Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Επαναφορά επικίνδυνων προτάσεων

Μέρος των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο

Eurokinissi

Μέρος των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο
Τη γνωστή απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόταση προς τους Βρετανούς, να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τη μορφή του «μακροχρόνιου δανεισμού» και με βασικό αντάλλαγμα να σταματήσει η διεκδίκηση της ιδιοκτησίας τους, «ξαναζέστανε» ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς».

Ο υπουργός φέρεται να δήλωσε προς την εφημερίδα ότι η Ελλάδα δε θα αξιώνει πλέον την ιδιοκτησία των λεηλατημένων αυτών θησαυρών και ότι θα προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο αρχαία αντικείμενα από ελληνικά μουσεία για περιοδικές εκθέσεις, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών με το καθεστώς του «μακροχρόνιου δανεισμού».

Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα αναγνωρίσει δικαίωμα ιδιοκτησίας στο Βρετανικό Μουσείο πάνω στα αντικείμενα της πλέον «καραμπινάτης» υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας. Αυτό θα δημιουργήσει πολύ άσχημο προηγούμενο για τις χώρες που διεκδικούν τη λεηλατημένη κληρονομιά τους. Ενώ θα ανοίξουμε την όρεξη στους Βρετανούς οι οποίοι δε θα έχουν φυσικά κανέναν ενδοιασμό ως προς το τι θα απαιτούν κάθε φορά για τις περιοδικές τους εκθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα επισήμως σχετικά με την πρόταση, σε κάθε περίπτωση πάντως λένε ...όχι.

Η πρόταση είναι παλιά. Το 2001, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, είχε δηλώσει στην «Γκάρντιαν»: «Δε μας ενδιαφέρει η νομική μορφή της συμφωνίας, το καθεστώς της ιδιοκτησίας δεν είναι σημαντικό για μας και ως θέμα αρχής δεν αποκλείουμε τίποτα από τις συζητήσεις»!

Το 2002 η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται «προθυμότερη» προς τους Βρετανούς. Ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, δήλωσε ότι η πρόταση της Ελλάδας για «μακροχρόνιο δανεισμό» με «ανταλλάγματα» είναι «η ευκαιρία να λειτουργήσει στην Αθήνα ένα είδος παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου σε συνεργασία με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα ιστορικά και νομικά στερεότυπα και να βρούμε μια δυναμική πολιτιστική λύση στο πρόβλημα της ενοποίησης των γλυπτών του Παρθενώνα»!

Το 2003, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μακ Γκρέγκορ στέλνει επιστολή του στους κυριακάτικους «Τάιμς», στην οποία έγραφε, μεταξύ άλλων: «Η ελληνική πλευρά έχει αναγνωρίσει ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας για τα γλυπτά και πλέον η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία»! Η απάντηση Βενιζέλου ήταν ότι «ουδέποτε δήλωσε ότι αναγνωρίζει τους νόμιμους τίτλους του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση δε θέτει το νομικό ζήτημα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων επειδή θέλει να βρεθεί μια φιλική και συναινετική λύση που θα επιτρέψει την ενιαία έκθεση των Μαρμάρων στο κτίριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με το ίδιο το μνημείο».

Το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) το ΥΠΠΟ εμμένει στα «αντίδωρα» για την επιστροφή των Γλυπτών. Σε σχετική ερώτηση της αυστριακής τηλεόρασης, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα πολλοί τρόποι - νομικοί, ηθικοί, πολιτικοί - αλλά δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα. Είμαι αποφασισμένος να λάβω σοβαρά υπόψη το θέμα της ανταπόδοσης (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ