Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Με οργάνωση και κλιμάκωση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Οι εργαζόμενοι έξω από το κατάστημα στην οδό Κριεζώτου την ώρα που τους μιλάει ο Γ. Ποντικός
Οι εργαζόμενοι έξω από το κατάστημα στην οδό Κριεζώτου την ώρα που τους μιλάει ο Γ. Ποντικός
Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στη χτεσινή απεργία, όπου σε όλη τη χώρα κανένα κατάστημα, κανένα σύστημα δεν δούλεψε. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ συγκεντρώθηκαν στο υποκατάστημα στην οδό Κριεζώτου, αντιδρώντας στον εκβιασμό της εργοδοσίας ότι η ΑΤΕ θα κλείσει αν «δεν αποδεχτείτε τη μείωση των μισθών, το κλείσιμο καταστημάτων, την κατάργηση θέσεων εργασίας και της πληρωμής υπερωριών με ρεπό, το ξεπούλημα των εταιρειών του ομίλου, τη μη πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ». Παράλληλα, οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις ήταν οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, ενώ η ΕΣΑΚ - ΑΤΕ έχει προχωρήσει στο μάζεμα υπογραφών στους χώρους δουλειάς για νέα γενική συνέλευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ δείχνουν τη διάθεση να απαντήσουν αγωνιστικά στις αξιώσεις των τραπεζιτών και του ΣΕΒ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις συμβάλλουν, ώστε να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, να γραφτούν οι εργαζόμενοι στο κλαδικό τους σωματείο και να οργανωθεί η πάλη.

«Οχι στις απολύσεις, όχι στη μείωση μισθών», έγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα μπροστά από την πόρτα του καταστήματος και οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι συζητούσαν για τις συνέπειες των αντεργατικών μεθοδεύσεων: «Μας λένε να αποδεχτούμε μείωση κατά 10% των αποδοχών μας, αλλιώς θα έχουμε τις ίδιες συνέπειες με τις ΔΕΚΟ. Αυτή θα είναι η αρχή για πολλά χειρότερα, αν δεχτούμε», λέει στον «Ρ» ο Νίκος, προσθέτοντας ότι «η ΑΤΕ έχει υποθηκεύσει καλλιεργήσιμη γη αγροτών, σε περίπτωση εξαγοράς της ο αγοραστής θα έχει και τη γη». Η Εφη, υπογραμμίζει ότι «η απειλή για μείωση των αποδοχών έχει οδηγήσει αρκετούς να βγουν στη σύνταξη και ταυτόχρονα δε γίνονται πλέον προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ». «Η μείωση των μισθών και συντάξεων αφορά όλους μας», τονίζει ο Σπύρος, συνταξιούχος της ΑΤΕ. «Η νέα μείωση στις εισφορές στο Ταμείο - που είναι ήδη προβληματικό - θα επιφέρει και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των παροχών Υγείας».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γιώργος Ποντικός εκ μέρους του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ να συντονιστούν με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, με άλλους κλάδους, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους σπουδαστές. Οπως οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, έτσι και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ενωμένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ