Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση παρά τα στενά περιθώρια

Στις 14 Γενάρη εκπνέει η προθεσμία προσφυγής της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο για τη σφαγή στο Δίστομο

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την διεκδίκηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, των Γερμανικών Αποζημιώσεων και η κυβέρνηση ακόμη «συσκέπτεται» και «εξετάζει» την τακτική της για ένα θέμα που εκκρεμεί 20 τουλάχιστον χρόνια! Την πραγματικότητα αυτή - που μόλις προχθές ανέδειξε με Ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής - επιβεβαίωσε χθες στην Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., ανέφερε συγκεκριμένα για τις γερμανικές κτηνωδίες στο Δίστομο: «στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει παρέμβαση (σ.σ. για αποζημιώσεις) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η προθεσμία την οποία έχουμε είναι μέχρι τις 14 του μηνός Ιανουαρίου του επόμενου έτους» (σ.σ. στο Διεθνές Δικαστήριο συζητιέται ανάλογη προσφυγή της Ιταλίας, όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα παρέμβασης).

Αναφερόμενος στην νομική πτυχή του θέματος, σημείωσε συνολικά για το θέμα των αποζημιώσεων: «έχει γίνει προσφυγή της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη βάση της ευρωπαϊκής σύμβασης για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών. Υπογραμμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών που επικαλείται η Γερμανία - και στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- δεν έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας».

Οσον αφορά το τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε: «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά, βήμα προς βήμα, ώστε η πιθανή και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών παρέμβαση της Ελλάδας να αποβεί δημιουργική και επιτυχής».

Στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ, προς το υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Η Ελλάδα έχει απαιτήσεις πραγματικές. Είναι το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που πήραν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους δώσει ένα τεράστιο ποσό. Είναι οι αποζημιώσεις που οφείλουν στα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής».

Παράλληλα, επισήμανε: «το 1990 υπεγράφη στη Μόσχα η οριστική Συνθήκη Ειρήνης. Πέρασαν είκοσι χρόνια. Ολες οι γερμανικές κυβερνήσεις αναβάλλουν συνεχώς την πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Οι οφειλές είναι πλέον απαιτητές από τη χώρα μας. Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν είκοσι χρόνια, καμία κυβέρνηση, είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησαν αυτές τις οφειλές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ