Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 για την ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών Ταμείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Προωθώντας τη δημιουργία ενός μείγματος υποβαθμισμένων υπηρεσιών μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές δομές, τον οποίων θα είναι πελάτες τα ασφαλιστικά Ταμεία, η κυβέρνηση εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Οι αποφάσεις πάρθηκαν στις 26.10.2010 σε κοινή σύσκεψη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Εκεί αποφασίστηκε ότι με πιλοτικά προγράμματα στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη - που μπορεί να επεκταθούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας - ξεκινά η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ. Στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας.
Χτες, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις για το τι συζητήθηκε σε αυτήν.
Στον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 που κατακρεουργεί τις συντάξεις, προβλέπεται η διαμόρφωση «Ενιαίου Συστήματος Υγείας», στο οποίο οι Φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούν να συμπράττουν και να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με βάση ενιαίους κανόνες, όπως προβλέπει το άρθρο 32. Μέσα από αυτούς τους σχεδιασμούς φορτώνεται το βάρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις πλάτες του ΙΚΑ που έχει ήδη γονατίσει απ' το βάρος των ασφαλισμένων του και τις ελλείψεις.
Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «θα περπατήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011» και αποτελεί «πιλότο» που θα γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε μια δικτύωση όλων αυτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε επίπεδο δήμων μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού οι «καλλικρατικοί» δήμοι και περιφέρειες της χώρας καλούνται να έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών.