Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΑ
Μεγάλες εμπορικές, τραπεζικές και τεχνολογικές συμφωνίες

Η γαλλική και κινεζική αντιπροσωπεία πριν την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών
Η γαλλική και κινεζική αντιπροσωπεία πριν την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε συμφωνίες, μεταξύ των δύο χωρών Γαλλίας και Κίνας, ύψους 16 δισ. ευρώ ή 22,8 δισ. δολαρίων αναμένεται να υπογραφούν στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο.

Εκτός από τις συμφωνίες αυτές, ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κίνας προς τη γαλλική προεδρία της G20, η οποία αρχίζει μετά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη αυτή συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία, που θέλει διέξοδο για τα κεφάλαιά της σε περίοδο κρίσης και την Κίνα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία θα σηματοδοτήσει ένταση του ανταγωνισμού και κινήσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Σαρκοζί έχει, ήδη, διακηρύξει σειρά φιλόδοξων στόχων, για τη γαλλική προεδρία μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Τα σχέδια αυτά, πιθανότατα, θα τα υποστηρίξει η Κίνα καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει το περιθώριο να ελιχθεί και να μη βρίσκεται συνέχεια στην πρώτη θέση των διεθνών «πυρών» λόγω της χαμηλής ισοτιμίας στην οποία διατηρεί το νόμισμά του, γεγονός που διασφαλίζει καλύτερες προοπτικές εξαγωγών.

Οσον αφορά στις συμφωνίες, κάποιες θα υπογράφονταν, αργά χθες, στο Παρίσι, κάποιες άλλες σήμερα στην έδρα της Medef (της Ενωσης Εργοδοτών) και ορισμένες τελευταίες στη νότια Γαλλία, στη Νίκαια και στην Κυανή Ακτή, όπου θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του, συνοδευόμενο από το ζεύγος Σαρκοζί, το προεδρικό ζεύγος της Κίνας. Μεταξύ άλλων, αναμενόταν η πανηγυρική υπογραφή της, ήδη, υπάρχουσας συμφωνίας για πώληση 20.000 τόνων ουρανίου από τη γαλλική κρατική πυρηνική εταιρεία Areva στην κινεζική China Guangdong Nuclear Power, που δραστηριοποιείται στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα, αξίας 3 δισ. δολαρίων. Επίσης, έναντι 14 δισ. δολαρίων οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες παρήγγειλαν στην Airbus 102 επιβατικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα περισσότερα A-320.

Επιπλέον, αναμενόταν να συζητηθεί συμφωνία για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής καθαρού άνθρακα σε περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας από την γαλλική εταιρεία Total έναντι 2 - 3 δισ. δολαρίων. Επί τάπητος, σήμερα, τίθενται τρία συμβόλαια μεταξύ των γαλλικών εταιρειών τηλεπικοινωνίας Alcatel - Lucent και των κινεζικών China Mobile, China Telecom, China Unicom αλλά και ο συνεταιρισμός της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ με την μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα Industrial & Commercial Bank of China.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες επενδύσεις σε λιμάνια, δρόμους και άλλες υποδομές(2021-04-30 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν και πέρυσι οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων(2020-12-11 00:00:00.0)
Στήνοντας αναχώματα στον νέο κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού»(2020-05-29 00:00:00.0)
Η επίδραση της απόφασης των ΗΠΑ(2018-05-12 00:00:00.0)
Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων(2015-10-22 00:00:00.0)
Ενίσχυση γαλλοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας(2013-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ