώσει» και υπηρετούν στο ακέραιο όλες τις προβλέψεις που είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση με την τρόικα στο μνημόνιο.

  • Ετσι, με το νέο νόμο, εξασφαλίζεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών και άρα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πετσοκόβουν τους μισθούς και τα μεροκάματα κάτω απ' αυτά που ισχύουν σήμερα. Μύθος αποδεικνύεται και όλη η φιλολογία περί «όρων και προϋποθέσεων», αφού τελικά οι εργοδότες εν λευκώ θα μπορούν να επιβάλουν τις επιχειρησιακές. Αλλωστε, έτσι και αλλιώς ακόμα και αν τέτοιοι υπάρχουν, η εργοδοσία μπορεί στην πράξη εύκολα να τους παρακάμπτει.

Μύθος και η περίφημη επέκταση των κλαδικών στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, αφού πλέον οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις θα καταργούνται στην πράξη μέσω των επιχειρησιακών. Οπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους μέσω του κλαδικού. Ενώ στη μείωση δεν τίθεται πλαφόν. Σημειώνεται όμως ότι ήδη υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση μισθού κάτω και από τα πενιχρά όρια που θέτει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους εργοδότες δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να κάνουν και απολύσεις, αφού η σχετική διάταξη κάνει λόγο για διατήρηση του ίδιου αριθμού προσωπικού, κάτι που τους επιτρέπει να προβαίνουν σε απολύσεις και αντικατάσταση «παλιών» εργαζομένων με «νέους» πιο φθηνούς και πιο ευέλικτους.
  • Το χτύπημα στις συμβάσεις συνοδεύεται και με την υπονόμευση του Οργανισμού Διαιτησίας.

Ταυτόχρονα, με το σχέδιο νόμου προωθείται όλο το αντεργατικό πακέτο του επικαιροποιημένου μνημονίου που προβλέπει:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας - όπως απαιτεί ο ΣΕΒ - και άρα την παραπέρα υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.
Εμπαιγμός και παραπληροφόρηση

Και ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το αντεργατικό σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει τη συντονισμένη της προσπάθεια, μέσω της παραπληροφόρησης, να αποκρύψει τη βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων και την επιδίωξή της να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να πετσοκόψει τους μισθούς. Το σκοπό αυτό υπηρετούσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Η υπουργός προκλητικά ισχυρίστηκε πως «γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να στηριχτούν τα εισοδήματα...», τη στιγμή που η κυβέρνηση στήνει την γκιλοτίνα και για τους μισθούς και για τις θέσεις εργασίας. Το ίδιο προκλητικά κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους «να βάλουν πλάτη» και «να υπάρξει συνεχής διάλογος». Ομως αυτό που πραγματικά ζητάει από τους εργαζόμενους είναι να σκύψουν τη μέση τους για να τους τσαλαπατίσουν οι εργοδότες, με τους οποίους βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ