Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Ετοιμάζονται πανάκριβα και ηλεκτρονικά διόδια

Eurokinissi

Προκήρυξη για την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικών διοδίων που θα τοποθετηθούν όχι μόνο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, αλλά και σε πολλούς ακόμη κάθετους άξονες, δημοσίευσε η «Εγνατία Οδός ΑΕ». Ετσι, οι οδηγοί θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πανάκριβα διόδια και σε έναν αυτοκινητόδρομο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και στοίχισε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Τα συστήματα αυτά που θα χρεώνουν τα χαράτσια με το χιλιόμετρο θα αρχίσουν να λειτουργούν σε ενάμιση χρόνο, ενώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να εγκατασταθούν κατά μήκος της Εγνατίας οδού έξι νέοι σταθμοί διοδίων, που θα λειτουργούν με το συμβατικό τρόπο, δηλαδή με μπάρες. Οι σταθμοί αυτοί θα έρθουν να προστεθούν στα διόδια του Πολυμύλου, που λειτουργούν ήδη, αλλά και σε αυτά των Μαλγάρων, που είναι κοινά και γι' αυτούς που ταξιδεύουν μέσω της Εγνατίας Οδού, αλλά και γι' αυτούς που χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι σημαντικό μέρος των εσόδων από τα διόδια των Μαλγάρων εισπράττει ο ιδιωτικός όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που εκμεταλλεύεται με «σύμβαση παραχώρησης», το τμήμα της Εθνικής Οδού Κλειδί Ημαθίας - Ράχες Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ» ζητείται η προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων είσπραξης διοδίων σε πρώτη φάση κατά μήκος της Εγνατίας (Ηγουμενίτσα - Κήποι Εβρου), αλλά και στους κάθετους άξονες Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας, ενώ σε δεύτερη φάση ζητείται να διερευνηθεί η τοποθέτησή τους σε άλλους άξονες, όπως Κλειδί - Χαλάστρα - Εύζωνοι, Ακτιο - Αμβρακία, αλλά και Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.


Motion Team

Οπως είναι γνωστό, η χρέωση θα γίνεται ανά χιλιόμετρο και θα στοιχίζει γύρω στο 80% σε σχέση με τις τιμές που θα πληρώνουν οι οδηγοί στα τμήματα της Εθνικής Οδού που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, με συμβάσεις που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Δηλαδή, θα στοιχίζουν περίπου τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο, σε τιμές του 2003 και χωρίς τον ΦΠΑ.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε ιδιαίτερα η τοποθέτηση διοδίων στο δρόμο Θεσσαλονίκη - Μουδανιά, καθώς πρόκειται για ένα δρόμο - «λαιμητόμο», που χρησιμοποιείται κυρίως τα καλοκαίρια από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, για να κάνουν ένα μπάνιο στη Χαλκιδική. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης, το 2008 στο δρόμο αυτό σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, το 2009 ακόμη επτά άνθρωποι και δέκα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ το 2010, μέχρι τον Αύγουστο, τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα ακόμη εννέα άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι ελαφρά τραυματίες και τα πολλά τροχαία με υλικές ζημιές!

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ζητήθηκε από την «Εγνατία ΑΕ» να απαλείψει τη σχετική διάταξη από την προκήρυξη. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι σύντομα πανάκριβα χαράτσια διοδίων θα πληρώνουν οι οδηγοί σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Εγνατίας - και στους κάθετους προς αυτήν άξονες - που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει για την κατασκευή τους.


Είναι πλέον επιβεβλημένο να διευρυνθεί ο αγώνας του λαού με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για κατάργηση όλων των διοδίων, για δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες, για δημόσια έργα - λαϊκή περιουσία.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση και αύξηση της τιμής των διοδίων(2021-07-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να απομυζούν το λαϊκό εισόδημα τα διόδια(2015-04-10 00:00:00.0)
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Εγνατίας Οδού(2012-10-23 00:00:00.0)
Το έργο ολοκληρώνεται, τα χαράτσια έρχονται(2009-01-14 00:00:00.0)
Χρυσοφόρα χιλιόμετρα για το κεφάλαιο(2007-04-01 00:00:00.0)
Το κόστος της ανέβηκε στα 6,5 δισ. ευρώ!(2005-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ