Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
«Ομηροι» οι εργαζόμενοι

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χτες ο ιδιοκτήτης

Αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπέβαλε χτες η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Απογευματινή», θέτοντας τους 130 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς) σε καθεστώς ομηρίας. Στο μεταξύ, σε μείωση προσωπικού προσανατολίζεται ο «Πήγασος», ενώ σε μειώσεις μισθών και κατάργηση ΣΣΕ προχωρά και η εκδοτική εταιρεία «4Π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ».

Οι μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες - που τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν δισ. από τη δουλειά των εργαζομένων - στηριγμένοι στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, και με την ανοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ενώσεων, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς.

Στους εργαζόμενους της «Απογευματινής», η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας Σπ. Μαύρο. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, η απόσυρση του αιτήματος του ιδιοκτήτη και διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας Κ. Σαραντόπουλου για υπαγωγή στο άρθρο 99 για ρύθμιση χρεών προς τους πιστωτές του.

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που είχαν γίνει με αποφάσεις των ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ο Κ. Σαραντόπουλος - και αφού είχε καταθέσει το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99 στις 18 Οκτώβρη - την περασμένη Πέμπτη έδωσε εντολή να μην τυπωθεί η εφημερίδα και ανέστειλε την έκδοσή της για το επόμενο τριήμερο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων έγιναν με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων 4 μηνών.

Μειώσεις σε προσωπικό και μισθούς

Στο μεταξύ, νέο «κύμα» απολύσεων προετοιμάζεται και στον «Πήγασο» («Εθνος», «Ημερησία», «Goal»). Η εργοδοσία έχει ήδη απολύσει τους τελευταίους μήνες περίπου 40 εργαζόμενους. Χτες, πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τις τελευταίες απολύσεις, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ με τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Εθνους» Φ. Μπόμπολα.

Ο Φ. Μπόμπολας αφού ανέφερε τα ελλείμματα του Ομίλου, την πτώση της κυκλοφορίας, αλλά και την πτώση των εσόδων από τη διαφημιστική δαπάνη, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα προχωρήσει το επόμενο τρίμηνο στην απόλυση εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να «σωθεί» η εταιρεία. Απέφυγε να ανακοινώσει πόσους θα απολύσει, χωρίς επίσης να δεσμευτεί ότι και το επόμενο διάστημα πέραν του τριμήνου δεν θα προχωρήσει και σε άλλη μείωση προσωπικού. Είπε, μάλιστα ότι πρέπει η επιχείρηση να εξοικονομήσει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να επιβιώσει. Απ' αυτά τα 4 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις απολύσεις εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι στον «Πήγασο» απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, σε μειώσεις μισθών από 7% έως 17%, αλλά και μείωση του χρόνου ημερήσιας απασχόλησης σε πέντε ώρες, με αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε «μερικής απασχόλησης», ζητούν οι ιδιοκτήτες της εκδοτικής εταιρείας «4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ» («Ram», «Hitech», «ramKid», «Total Xaker», «National Geographic» και μια σειρά άλλες εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και ψηφιακών μέσων) να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 40 αμείβονται με «μπλοκάκια»). Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης - με την απειλή της απόλυσης - ανάγκασαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά, με τα οποία προβλέπονται οι παραπάνω μειώσεις για το 2011, ενώ από 1.1.2012 έως το τέλος του 2014, ο μισθός θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα. Οσοι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν την μείωση απειλούνται με απόλυση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα στο συγκρότημα «Πήγασος»(2017-05-10 00:00:00.0)
«Λουκέτο» στην «Εξέδρα των Σπορ»(2012-03-22 00:00:00.0)
Βαθαίνει περισσότερο η κρίση στο χώρο του Τύπου...(2012-01-11 00:00:00.0)
Απολύσεις σε «ΔΟΛ», «Εθνος» και «Αγγελιοφόρο»(2011-10-01 00:00:00.0)
Επιβάλλουν μειώσεις στους μισθούς(2011-07-09 00:00:00.0)
Απεργίες σε «Πήγασο», «ΔΟΛ», «Τεγόπουλο»(2010-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ