Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Οδηγία» για τα ριάλιτι

Τη στιγμή που τα κατάπτυστα «ριάλιτι» έχουν κατακλύσει σχεδόν το συνολικό πρόγραμμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα και με καθυστέρηση μηνών θυμήθηκε να στείλει χτες «οδηγία» προς τα κανάλια, η οποία περιλαμβάνει ...διαπιστώσεις.

Στην «Οδηγία» υπάρχει η ...διαπίστωση ότι «στις εκπομπές τηλεοπτικής αναπαράστασης της πραγματικότητας (reality shows) η ποιοτική στάθμη είναι συχνά χαμηλή, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου ελλιπής και η προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας ανεπαρκής». Για τους λόγους αυτούς επισημαίνει στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ότι «η μετάδοση των πάσης φύσεως ψυχαγωγικών ή διαγωνιστικών εκπομπών που μεταδίδονται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς οφείλει να συνάδει με τις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές που σκοπούν στη διασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, στην προστασία της προσωπικότητας και της αξίας του ανθρώπου, καθώς και στην προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Στο μεταξύ, πρόστιμα συνολικού ύψους 38.000 ευρώ επιβλήθηκαν χτες σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν στο MEGA για 5 παραβάσεις υπέρβασης χρόνου διαφημίσεων (φτάνουν μέχρι και τα 20 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα) στις 20.6.2010.

Το ποσό των 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον «TV Χαλκιδική» για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση κατά τη διάρκεια κεντρικού δελτίου ειδήσεων (στις 20.6.2010). Για μη τήρηση ευπρέπειας γλώσσας επιβλήθηκε το ποσό των 3.000 ευρώ στο ράδιο «Μαρκώνη» Βόλου.

Παράλληλα, χτες το ΕΣΡ γνωμοδότησε θετικά και στάλθηκε το σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για το διορισμό της νέας διοικούσας αρχής της ΕΡΤ-3.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ